CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9753 RON DOWN | 1 USD = 4.5970 RON DOWN | 1 GBP = 5.8238 RON DOWN

Un mister: de ce a respins România legea anti-mercenari?

10 comentarii / 4059 vizualizări / 2 noiembrie 2022

MAE al Rusiei acuză din nou România, prin purtătoarea de cuvînt Maria Saharova, într-un briefing de azi, că a trimis masiv mercenari să lupte în Ucraina. România a dezmințit deja în câteva rînduri că ar avea cunoștință de mercenari români care să lupte împotriva rușilor. Desigur, nimic nu ar împiedica unii români să se angajeze la negru în slujba ucrainenilor. Dar subiectul ar putea pune pe tapet o întrebare interesantă legată de o acțiune nici pînă azi explicată limpede: de ce a refuzat România cu ani în urmă să voteze o lege care interzicea și sancționa sever cu închisoare acțiunea de mercenariat și pe orchestratorii ei?

Potrivit Saharovei, peste 8.000 de mercenari străini au fost recrutați în ultimele opt luni de conflict armat și trimiși în Ucraina. „Cele mai mari grupuri au venit din Polonia, Statele Unite, Canada, România și Marea Britanie, în ciuda faptului că în majoritatea țărilor mercenariatul este interzis prin lege și urmărit penal”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Scurt remember: în anul 1976, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia nr. 31/34, a punctat pentru prima dată că practica utilizării mercenarilor constituie o infracţiune, iar mercenarii sunt infractori, recomandând statelor ONU să adopte, la nivel naţional, legi care să incrimineze astfel de acte precum recrutarea, finanţarea, instruirea şi facilitarea tranzitului de mercenari pe teritoriul lor.

Cîțiva ani mai tîrziu, prin Rezoluţia celei de-a 44-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, a fost adoptată Convenţia internaţională împotriva recrutării, utilizării, finanţării şi instruirii mercenarilor, care reclama același lucru, adică legislații naționale. România a aderat la convenție în 1990, dar din informațiile noastre, nu a ratificat-o nici pînă azi.

În 2007, un grup de parlamentari liberali a elaborat un proiect de lege privind interzicerea recrutarii, folosirii, finantarii și instruirii mercenarilor. Legea prevedea pedepse foarte aspre pentru mercenariat, de pînă la 25 de ani de închisoare, asimilînd infracțiunea celei de terorism. Sancțiunile vizau și firmele ori structurile care ar fi organizat acțiuni de mercenariat.

În mod straniu, deși era o lege cerută de ONU și necesară în interiorul NATO, deși primise avize favorabile de la guvernul Tăriceanu și de la toate organismele și comisiile parlmentare – cu o unică excepție – legea a fost trîntită cu voturi zdrobitoare împotrivă, în ambele camere. Singura comisie care a dat aviz negativ, cerînd respingerea legii, cea de Apărare a Camerei, condusă de democratul Mihai Stănișoară, a refuzat să motiveze avizul negativ. Nici alte motivații oficiale ale respingerii nu au fost oferite la acea vreme ori ulterior.

Desigur, se poate argumenta că, la nevoie, normele de drept internaţional ce se referă la activitatea mercenarilor ar trebui să fie puse în aplicare direct, fără a se face vreo referinţă, în acest sens, în legislaţia penală naţională.

Dar asta nu exclude marele semn de întrebare: de ce România a refuzat să voteze legea anti-mercenari atunci cînd a avut ocazia?

O lege impusă de principiile democrației, cerută de ONU, promovată de partidul de guvernămînt, acceptată de guvern șamd nu putea fi blocată în parlament, în ultimă instanță, decît în numele unor interese foarte înalte.
Interne, externe, nu e clar nici azi. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

10 Comentarii

 1. 2022.11.02 NATO’S New Tune: “Let’s Get It On”

 2. Ok. Noi ne kakam pe ONU, OMS, FAO, etc… ce kakat de vrajeala ieftina bagi aici – micule pzdist BTI!
  Daca omul vrea sa lupte pt. bani – treaba lui! Mai ales impotriva tarfelor kgbiste! Hai, schimba placa, ca iei prea putine ruble…

 3. Ba Rumani, care vreti sa luptati in Cuckraina, stati pe curu vostru, si asa zdrentuit de prea multe puli nato

  Daca pun mina pe voi cecenii sau Wagner PMC va vind aia pe post de sclave sexuale la Stambul

  • Corect.

 4. e o chestie de „codu muncii”
  („cererea si oferta”)

  • Asta e o cestiune pe care nu o pricep babele fugite de la cratitza…

 5. Daca omul vrea sa lupte pe bani se cheama ca este un psihopat agresiv. Locul lui este la balamuc,sub tratament psihiatric, nu pe front. Se poate vedea si pe acest site ca aparatorii mercenariatului sunt niste inculti psihopati, cu limbaj de mahala.

  • Nu cred ca pentru oameni si sanctiunile specificate a fost trantita legea ci pentru urmatorul paragraf.
   „Legea prevedea pedepse foarte aspre pentru mercenariat, de pînă la 25 de ani de închisoare, asimilînd infracțiunea celei de terorism. Sancțiunile vizau și firmele ori structurile care ar fi organizat acțiuni de mercenariat.”

   Ori noi stim ca Romania este implicata in traficul de armament pentru mercenarii pe care NATO ii foloseste in loviturile de stat din Orient. In fapt, toata politica NATO de „schimbare de regim” in tari neprietene cu NATO se bazeaza pe infiltrarea de mercenari in tara tinta. Cum pot oare SRI si SIE sa serveasca obiectivele NATO daca firmele lor nu pot alimenta aceste armate teroriste ale NATO?

  • Fa babo, dupa ce ca esti inculta si proasta – mai si semnalizezi! Vezi ca marii nostri voievozi au invatat meseria armelor in Italia, sub comanda unor mari condottieri… si Mihai Viteazu a luptat pe bani si Tudor Vladimirescu si pandurii lui! Mii de mercenari au luptat aici si si-au varsat sangele aici – folositi de catre domnitorii nostri!

 6. […] inPolitics: UN MISTER: DE CE A RESPINS ROMÂNIA LEGEA ANTI-MERCENARI? […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998