CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un mister: de ce au disparut sondajele de opinie?

0 comentarii / 1893 vizualizări / 24 mai 2010

De ce în ultimele luni nu a mai apărut pe piața media nici picior de sondaj de opinie cu opțiuni politice? De ce tot mai mulți parlamentari pedeliști mișcă în front și critică măsurile anti-criză ale guvernului Boc? De ce Traian Băsescu a avut o întîlnire convocată pe picior, zilele trecute, cu liderii partidelor puterii și va avea încă una, mîine? Răspunsul este unul și același pentru toate aceste întrebări, după cum veți vedea în rîndurile de mai jos.

De luni de zile pe piață nu mai apare niciun sondaj de opinie, iar, dacă imediat după alegeri acest lucru ar fi fost de înțeles, într-un moment fierbinte precum cel actual cercetările de piață ar fi fost mai mult decît așteptate. Totuși, institutele de sondare a opiniei publice tac mîlc. Răspunsul e simplu, și l-a oferit pentru Inpolitics unul dintre cei mai reputați sociologi din țară, șef al unui institut de prestigiu, sub protecția anonimatului, din motive pe care le-a explicat, tot el, fără ocolișuri: ”Sondajele se fac, în acest moment, cam cu aceeași frecvență din perioada campaniei, dar nimeni nu mai are curajul să le dea publicității, pentru că datele actuale diferă catastrofal de cele cunoscute publicului larg de la alegeri. Puterea actuală, PDL, în special, a avut o anume scădere, să-i zicem firească, pînă de curînd, cînd a avut loc o prăbușire bruscă, dramatică, după momentul anunțării măsurilor de criză. Nimic nu mai seamănă, în sondajele noastre, cu ce știe lumea, dar șefii de institute se tem să prezinte datele public, pentru că și-ar atrage furia puterii. Este, dacă vreți, un fenomen identic cu cel petrecut în 1998, cînd PSD trecuse în fața CDR în toate sondajele, dar nimeni nu îndrăznea să iasă în față cu datele respective, pentru că și un institut sociologic e o afacere căreia i se pot pune bețe în roate ca oricărei alteia. La un moment dat, a existat o ruptură, produsă de institutul lui Vasile Dîncu, cel care, primul, a spus adevărul, iar apoi l-au urmat toți, în cascadă, confirmarea prăbușirii regimului Constantinescu venind, în mod firesc, la alegerile din 2000. Probabil că și acum așteaptă toți să spargă unul gheața, dar nu se știe dacă și cînd se va întîmpla asta, pentru că criza economică afectează sever institutele iar, pe de altă parte, există și teama de represalii, cum am mai spus”.

Același sociolog mai spune că, în opinia sa, există și un alt factor care descurajează publicarea sondajelor existente: ”într-o perioadă de criză și de tensiuni sociale maxime, precum cea actuală, datele din sondaje se modifica spectaculos în termen foarte scurt și există riscul ca cercetări sociologice făcute la scurtă vreme după altele să prezinte informații diferite, ceea ce constituie un risc de scădere a credibilității”.

Întrebat dacă PDL va scădea încă și mai mult după ce măsurile anti-criză vor intra, efectiv, în funcțiune, sociologul răspunde negativ: ”e mai probabil ca scăderea importantă să se fi produs deja, pentru că a fost la mijloc impactul emoțional foarte puternic, or, cînd se vor aplica de facto măsurile, lumea va ști, deja, la ce să se aștepte. Asta nu încălzește, însă, foarte mult actuala putere, pentru că scăderea din sondaje este suficient de dramatică pentru a-i da frisoane maxime. Acesta este și motivul pentru care destui reprezentați ai PDL, din parlament, au început să adopte atitudini critice, pentru că ei se confruntă, deja, în teritoriu cu presiuni uriașe și se tem tot mai mult de un impact negativ la viitoarele alegeri locale și parlamentare, de peste doi ani”.

Același motiv, am adăuga noi, stă la baza răzgîndirii bruște a unor potențiali dezertori din PSD și PNL, care urmau să treacă la Independenți sau la PDL, dar nu au mai făcut-o, în timp ce unii deja plecați încearcă, din datele noastre, să își refacă punțile cu fostele partide, pentru o eventuala reîntoarcere.

Și totuși, cît a scăzut PDL în sondaje? Informațiile care se vehiculează neoficial vorbesc de o scădere pînă în jurul cotei de 22-24%, iar trendul este descendent, în continuare, dar se vorbește foarte puțin despre cine este marele beneficiar al scăderii puterii: PSD, PNL sau PRM. Alte informații, la fel de neoficiale, susțin că mai mulți parlamentari PDL ar fi decis să voteze moțiunea de cenzură a opoziției, apreciind că debarcarea lui Boc ar reabilita, cît de cît, partidul în sondaje. E plauzibil să fie așa, mai ales că Traian Băsescu va avea, mîine, a doua întîlnire în decurs de o săptămînă, cu liderii partidelor din arcul puterii, la Cotroceni, tocmai pentru a reînnoi semnalul de unitate în jurul guvernului. E greu de crezut, însă, că pedeliștii vor vota în număr suficient de mare contra propriului guvern. Dacă actualul cabinet va pleca, el trebuie să o facă, așa cum spuneam recent, după ce semnează scrisoare de intenție cu FMI și ia măsurile impopulare, altfel ar fi un glonț tras în aer de către Traian Băsescu și PDL. E improbabil, deci, ca moțiunea să treacă, dar ce va urma după, e mult mai greu de anticipat, în acest moment. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998