Un mister: de ce l-a facut Regele Mihai pe Duda print cu juma de norma?
0 comentarii / 3653 vizualizări / 10 mai 2011
Regele Mihai a anunţat azi, de ziua regalității, ruperea legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern şi renunţarea la titlurile „Hohenzollern-Sigmaringen”, respectând astfel decizia din 1921 a Regelui Ferdinand I de a conferi un caracter naţional şi independent Dinastiei şi Casei Regale a României. Numai că gestul de azi al fostului suveran riscă să alimenteze, fără să vrea, un scandal puternic, izbucnit acum cîțiva ani și avîndu-l în epicentru pe controversatul său ginere, Radu Duda.
În 1921, regele Ferdinand a decretat că legătura Casei Regalea României cu familia de Hohenzollern trebuie întrerupte după nouă decenii, pe 10 mai 2011.
Acest lucru presupune, evident, și renunțarea de către membrii familiei regale a României la titlurile conferite de capii familiei princiare de Hohenzollern, una dintre cele mai puternice ale Europei.
Ciudat, însă, deși știa că nu a mai rămas mult pînă la expirarea acestui termen, Regele Mihai a făcut demersuri serioase, în 1999, pe lîngă șeful Casei de Hohenzollern din Germania pentru ca acesta să îi acorde statutul de membru al ramurii princiare ginerelui său, Radu Duda.
Puțin înaintea campaniei electorale a lui Duda din 2009, cînd s-a bătut pentru fotoliul de președinte – o manevră de-a dreptul aiuritoare pentru un membru al Casei Regale – principele Karl Friedrich de Hohenzollern, moștenitorul tronului princiar, a declarat pentru ziarul Cotidianul, textual, că: „Titlul de Hohenzollern al lui Radu Duda este o farsă”. El a explicat că tatăl său cedase nepermis insistențelor Regelui Mihai, cu 10 ani în urmă, deși știa foarte bine că, în prezent, nu mai este posibilă transmiterea de titluri nobiliare.
Declarațiile lui Karl Friedrich de Hohenzollern dădeau apă la moară, trebuie spus, acuzațiilor mult mai dure formulate la adresa lui Duda, în 2004, de către doi americani, avocatul Brad Johnson și fostul diplomat Richard Carlson, care, în numele familiei princiare germane de Hohenzollern, au susținut că „Radu Duda a folosit abuziv titlul de Prinț Radu de Hohenzollern-Veringen pentru a obține foloase materiale. (…) El a înșelat Guvernul României, făcîndu-l să creadă că a primit acest titlu de la capul familiei Hohenzollern”.
Potrivit celor doi, Radu Duda a mai deținut, „ca urmare a asumarii false a titlului de Hohenzollern”, o functie oficiala pe langa Executivul de la Bucuresti, aceea de reprezentant special al acestuia pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila pentru NATO si UE. Aceasta calitate i-a ingaduit sa fie primit in audienta la Suveranul Pontif ori sa reprezinte Romania la intalniri cu numerosi membri ai familiilor regale din Europa (Marea Britanie, Belgia, Suedia, Olanda si Luxemburg).
Radu Duda a făcut parte si din Consiliul Director al Asociatiei neguvernamentale „Casa NATO”, care a fost gazda mai multor vizite ale senatorilor americani si ale delegatiilor oficiale ale Departamentului de Stat si Departamentului Apararii ale SUA.
Astfel, potrivit lui Johnson si Carlson, Radu Duda s-a intalnit cu persoane ce puteau avea acces la informatii sensibile pentru Tratatul Nord-Atlantic. Ceea ce, potrivit lui Richard Carlson, a creat un potential risc la adresa securitatii tarilor NATO si UE.
Mai mult de atît, cei doi americani anuntau, la acea vreme, ca aveau programate intrevederi cu oficiali romani si cu ambasadori ai tarilor NATO spre a-i informa despre riscurile la care expun securitatea militara a NATO prin actiunile lui Radu Duda.
Indiferent dacă acuzațiile – sugerînd chiar activități de spionaj din partea lui Duda – ale celor doi americani și ale lui Karl Friedrich de Hohenzollern sunt justificate sau nu, decizia de azi a Regelui face și mai straniu și de neînțeles efortul de a obține pentru Radu Duda statutul de prinț de Hohenzollern doar pentru a renunța la el, din proprie inițiativă, cîțiva ani mai tîrziu. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Comenteaza