CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un mister: de ce s-a oprit seria dezvaluirilor din vami la Blejnar?

0 comentarii / 1911 vizualizări / 7 martie 2011

Scandalul vămilor dă semne de dezumflare, iar derularea evenimentelor în ultimele zile trimite cu gîndul la finalizarea lamentabilă a unui alt scandal celebru de corupție și contrabandă, e vorba de operațiunea ”Țigareta 2”. Iar în rolul lui Truțulescu, îl avem azi pe Sorin Blejnar.

Scandalul ”Țigareta 2” a zguduit, acum aproape un deceniu și jumătate, regimul Constantinescu-CDR, cu tot cu serviciile secrete ale vremii, armată și interne. Timp de cîteva luni, românii au fost bombardați cu informații spectaculoase despre mega-contrabanda cu armament, țigări și cafea derulate pe mari aeroporturi precum Otopeni și despre cît de sus ajung încrengăturile acestor businessuri de miliarde. Atît de mare a fost tevatura încît s-a creat impresia, la un moment dat, că se va ajunge la căderi de guvern sau demiteri de președinte, mai ales că în scandal ajunsese să se vehiculeze nume precum cel al lui Dorian Marian, consilier prezidențial, ori chiar al fiului lui Emil Constantinescu (deși s-a dovedit ulterior că nu era cazul). Preşedintele Constantinescu afirma tranșant, atunci, că „Instituţiile statului au ştiut din timp de transportul cu ţigări de contrabandă de pe Otopeni”. La fel cum Băsescu afirmă azi că operațiunea din vămi e pusă la cale de anul trecut.

Cert este, însă, că după ample dezvăluiri aruncate în presă, s-a atins un prag dincolo de care nu s-a mai putut trece: colonelul SPP Truțulescu. Ca și acum, s-a sperat ca cei deja arestați să-și dea drumul la gură, și să dezvăluie marii sforari, dar nu s-a întîmplat defel așa ceva. Ca și acum, procurorii dădeau informații pompoase presei privind verticalizarea anchetei, evident, în sus, spre numele mari. Nu s-a ajuns, însă, la niciun nume mare. Finalmente, după ani și ani de tergiversări în justiție, s-au dat condamnări pentru cca.19 inculpați, între care afaceriști de mîna a doua, brokeri, responsabili ai aeroportului Otopeni militar și colonelul Truțulescu. Niciun cap politic important ori din serviciile secrete nu a căzut, iar din toată contrabanda s-a reținut doar vina tranzacționării a 4.000 de baxuri de țigări, o nimica toată. Truțulescu, eliberat după cîțiva ani de închisoare, a rămas, pînă azi, numele-simbol al scandalului. La cîteva luni după izbucnirea uriașului scandal, presa relata deja despre noi cazuri de contrabandă pe aeroporturi și prin vămi, dovadă că minunea ținuse doar ceva mai mult de trei zile.

Se pare că același scenariu se aplică și astăzi, în scandalul vămilor. După ce s-a relevat că în vămi corupția atinge cote inimaginaile, iar șpaga se adună cu gălețile, asistăm, de ceva vreme, la tenativa de a se bloca nivelul dezvăluirilor la cota ”Blejnar”, noul Truțulescu. Apar tot felul de declarații ale unor inculpați care pretind că au dat mită respectivului, dar nimeni nu spune explicit unde mergeau banii, mai departe. De parcă s-ar încerca inocularea ideii că vama mioritică, marele izvor de lapte și miere al politicii, era, toată, moșia personală a unui mărunt secretar de stat.
E de așteptat, de acum, ca anchetele procurorilor și polițiștilor să fie redirecționate către ale domenii – clanurile interlope, spre exemplu, după cum a sugerat azi însuși Băsescu – iar povestea vămilor să fie, încet-încet, împachetată în fum. La anul, unii ziariști se vor mai întreba, poate, ce se mai aude cu vămile alea, iar răspunsul va fi: nimic, sunt niște procurori care au dosarele în fișet, dar e o treabă de durată, că mîna de lucru e puțină și corupția-i mare. Iar în loc de identitatea reală a ”Reginelor” sau ”Regilor”, vom rămîne în cap doar cu numele unor mărunți pioni, precum Blejnar, Marica ori Eugeniu Petrescu. (Bogdan Tiberiu Iacob)

P.S.: Interesant de remarcat, șeful ANAF e ținut de ceva vreme între două ape: nu e nici pus sub acuzare, nici absolvit de păcate, exact cum trebuie pentru a rămîne cît mai mult timp un paravan la adăpostul căruia să se fofileze adevărații beneficiari ai marii mite din vămi.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998