CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un mister: de ce tace Patriarhul Daniel?

0 comentarii / 2273 vizualizări / 5 iulie 2010

La întronizarea noului Patriarh, acum trei ani, s-a speculat că Preafericitul Daniel va aduce un suflu nou Bisericii Ortodoxe și va fi o prezența publică mai activă, fiind vorba nu doar de un înalt prelat mult mai tînăr decît predecesorul său, dar și de un spirit întreprinzător, în special în domeniul mass-media, unde a clădit un veritabil trust de presă. Stupoare, însă: Daniel e cvasi-absent, la fel ca Teoctist, cel care purta, însă, povara apăsătoare a unui trecut comunist controversat.

Presa s-a întrebat zile în șir de ce președintele e complet dispărut din peisajul tragediei care a lovit România în ultimele săptămîni. Într-un final, Băsescu și-a făcut apariția; mai bine mai tîrziu decît niciodată. Există, însă, un alt personaj important care este exagerat de discret în această perioadă, și nu numai: capul Bisericii Ortodoxe, Preafericitul Daniel.

De la izbucnirea catastrofei inundațiilor, românii în lacrimi nu au avut parte de niciun mesaj public al Patriarhului Daniel, unul intens mediatizat (presa categoric i-ar acorda toată atenția!) și care să aducă alinare inimilor cernite. Doar un comunicat, mai degrabă sec, de cîteva rînduri, al Patriarhiei, difuzat pe 30 iunie și în care se afirma ”În aceste zile când mulţi semeni din nord-estul ţării sunt greu încercaţi de revărsarea nemiloasă a apelor, Patriarhia Română îndeamnă clerul şi credincioşii de la parohii şi mănăstiri ca la Sfânta Liturghie şi la alte sfinte slujbe să înalţe rugăciuni pentru oprirea ploilor, conform îndrumărilor din Liturghier”. Urma un număr de cont bancar, în care să se poată face donații pentru cei afectați de nenorocire. În rest, Patriarhul s-a rezumat la slujbele uzuale, precum cea din Duminica a VI-a după Rusalii, săvîrșită în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” din reşedinţa patriarhală. S-a vorbit mai mult, în presa ultimelor zile, de licitația pentru construirea noii Catedrale a Neamului decît de preocuparea BOR pentru necazul sinistraților.

Pe prima pagină a cotidianului Patriarhiei, ”Ziarul Lumina”, la rubrica ”Social” există, azi, patru știri despre inundații și șase despre Campionatul Mondial de Fotbal. Un articol special este dedicat, tot pe prima pagină, vuvuzelei africane. Se știe că Biserica este pe primul loc în topul încrederii românilor, iar moldovenii sunt, mai mult ca sigur, cei mai pioși, din punct de vedere al credinței, a se vedea și marile migrații religioase anuale prilejuite de Sărbătoarea Sfintei Parascheva și altele. Un cuvînt direct al Capului Bisericii ar cîntări, probabil, enorm, pentru toate aceste suflete necăjite, la ceas de restriște.

Interesant de observat, Patriarhul Daniel tace nu doar cînd țara e lovită de catastrofă, ci permanent. Deși deține, cum spuneam, un trust media, el nu acordă niciodată interviuri niciunuia dintre organele respective. De la întronizare pînă azi, a dat două interviuri mari și late, TVR și Radioului, ambele dedicate respectivului eveniment. De atunci, discreție maximă. O tăcere nefirească pentru un personaj ca Daniel, cel care, în ianuarie 1990, avea curajul să se înregimenteze în Grupul de Reflecţie pentru Înnoirea Bisericii și să ceară schimbări profunde în BOR. Același Daniel era o voce curajoasă în presa vremii, în care cerea, mereu și mereu, primenirea Bisericii.

Desigur, înalții prelați nu sunt vedete ale showbizului, dar nici absența mesajelor intens mediatizate nu reprezintă o soluție fericită. Papa de la Vatican acordă frecvent interviuri, se întîlnește cu presa internațională, are ieșiri în public, merge chiar la restaurant, cum a făcut-o zilele trecute Benedict. Suveranul Pontif nu ezită să își anunțe preferința pentru o anume echipă de fotbal de la Mondiale (Germania, în cazul meciului cu Ghana), și nu evită nici să vorbească deschis despre subiecte non-religioase, precum folosirea prezervativului sau criza economică mondială.
Ca orice instituție, Biserica trebuie să fie un organism viu, ancorat în realitatea de zi cu zi; ideea lansării unor mesaje-șablon, desprinse strict din paginile Evengheliei, nu poate fi în beneficiul credincioșilor, la urma-urmei, o Biblie își poate procura oricine.

Cum explică Patriarhia această pasivitate? Purtătorul de cuvînt, părintele Costel Stoica, spune că de vină e doar lipsa de timp: ”Patriarhul are un program foarte încărcat, slujbe, primiri, studiu… de cele mai multe ori se culcă pe la 2-3 dimineața, uneori și mai tîrziu. E foarte aglomerat în atribuții, nu e vorba de rea voință sau de lipsă de deschidere către presă. Pot să vă spun că există zeci și zeci de solicitări de interviuri, inclusiv de la trustul de presă al Patriarhiei și toate sunt refuzate, de ani de zile. Poate că într-o zi, cînd va avea mai mult timp la dispoziție, se va apleca și asupra acestor solicitări. Cît despre mesajele în momentele grele pentru țară, ele sunt transmise permanent, prin intermediul preoților noștri, care sunt aproape de cei năpăstuiți, în fiecare dintre zonele afectate, deci nu se pune problema că Părintele Patriarh nu ar fi interesat de aceste probleme”, mai spune purtătorul de cuvînt al Patriarhiei. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998