CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Un nou derapaj extrem de grav al presedintelui. PSD tace milc!

13 comentarii / 4313 vizualizări / 31 august 2020

Președintele Klaus Iohannis comite din nou un abuz politic de proporții, încălcînd neutralitatea funcției pe care o deține prin atacarea fățișă a moțiunii de cenzură a opoziției în chiar ziua votului, și încă de pe o poziție instituțională.

Iohannis a difuzat azi, astfel, o poziție publică în care face praf demersul opoziției de a introduce o moțiune de cenzură, în care afirmă:

”În cea mai dificilă perioadă pentru România din ultimii 30 de ani, PSD se luptă nu pentru binele și sănătatea cetățenilor, ci pentru a pune mâna pe putere cu orice preț. Cinismul cu care acest partid rupt total de interesele românilor își urmărește unicul scop de a ajunge din nou la resursele publice demonstrează clar că PSD este fundamental corupt de dorința de putere și nu se poate reforma, indiferent cine îl conduce.

Depunerea unei moțiuni de cenzură în această perioadă critică pentru viitorul României reprezintă un nou demers toxic, care riscă să pună în pericol combaterea eficientă a epidemiei de COVID-19. De altfel, în aceste luni dramatice pentru români, în care cetățenii și autoritățile au făcut front comun pentru limitarea răspândirii coronavirusului, PSD s-a remarcat doar prin acțiuni de permanentă sabotare a acestui efort național.

Este cu atât mai iresponsabilă depunerea unei moțiuni de cenzură de către PSD cu cât tocmai acest partid a fost la guvernare în ultimii ani și a risipit fără discernământ banii publici, lăsând România complet nepregătită în fața unei astfel de crize. Care sunt criticile aduse Guvernului Orban? Că a reușit ca, în ciuda dezastrului găsit în bugetul statului, să găsească resurse pentru a susține cât mai multe categorii economice și sociale să treacă mai ușor prin această perioadă critică? Sau faptul că și-a asumat cu toată răspunderea gestionarea uneia dintre cele mai grave crize medicale, care a generat efecte negative în toate domeniile?

Moțiunea de cenzură împotriva actualului guvern nu are, așadar, niciun temei real. Depunerea ei într-un moment în care numai de instabilitate politică nu avem nevoie, cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor parlamentare, este complet neavenită.

Fac un apel către toți parlamentarii, indiferent de partidul din care provin sau de orientarea politică: nu deveniți complici la un astfel de act iresponsabil! Miza politică sau electorală nu trebuie să prevaleze sub nicio formă obiectivului prioritar național de a proteja sănătatea publică. Îmi exprim speranța că parlamentarii României înțeleg gravitatea momentului pe care țara noastră îl traversează și nu se vor alătura demersului PSD”.

Poziția președintelui nu e vreo declarație aruncată peste umăr vreunui ziarist, nici una postată pe Facebook, ori pe vreun blog propriu, nici una lansată în vreun talk-show, ci este una asumată de la înălțimea funcției și plasată pe siteul oficial al administrației prezidențiale.

Moțiunea de cenzură, reamintim, este un instrument specific democrației extrem de important și un drept prevăzut în Constituție care garantează echilibrul politic și sancționarea eventualelor abuzuri guvernamentale.
Unicul mod în care Parlamentul poate acționa direct asupra guvernului este dezbaterea și votarea unei moțiuni de cenzură.
În plus, moțiunea de cenzură are și rolul de a scoate la lumină sprijinul parlamentar real al unui cabinet, în acord cu voința electoratului.
Dacă un guvern are sprijin solid, nu are de ce să se teamă. Dacă nu are, dar se cramponează de putere, democrația are o problemă.

În mesajul său politic, președintele nu doar că desființează în termeni extrem de duri moțiunea în sine, dar, infinit mai grav, el face apel oficial la respingerea ei de către parlamentari.
Asta nu poate însemna decît implicarea directă a președintelui țării în activitatea Parlamentului și, la fel de directă, în sprijinirea unui anume partid politic, indiferent care ar fi el.

Niciodată nu s-a mai întîmplat așa ceva pînă acum.
Pînă și maestrul încălcării Constituției, Traian Băsescu, a avut abordări corecte, nepartizane, la adresa moțiunilor de cenzură îndreptate împotriva guvernelor numite de el.

În februarie 2011, spre exemplu, întrebat cum vede moțiunea contra guvernului Boc după asumarea răspunderii pe noul Cod al Muncii, el răspundea: „Orice asumare are acest risc. Sper că e un risc constituţional. Niciodată nu rămân fără soluţii(…) În cazul în care actuala majoritate pierde majoritatea în Parlament, nu-mi rămâne decât să iau notă, şi să văd o moţiune reuşită, să chem partidele la consultări şi să încerc o soluţie politică”.

În august 2010, cînd guvernul PDL se confrunta cu altă moțiune, același Băsescu declara: ”Ca să nu las loc la speculaţii: dacă opoziţia vine cu un program mai credibil decât ce face actualul guvern, nu voi avea nicio ezitare, în cazul în care o moţiune de cenzură trece, să le încredinţez guvernarea”.
Niciun președinte nu a îndrăznit pînă acum să dea mesaje oficiale privind un vot la moțiunea de cenzură. Iohannis o face chiar cu lejeritate, la doar cîteva zile după ce șoca spunînd:
”Cred că președintele poate să fie sau să nu fie membru de partid. După părerea mea, nu prea contează. Important este cum acționează președintele”.
Cinci zile mai tîrziu, președintele nemembru de partid ”acționează” făcînd pulbere Constituția și normele cele mai elementare ale democrației.
Culmea e că nimeni nu reacționează. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

13 Comentarii

 1. Pai dacă ordinul pe unitate a fost taceți și înghițiți sloboz ul sterpului și nu spuneți nimic? De ce ar comenta gestionarul de aprozar?

 2. Plăvanul nu mai asculta uneori nici de ofițerii care îl sfatuiesc

 3. Domn profesor ne meditează in direct de nu gratis…pe nervii și banii noștri
  Asta e lecția învățată
  Asta ne învață la rândul lui…
  Doar doar vom pricepe că în colonie contează doar ce vor mușchii stăpânilor…
  Ce atâta Constituție, da- o dracului…
  O.carticica pe oricum nu o citește cineva, iar daca o face tot nu pricepe nimic..așa e cand educația este condusă de pepsiglas cu aroma de cacao…
  Stați cuminți în băncile voastre oi rătăcite…

 4. Daca acum comite asemenea abuzuri, va imaginati ce va face tradatorul rinjit cind va avea si „parlamentul lui” ?!

 5. @ Angela Merkel dă banul, ? Ce să mai asculte Iohannis de ofițeri și foști ofițeri care l-au făcut președinte ca să le dea Angela Merkel, ?

 6. & Remarcați că și Olguța Vasilescu a propus mai mult la pensii și s-a și votat lege, însă se dă mai puțin decât s-a votat în parlament, ? în alte guvernări se zicea că se dau comisioane mari la ăia de au banii, ?

  • Pensionarii trebuie să înțeleagă că toți sunt la fel și să se felicite că n-au mai mers la vot.
   Unii majorează pensii, alții le taie, tot un drac. :))))))))

 7. & Traian Băsescu zicea că pensiile ar fi trebuit să fie mai mari decât s-a votat, ?

 8. @ Deci remarcați și că UE nu ar fi dat bani să se mărească pensiile cu câte a propus Olguța Vasilescu, a votat parlamentul și au cerut și Zegrean, Băsescu, CCR , ăia de la justiție, de la poliție , Mircea Pașcu și alții, ?

  • România este contributor net la bugetul UE.
   Procentul recuperat de la UE se duce la corporațiile UE. Felicitări pentru behăiala securistă.

   • @ Ce nu a ai priceput mă din faptul că Merkel ar exerciții la a da banii, ? Ai zice că e ca la cămătari, îi adună și îi împarte după cum dorește, ?

    • &Corectură, „are” , ?

    • Corect, îi adună, îi împarte, iar la rectificare se întoarce retardatul statului cu o nouă victorie, buget alocat revizuit în jos, beneficiari: Ungaria, Polonia, Slovacia. :)))))))))

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998