CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un presedinte in insectar

0 comentarii / 1438 vizualizări / 16 februarie 2012

Prestigioasa agentie de stiri Reuters a facut un portret al Presedintelui Traian Basescu intr-o maniera atipica. Pentru ca se intampla extrem de rar ca reporterii acestei institutii sa renunte la tonul sec, detasat, sobru, in favoarea foiletonului. Si pamfletului. Fara niciun fel de exagerare, acuzatiile pe care Reuters i le aduce Presedintelui Traian Basescu si maniera in care este redactat portretul sefului statului roman ne intorc in urma cu 25 de ani, cand, intr-un mod asemanator, era “tratat” gazetareste si Nicolae Ceausescu. Este un semnal umilitor pentru romani, de care ar trebui sa tinem seama. Si, pana la urma, cine ne umileste? Agentia Reuters? Sau propriul presedinte?
Nimic din ceea ce este esential nu le scapa reporterilor de la Reuters. Cine este, in viziunea lor, seful statului roman? Un fost capitan de nava comerciala, care a colaborat cu Securitatea si, odata ajuns la putere, a facut in asa fel incat numele sau sa fie sters de pe lista. Un personaj agresiv, contondent si caracterizat prin derapajele sale de la litera si spiritul Constitutiei, pentru respectarea carora a jurat. Un sef de clan, a carui progenitura a fost impinsa fortat pana in Parlamentul European. Un conducator al unui stat membru UE si NATO dar care este total diferit, ca mod de comportare, de ceilalti sefi de state.
Ce semnificatie poate avea acest neobisnuit demers al agentiei Reuters? Prima concluzie, pe care o putem evidentia si care este lesne de inteles de catre toti cei care au urmarit evolutia acestei agentii in ultimii 25 de ani, este ca noua si lumii intregi ni se transmite un semnal. Ca Presedintele in functie al Romaniei a devenit indezirabil pentru lumea civilizata. Ca el reprezinta partea uscata a unei paduri. Ca zilele lui sunt numarate. Agentia Reuters nu a procedat astfel, decat in cazul unor sefi de stat aflati pe tobogan. Este un semn cat se poate de elocvent ca Reuters, functionand ca un barometru, remarca faptul ca, in plan intern, popularitatea domnului Traian Basescu este prabusita, eliminarea sa politica fiind doar o chestiune de timp. Iar, in plan extern, el a devenit indezirabil. Ceea ce inseamna, tradus intr-un limbaj mai putin gazetaresc, faptul ca democratiile occidentale asteapta primul prilej pentru a-i face branci.
Ce mai citim, printre randuri, in depesa Reuters? Intrucat nu exista nici macar o singura propozitie de natura a caracteriza in acelasi fel si poporul roman, este limpede ca, in intentia autorilor, a fost sa se faca o distinctie intre conducator si cetateni. Altfel spus, Reuters apreciaza ca, in Romania, alesul in cea mai inalta functie nu-si merita alegatorii. Ca, prin urmare, domnul Traian Basescu este nu numai un lider nedemn, in raport cu liderii UE si NATO, ci este un lider nedemn si in raport cu concetatenii sai.
Fixarea, astfel, a lui Traian Basescu printre rarisimele piese ale insectarului Reuters echivaleaza cu prima salva de tun. Cu semnalul unui razboi mediatic, care urmeaza sa fie declansat impotriva sefului statului roman. Dupa razboiul mediatic urmeaza, ca de obicei, un razboi politic. Si, astfel, Traian Basescu este prins intr-o veritabila menghina. O opozitie din ce in ce mai viguroasa interna si un afront implacabil extern. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998