CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un presedinte – spectator la Bruxelles

0 comentarii / 1479 vizualizări / 17 decembrie 2010

Seful statului nostru, care este cel mai contraperformant dintre membrii Uniunii Europene – sub mandatul sau -, a devenit un simplu spectator la una dintre cele mai importante reuniuni internationale. La Bruxelles are loc Consiliul European de iarna. Primii oameni ai statelor UE savarsesc un act de o importanta cruciala. Modifica Tratatul de la Lisabona. Pentru Romania acest eveniment nu prezinta nicio importanta. Si nicio relevanta. Deplasarea Presedintelui Traian Basescu acolo nu are niciun rost. Pentru ca el, la aceasta reuniune, nu reprezinta decat formal Romania. O Romanie stearsa de pe harta.
Tratatul de la Lisabona va fi parafat in martie 2011. Si este, practic, o constitutie a statelor din Uniunea Europeana. Obligatorie pentru toti. Atat doar ca modificarea adusa acum la Bruxelles nu vizeaza decat unele state din UE. Romania este exclusa. De ce?
Formal, Romania este exclusa fiindca la Bruxelles s-a adus o modificare a Tratatului conform careia, incepand cu anul 2013, va putea fi declansat, ori de cate ori este necesar, un mecanism de solidaritate intre statele din zona euro. Noi nu facem parte din randul statelor din zona euro. Si nici nu vom face parte in 2013. Mai mult chiar, noi nu facem parte nici macar dintre statele din zona Schengen. Si avem toate sansele ca nici in 2013 sa nu facem parte. Si aceasta situatie se datoreaza politicii catastrofale pe care Romania a promovat-o in politica interna si in politica externa, sub regimul Traian Basescu.
Mecanismul de solidaritate, care va viza doar statele din zona euro, prevede existenta unui fond urias de ajutor in valoare de 440 miliarde euro. El va putea fi accesat ori de cate ori un stat din zona euro intra in dificultate. Zona euro este, in ceea ce ne priveste, un club exclusivist. Din care noi nu putem sa facem parte.
Este timpul sa tragem o linie si sa incercam o analiza realista a ceea ce s-a intamplat in Romania ultimilor 20 de ani. Taras – grabis, mai mult taras decat grabis, Romania a reusit, profitand si de o intreaga conjunctura internationala – cele mai importante evenimente fiind razboiul din Iugoslavia si razboiul antiterorist – sa intre in NATO si in Uniunea Europeana. Meritul acestor performante poate fi pus in seama regimului Constantinescu, a guvernarii, in general bune, a lui Adrian Nastase si, in fine, in sarcina Guvernului Tariceanu. Odata cu alegerile parlamentare si apoi prezidentiale fraudate a fost instalat regimul Traian Basescu. Pentru prima data de la Ceausescu incoace, Presedintele a condus si Executivul. Asa ca tot ce s-a intamplat rau este firesc sa fie pus, in primul rand, in sarcina domnului Traian Basescu. Sub regimul Basescu, Romania s-a consolidat pe ultimul loc in Euorpa, la cele mai semnificative capitole. In consecinta, intrarea in zona euro se va amana sine die. In orice caz, nu vom putea intra in zona euro pana cand nu vom fi primiti in spatiul Schengen. Spatiul Schengen inseamna ca nu mai avem granite cu UE. Din niciun punct de vedere. Abia la acest pas, daca ar fi facut, s-ar putea pune problema primirii noastre in zona euro. Dar in spatiul Schengen nu putem intra, ca urmare a gafelor uriase facute de Traian Basescu in campania electorala, care au vizat cumpararea de voturi din Republica Moldova. Suntem stersi incet, incet de pe harta. Ramane de vazut daca nu vom fi scosi si din UE. Multumim, domnule Traian Basescu! (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998