CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un presedinte umilit, ignorat si sfidat

0 comentarii / 1497 vizualizări / 21 septembrie 2010

Aflat la Bruxelles cu prilejul unei reuniuni a sefilor de state din Europa, Traian Basescu le-a reprosat jurnalistilor romani prezenti la acest eveniment ca isi umilesc presedintele. Atunci cand insista asupra rolului jucat de el in cazul Vantu. Pe de alta parte, tot in aceste zile, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ritos ca prestatia sefului statului roman, fiind descalificanta, ii determina pe liberali sa nu mai acorde nicio importanta mesajelor pe care acesta le transmite Parlamentului. In fine, PSD este la un pas de a-l sfida in chestiunea Robertei Anastase, care a incalcat in mod grav si flagrant legea. Asa ca ne aflam in prezenta unei situatii inedite, in care societatea romaneasca trebuie sa raspunda la intrebarea ce fel de presedinte vrea si ce fel de presedinte are.
De fapt, nu presa il umileste pe Presedinte. Ci opinia publica internationala. In ce sens? Dupa ce, in timpul primului sau mandat, a facut o serie de declaratii fanteziste si imprudente, seful statului roman a inceput treptat sa fie privit, in plan extern, ca un corp strain. El si-a intrigat omologii, apoi i-a indignat si, in cele din urma, a sfarsit prin a fi ignorat si dispretuit de acestia. Am sa dau doar trei exemple care au fost de natura sa genereze asemenea reactii. Faimoasa “axa Bucuresti – Londra – Washigton”, prezenta doar in capul lui Traian Basescu si care i-a intrigat nu numai semantic, ci si sub aspect geopolitic pe partenerii nostri euro-atlantici, este prima iesire de acest fel. A doua este o declaratie facuta chiar la inceputul mandatului prin care Traian Basescu anunta un fapt fara precedent la materializarea caruia nu a trecut niciodata si anume intentia sa de a redeschide capitolele de negociere cu Uniunea Europeana. Adica de a denunta, practic, niste contracte incheiate cu una din cele mai mari organizatii de pe glob, in care noi solicitam sa fim primiti. A treia gafa monumentala – evident nu si ultima, dar ultima asupra careia ma voi opri in aceasta enumerare – a fost enuntul agresiv la adresa Moscovei privind rolul pe care Romania ar urma sa-l joace in bazinul Marii Negre. In prezent, in timp ce sefii statelor aluneca practic pe langa Traian Basescu atunci cand sunt nevoiti sa se intalneasca cu el la diferite reuniuni, privind intentionat in alta parte, presa occidentala l-a luat la ochi si il scarmana din ce in ce mai tare.
Evident, ceea ce se intampla afara are legatura cu ceea ce se intampla inauntru. O serie intreaga de acte si fapte ale lui Traian Basescu l-au descalificat in plan intern, atragand, cum era si firesc, o depunctare a sa externa.
Si lucrurile se leaga. Faptul ca Basescu are o pozitie subreda externa, il face incapabil sa reactioneze in chestiuni de interes national, cum este de pilda, mai recent, problema expulzarii tiganilor si, nereactionand, starneste reactii din ce in ce mai negative in plan intern.
Nu presa si nu opozitia sunt cele care il umilesc, il ignora si il sfideaza pe Traian Basescu. El insusi e cel care il umileste pe Presedinte, il ignora si il sfideaza pe seful statului. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998