CURS VALUTAR
1 EUR = 4.8922 RON DOWN | 1 USD = 4.4928 RON DOWN | 1 GBP = 5.5612 RON DOWN

Un razboi pentru distrugerea lui Maior. Care sa fie miza?

1 comentariu / 4620 vizualizări / 15 martie 2018

Primul episod al interviului dat de Sebastian Ghiță ziaristului Ion Cristoiu aduce cu sine un element extrem de important, care poate contribui enorm la descîlcirea unei foarte complicate ecuații politice create în ultima vreme. Mai mult decît așteptatele atacuri la Kovesi, interviul îl poziționează clar pe Ghiță în cu totul altă bătălie, poate chiar mai importantă decît cea pentru debarcarea șefei DNA. E vorba de războiul Dragnea-Maior.

Da, George Maior este vedeta momentului. În ciuda faptului că – aparent, cel puțin – nimic nu îl recomandă pentru această postură. Scos din SRI și trimis departe de țară, ca ambasador, Maior aproape a dispărut din primul plan, ba chiar și din cel secund. Și totuși, ultima perioadă l-a readus în forță în lumina reflectoarelor, iar singura explicație logică este că fostul pesedist se pregătește pentru un rol mai important decît credem, unul politic.
Un rol care dă dureri de cap tandemului Dragnea-Coldea.
Astfel că, de cîteva zile s-a declanșat lupta pentru compromiterea lui Maior, iar numărul combatanților crește vertiginos.

Unii ar spune că tonul l-a dat chiar Maior, cel care a confirmat, în recenta audiere la Comisia SRI, faptul că Liviu Dragnea era un abonat la chefurile SRI-DNA.
Or, această confirmare este devastatoare pentru Dragnea, pentru că atinge cel mai vulnerabil punct al său. Pentru poporul pesedist, orice se poate tolera, de la corupție la imoralitate, dar nu și jocul împotriva intereselor și a integrității membrilor.
Nu întîmplător, Dragnea a luptat din greu în ultimul an să impună imaginea unui Victor Ponta trădător, turnător în dosarele DNA; știa că asta va avea efecte majore asupra membrilor și simpatizanților partidului.
Numai că liderul PSD are, el însuși, probleme similare, care încep să iasă la iveală.

Și simte că trebuie să iasă la atac, ca niciodată.
Prezența sa la Antena 3, zilele trecute, a adus cu sine declarații fără precedent pentru Dragnea, în care leit-motivul a fost implicarea profundă a lui Maior, pe cînd era directorul SRI, în politică. Maior l-a impus premier pe Ponta, Maior a făcut listele de miniștri, Maior a decis procurorii-șefi ai parchetelor etc.
Un atac total neuzual, cum spuneam, pentru liderul PSD.
Semn că treaba e groasă.

Să fie vorba de o simplă răzbunare, de o răbufnire nervoasă după atacul lui Maior?
Foarte greu de crezut, mai ales că Dragnea nu e genul de luptător, precum Băsescu, spre exemplu; profilul lui e, mai degrabă, al unui lider discret, rezervat.
Unul care preferă glumițele ieftine declarațiilor belicoase.

Mult mai probabil e, deci, că liderul PSD chiar a intrat în război și vrea să tranșeze problema Maior pînă nu devine insurmontabilă.
Așa că anunță, la congres, că trebuie reevaluați toți ambasadorii, ca să vedem ce au făcut ei pentru România. Începînd, probabil, cu cel mai important dintre ei, adică cel de la Washington.
Decide, totodată, închiderea, prin votul Senatului, a Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), creată de George Maior, ca un loc de refugiu în caz de ”șomaj”, după cum corect observa jurnalista Emilia Șercan zilele trecute.
În horă intră și Marian Vanghelie – pur întîmplător concomitent cu o nouă chemare la DNA! – care merge cu dezvăluirile și mai departe: Maior s-ar fi aflat la originea unei liste cu pesediști care trebuiau arestați.
Intră și Marian Oprișan, care susține că Ponta a ajuns liderul PSD cu ajutorul aceluiași Maior și al lui Băsescu. Ori Horia Georgescu, fostul șef al ANI, care povestește cum intervenea Maior în dosarele de integritate.
Vor urma, negreșit, și alții.

De partea cealaltă, Ponta contracarează permanent dezvăluirile lui Dragnea cu altele, de sens invers, mergînd pînă la a susține că pesedistul s-a milogit de Maior pînă și în contul tinerei lui iubite.
Se alătură și Gabriel Oprea, chiar înaintea congresului PSD, amintind cum l-a ajutat el pe Dragnea, prin oarece trafic de influență, să ajungă președintele PSD.
Și tot în tabăra lui Maior se înscrie, cu brio, și Sebastian Ghiță; așa avem, probabil, și explicația acestei solicitări bruște de interviu, la Belgrad.

Mesajul e clar: Coldea e responsabil de toate mizeriile comise de Binom în ultimii ani, în timp ce Maior ori nu a știut, ori a încercat să le blocheze.
Cînd lui Coldea i se semnalau abuzuri precum cele de la DNA Ploiești, spre exemplu, acesta reacționa astfel: ”Domn’e nu ştiu… ăştia de la DNA. Aştia de la DNA au înnebunit şi nu ştiu ce fac”. În schimb, ”Maior cerea ca lucrurile să fie verficate”, relatează Ghiță.

”Nici eu şi nici Maior nu îl credeam, dar ce puteai să îi zici sau să îi faci? Au existat şi momente mai aprige, mai tensionate, încercând şi eu şi Maior să-i deschidem ochii, să îi spunem că lumea gândeşte şi altfel. Că sunt din ce în ce mai mulţi oameni, jurnalişti, oameni de afaceri, doctori, şefi de spitale. Câţi nu au venit să semnaleze: „Domn’e, totuşi situaţia devine mult prea agresivă, prea apăsătoare. Dacă furăm ceva să fim prinşi, dar să nu inventeze de dragul dosarelor hoţii pe care nu le facem”. Şi aici vreau să separ lucrurile pentru că mulţi tind să îi pună pe George Maior şi pe Florian Coldea în aceeaşi oală. Nu sunt în aceeaşi situaţie” mai spune, apăsat, Ghiță.

Și amintește alte isprăvi de care Coldea nu era străin: ”Când înainte de alegeri l-au luat dintr-un hotel pe Ilie Sârbu, socrul candidatului, cu mascaţii, putea să îmi spună mie cineva că nu se ştia? Sau când i-au alergat mama şi sora lui Ponta, prim ministru, cu probe false şi dosare false nu ştia nimeni?! Se apuca Portocală de capul lui să îi fugărească familia primului ministru când premierul era în America la Pentagon?!” s-a întrebat, retoric, fugarul.

De ce s-a declanșat acest război în toată regula Dragnea(Coldea) – Maior?
În mod cert, există, pe undeva, informații privind planurile de viitor ale fostului cap al SRI.
Informații deranjante.
Nu știm ce țintește Maior, al cărui mandat de ambasador expiră la jumătatea anului viitor.
Șefia PSD?
Lansarea unui partid nou?
Candidatura la președinție?
Variante sunt mai multe.
La fel de interesant e dacă respectivele planuri au legătură cu noua administrație de la Washington. Deși apropiat tradițional mai degrabă de democrați, Maior are un uriaș avantaj: de pe malurile Potomacului, se poate face mai bine cunoscut americanilor, putînd repeta, spre exemplu, parcursul lui Geoană: ambasador la Washington-lider al PSD-candidat la președinție.
În plus, fostul colonel SRI Daniel Dragomir declara, zilele trecute: ”Presedintele Trump a inceput curatenia, de astazi in SUA, tavalugul va continua cu relatia democrati – FBI – Coldea si Kovesi”.

În ultimele luni, reamintim, ambasadorul român a trimis mai multe săgeți către guvernarea Dragnea, afirmînd: ”Calea României și a românilor este clară: noi nu credem nici în democrații ”iliberale” și nici în alte idei de inspirație eurasiatică incertă. Noi credem în modelul democrației liberale occidentale, în respectul pentru demnitatea umană și drepturile omului, în libertate, egalitate, stat de drept și economie liberă de piață. Este un drum la a cărui fundație se află și Parteneriatul Strategic româno-american“ a spus el, de Ziua Națională.
Ori, Dragnea a vorbit pînă și la congres despre strîngerea relațiilor cu China ori Israel și despre niște condiționări pentru firmele americane de armament.

Firesc să se încerce compromiterea și scoaterea lui Maior din joc cît mai din timp.
Războiul abia a început și va face, credem noi, multe victime. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. nu ma intereseaza ce zice nici ghita ,nici dragnea…
    eu il percep pe maior ca unul care a contribuit din plin la aservirea sri intereselor americane
    de aceea a si ajuns ambasador
    si de aceea fiind ,,omul lor” ne vom pomeni,dupa cum se lasa sa se inteleaga din aricol, ca i se pregateste locul de presedinte…un ,,golia ticalosul ” la cotoceni cu toata liota aferenta de pupini

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998