CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Un scandal cat planeta Pamant

0 comentarii / 1603 vizualizări / 19 mai 2011

Demisia directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn nu rezolva uriasa dilema. Ea are insa, evident, consecinte planetare. In primul rand, insa, care este marea dilema? Daca Dominique Strauss-Kahn este sau nu vinovat. Daca este vinovat, isi merita soarta. Si va suferi toate consecintele.

Daca este nevinovat, Statele Unite vor suferi toate consecintele iar cariera politica a acestui om va avea de castigat. Efectul demisiei merita si el discutat. Pentru ca demisia in sine are o uriasa influenta asupra raportului dintre statele lumii. Asupra destinelor unor state.
Nu cu multa vreme in urma, Dominique Strauss-Kahn le-a marturisit unor jurnalisti de la “Liberation” ca asteapta sa i se pregateasca o inscenare sexuala pentru care cineva va fi platit cu multi dolari. A se retine, a vorbit de dolari si nu de vreo alta moneda. Si de o inscenare sexuala si nu de alta natura. Ca a fost sau nu inscenare, ramane de vazut. Dar coincidenta intre ceea ce a spus el inainte si ce s-a intamplat se cuvine a fi retinuta.
Acest om ar trebui sa se bucure de prezumtia de nevinovatie. Pana una alta, impotriva lui exista doar acuzatii inca neprobate, lansate de politie si procurori. Procurorii, in Statele Unite, sunt avocati ai statului. Iar instanta de judecata nu s-a pronuntat asupra fondului, ci doar asupra starii sale de libertate sau de nonlibertate. Pe durata cercetarilor. Daca exista probe concludente impotriva sa, Statele Unite castiga imens in imagine. Pentru ca demonstreaza ca au un sistem politienesc si o justitie capabile sa dea de pamant cu unul dintre cei mai importanti patru oameni ai lumii, pentru ca a incalcat libertatea si integritatea unei simple cameriste care, daca am inteles bine, nici macar nu are cetatenie americana, care este de culoare si, probabil, musulmana. In plus, Statele Unite, facand dreptate unei cameriste, impusca mai multi iepuri, de marimea unor elefanti. Strauss-Kahn avea de gand, in calitatea sa de director FMI, si a afirmat raspicat acest lucru la ultimul summit, sa puna capat suprematiei monedei americane. In acelasi timp, el s-a straduit sa faca loc, in zona de autoritate FMI, si tigrilor asiatici. Fara sa fie un antiamerican, Strauss-Kahn ar fi creat mari probleme Washingtonului, daca ar fi ajuns presedintele Frantei. Asa ca o condamnare a sa ar insemna nu numai o demonstratie a modului exemplar in care se face justitia in Statele Unite, dar si eliminarea unui important adversar de pe tabla de sah politic a lumii. (Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998