CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un scandal cu adevarat global

0 comentarii / 1575 vizualizări / 3 decembrie 2010

WikiLeaks a detonat o bomba care se propaga intr-o maniera virala pe intreaga planeta. Documentele secrete, dezvaluite de acest site, zgaltaie din temelii Administratia Prezidentiala a Statelor Unite, dar si relatiile dintre aceasta tara cu celelalte state ale lumii. Ca de obicei, este gasit si un vinovat. Vinovatul este domnul Julian Assange, care este cautat mai abitir decat este cautat Bin Laden. Tsunamiul informatic a lovit si Romania.
Julian Assange a devenit o legenda vie. Pentru unii, este un terorist informatic. Cel mai puternic de pe planeta. Pentru altii, este un erou care dezvaluie informatii de interes public, de prima marime si de mare interes pentru cetatenii lumii. Pentru unii, este un proprietar de site, incununat de merite si premiat, intre altele, chiar de doua organizatii mari de presa americane, pentru altii este un prezumtiv violator. Pentru toti, Julian Assange este un personaj ascuns, se pare, undeva langa Londra, impreuna cu niste hackeri care il admira.
Ansamblul documentelor, care desi sunt livrate cu picatura pana in prezent sunt extrem de importante si de numeroase, infatiseaza o America pe care, in mod normal, fara s-o putem vizualiza suficient de clar, o intuiam cu totii. Statele Unite sunt un imperiu modern. Un imperiu de tip nou. Cea mai mare putere a lumii este si cel mai important jandarm al ei. Statele Unite supravegheaza planeta. Ii supravegheaza pe toti liderii importanti politici din lume. Supravegheaza afacerile interne ale tuturor tarilor. Iata ca in ceea ce-i priveste pe romani, supravegheaza si starea lor de sanatate. Ori starea averilor lor. Supravegheaza, evident, tot ceea ce este legat de inarmare. Tot ceea ce face sens in materie de geopolitica.
Pana aici, nu e nimic nou sub soare. Scandalul incepe atunci cand documentele furnizate de WikiLeaks scot la lumina caracterul duplicitar al unor inalti functionari de stat americani. Dincolo de dulcegariile diplomatice, dincolo de discursuri, de strangeri de mana respectuoase si prietenoase, dincolo chiar de documentele oficiale semnate si parafate intre state, dincolo de conventiile incheiate, America spioneaza. La greu. Iar documentele dovedesc ca, extrem de des, autoritatile americane au o cu totul alta viziune si proiectie asupra unor evenimente si persoane decat cele expuse oficial. Putin nu mai este Putin, ci altcineva. Sarkozy nu mai este Sarkozy, ci altcineva. Iar astazi, nici Berlusconi nu mai e Berlusconi.
Nu destinul lui Julian Assange, proprietarul WikiLeaks, ma preocupa acum, desi si acest subiect este extrem de important. Acum ceea ce ma preocupa este ce se va intampla in viitor – pentru ca suntem abia la inceputul teribilelor dezvaluiri – cu relatiile Statelor Unite in raport cu celelalte state ale lumii. Cum vor evolua ele dupa acest cutremur? Cum vor evolua relatiile intre inaltii demnitari, care, in timp ce strangeau mana, ascundeau pumnalul in mana cealalta? Cum poate fi masurat raul adus acestor relatii? Cat va mai fi echilibru si cat va deveni dezechilibru in viata internationala, ca efect al acestor dezvaluiri?
Vor mai fi Statele Unite ceea ce au fost odata? Sunt azi Statele Unite ceea ce au fost ieri? (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998