CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un sondaj cu ”șustă” – barometrul de opinie al IMAS

5 comentarii / 3867 vizualizări / 6 august 2019

Europa FM a dat azi publicității Barometrul de opinie realizat de IMAS, un sondaj aproape insidios, am spune, dacă analizăm concluziile sale, extrem de abil inoculate publicului.

O primă concluzie-șoc este că, între votanții PSD, ALDE și PRO ROMÂNIA, absolut nici unul nu o vrea pe Viorica Dăncilă președinte.
Preferații ar fi Călin Popescu Tăriceanu, 34,3%, Gabriela Firea, 31,6%, Victor Ponta, 23% și Corina Crețu, 5,8%.
Ceea ce induce ideea că pesediștii preferă mai degrabă trei oameni din afara partidului și unul marginalizat în propriul partid decît pe candidatul desemnat pe 23 iulie, Viorica Dăncilă, adică în interiorul perioadei acoperite de sondaj.

O altă concluzie tare e că alianța USR-PLUS a preluat detașat șefia plutonului forțelor politice, însumînd procentul de 27,4%, față de PNL cu doar 25,5% și PSD cu 19,4%.
Faptul că USR și PLUS sunt măsurate separat nu schimbă percepția că scena politică are o nouă vedetă.

De departe, însă, cea mai interesantă concluzia este următoarea: din sondaj rezultă că dacă Laura Kovesi ar candida din partea USR-PLUS, ar lua mai multe voturi din partea susținătorilor PNL, PLUS și USR decît Iohannis, fiind primul sondaj care insinuează asemenea idee.
Astfel, Klaus Iohannis ar lua 48,4%, Laura Kovesi 30,4% și Dacian Cioloș 18,3% din voturile partidelor sus pomenite.
Ceea ce înseamnă, logic, că o ieșire din cursă a lui Cioloș urmată de desemnarea lui Kovesi – măsurată aici ca independent – drept candidat al USR-PLUS, ar putea-o duce pe fosta șefă a DNA peste Iohannis, adică la 48,7%. Nu mult peste, doar cît să depășească un prag, să-i spunem, psihologic. Aceleași cifre mai demonstrează și că votanții USR-PLUS nu îl vor pe Barna, ci pe Cioloș candidat.

De altfel, același barometru arată că și cînd se ia în calcul votul la nivelul întregii populații, Dan Barna tot în urma lui Cioloș se plasează, cu 9,4% față de 10,4%. Klaus Iohannis apare aici cu 41,7%, urmat de Tăriceanu cu 13,8%, Victor Ponta cu 12,9%, Viorica Dăncilă are doar 7,5%, Eugen Tomac, de la PMP, doar 1,5% și candidatul UDMR, Kelemen Hunor, cu 2,8%.
Totuși, și acest clasament induce ideea că alianța USR-PLUS poate propulsa un candidat în turul doi, cu 19,8% procente ale lui Barna și Cioloș însumate.

Una peste alta, un sondaj care transmite că PSD e în degringoladă maximă și nu vrea să audă de propriul candidat, că Iohannis nu e inexpugnabil, iar USR-PLUS e cea mai tare forță politică a momentului, care ar putea avea și cel mai puternic candidat în persoana Laurei Kovesi.
Merită menționat, în final, și că sondajul acoperă opt zile din scandalul Caracal, ceea ce îl face cu atît mai interesant. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. Adica Kovesi, candidatul surpriza care spulbera totul? Dupa „muie-PSD”, cineva pregateste „muie-Iohannis”? Miscare interesanta, mai ales ca la un moment dat Iohannis parea ca va castiga la pas, din primul tur.

    • Revin la comentariu anterior. Am citit acum stirea ca Iohannis va fi primit la Casa Alba, deci administratia americana il prefera pe el. Cu siguranta, Iohannis va avea si sprijinul Germaniei. In concluzie, zarurile au fost aruncate. Iohannis va avea un nou mandat.

  2. In ultima vreme se vorbeste de un al treilea care va spulbera tot, de cineva din afara Sistemului care va reseta Sistemul. Cine sa fie, cine sa fie? BTI, iti recomand sa te uiti in urma si sa-i iei la rand pe fostii candidati din ultimele doua campanii prezidentiale. Acolo vei gasi raspunsul! Cine apare ca fiind cel mai revolutionar dintre ei? Iti dau un indiciu: acesta nu e persoana publica.

    • Sa fie Contele Nicolae Iosipescu Zambra?
      Sau poate mama excelentei sale?

      • Adică eu.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998