CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un sondaj IRES confirma spaima PNL: electoratul stangii, cel mai putin speriat de COVID 19

2 comentarii / 3185 vizualizări / 28 iulie 2020

Într-o analiză publicată pe 17 iulie relatam despre o revelație de dată recentă a liberalilor – bazată pe sondaje de opinie din teritoriu – care pregătește aproape cert amînarea localelor: electoratul PSD, deși cu cei mai mulți vîrstnici, nu se lasă intimidat de coronavirus, cum sperau guvernanții, și dă semne că e decis să iasă la vot la următoarele alegeri.

Un sondaj IRES realizat zilele trecute confirmă, iată, spaimele liberalilor și ale useriștilor, cărora le aparțin alegătorii cei mai intimidați de COVID 19.
Conform sondajului, doar 78% dintre alegătorii PSD se declară îngrijorați de virus, față de 86% USR-PLUS și 83% PNL sau 56% Pro România.
Tot alegătorii USR-PLUS sunt cei mai îngrijorați că un membru al familiei lor s-ar putea îmbolnăvi de Covid 19 – 87%, ai PNL în proporție de 81%, ai PSD 81% și ai Pro România 51%.
Cei mai speriați că s-ar putea îmbolnăvi ei înșiși sunt liberalii -74%, urmați de PSD 72%, USR 67% și Pro România 54%.
Doar 11% dintre alegătorii PSD spun că știu pe cineva bolnav de COVID, față de 24% USR-PLUS și 18% PNL, doar 7% dintre votanții Pro România afirmînd asta.
Întrebați dacă în localitatea lor au fost ori sunt cazuri de îmbolnăviri, 75% dintre votanții USR-PLUS răspund afirmativ, față de 51% PNL, 42% PSD și 41% Pro România.

Doar 9% dintre votanții USR-PLUS și 14% dintre cei ai PNL au mers la biserică în această perioadă, față de 16% PSD și 17% Pro România.
În vacanță, în această vară, și-au propus să meargă 40% dintre useriști, 30% dintre liberali, 17% dintre votanții Pro România și doar 12% dintre fanii PSD.
În schimb, cei mai mulți alegători care și-au anulat vacanțele de teama virusului sunt ai PNL – 28%, USR-PLUS 25%, PSD 16% și Pro România 10%.
70% dintre votanții USR-PLUS sunt mulțumiți de măsurile luate de guvern în pandemie, față de 68% PNL, 34% PSD și doar 17% Pro România.

Concluziile sondajului sunt simple, dar și îngrijorătoare pentru unii: votanții stîngii (PSD-Pro România) sunt mult mai netemători în fața Covid, în raport cu tandemul PNL-USR/PLUS, ceea ce se poate traduce într-o prezență mai scăzută la vot a celor din urmă, exact invers decît au scontat actualii guvernanți cînd au programat alegerile locale pe 27 septembrie. O socoteală de acasă care nu se potrivește cu cea din tîrgul sondajelor, deocamdată, și care poate crea mari probleme strategice în perioada imediat următoare.
Sondajul institutului lui Vasile Dîncu apare, să mai spunem, cu cîteva zile înaintea ședinței conducerii PNL, de sîmbătă, cînd se vehiculează că se va lua marea decizie privind amînarea sau nu a alegerilor. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. 9% din votantii USR au mers la biserica pentru a observa si eventual a turna pe popa si enoriasii care nu poarta masti.In rest peste tot numai ingrijorati.Televiziunile miluite si-au facut din nou bine treaba.Ca si cu alte ocazii.

  2. Lasand la o parte faptul ca de votat voteaza STS-ul cu calculatoarele sale ( ca doar nu i-o gasi pe cei pierduti prin munti, sau pe cei rapiti care suna la 112), ciuma galbena, daca ar fi alegeri corecte, NU ar castiga alegerile nici daca le muta anul viitor. Cu cat mai tarziu, cu atat mai rau pentru ea (asta si daca romanii au ramas cu mintea intreaga, neafectata de …virus).

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998