CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un Stalingrad pentru fiecare

0 comentarii / 1412 vizualizări / 23 august 2012

Regimul Traian Basescu nu a sucombat. Odata cu revenirea suspendatului la Cotroceni, pericolul restauratiei devine major. Pe de alta parte, si USL isi pastreaza atuurile sale. A pierdut o batalie, nu si razboiul. Dimpotriva. S-a ales cu sapte milioane si jumatate de cetateni pentru care se va lupta. Si daca USL va fi convingator, atunci victoria sa la parlamentare va fi zdrobitoare. Dar, pana atunci, fiecare combatant este incercuit si incercuieste, la randul sau, adversarul. Fiecare cu Stalingradul sau.
Nu va fi posibila vreo reconciliere. Nu va fi posibila nici o coabitare, in ciuda presiunilor si avertismentelor externe. Este, in definitiv, sfarsitul unui ciclu electoral. Momentul de varf al confruntarii politice. Cum ar putea, in aceste conditii, colabora adversarii? Fiecare isi va urmari cu incrancenare obiectivul.
Traian Basescu isi va readuce guvernul sau la Cotroceni. Unde va fi aparat de serviciile secrete. Executivul va incercui Presedintia, in tentativa de a o impiedica sa declanseze operatiuni devastatoare impotriva USL. Dar, la randul sau, Executivul va fi incercuit de DNA si de celelalte institutii aservite regimului Basescu. E un fel de Stalingrad in Stalingrad. Pentru ca, evident, atat Guvernul, cat si Parlamentul au mijloace de riposta. Prin care, la randul lor, pot pune pe butuci componente ale instrumentelor politice prezidentiale.
Ce urmareste Traian Basescu? Alegand momentul suspendarii sale, inainte de alegerile parlamentare, si pretextul, lupta pentru Justitie, presedintele de doua ori suspendat nu a facut altceva decat sa-si cumpere timp. Timp pentru a actiona. El stie ca, daca nu intreprinde ceva devastator impotriva USL, dupa alegeri e pierdut. In consecinta, va incerca sa sfarame actuala majoritate parlamentara si, recastigand Parlamentul, sa recastige Guvernul. Deci se pune din nou problema unei inginerii politice. Executata deasupra si pe sub masa verde. In ignorarea cetatenilor Romaniei, care ii sunt ostili. Care sunt punctele vulnerabile ale USL? USL si-a construit majoritatea cu ajutorul parlamentarilor reprezentand alte minoritati decat cea maghiara, ai parlamentarilor UNPR si a unei parti dintre cei neafiliati unor grupuri parlamentare dar si partial cu sprijinul UDMR. In acest moment, UDMR revine in tabara Traian Basescu. Daca acesta reuseste sa-i convinga si pe ceilalti, atunci impotriva Guvernului Ponta va fi lansata o motiune de cenzura. Obisnuit sa fure, Traian Basescu doreste sa fie la butoane la alegerile parlamentare. Acolo unde PDL nu mai dispune decat de 15 – 20 la suta din electorat. Efectul pervers al unui regim Basescu longeviv ar fi refacerea cvorumului electoral. In final, atat de multi romani vor fi decimati si spulberati in patru zari, incat electoratul ar putea ajunge mai mic decat cel al Ungariei, condusa de prietenul lui Traian, Viktor. Orban.
Acestor tentative trebuie sa li se opuna USL. Cum? Incercand sa-si pastreze majoritatea in Parlament si sa guverneze astfel incat sa-si consolideze uriasul electorat castigat in batalia pierduta sau furata a demiterii lui Basescu. Pentru a reusi, este nevoie insa nu numai de vointa. Ci si de coerenta. Si de inteligenta. Si de competenta. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998