CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un stat iresponsabil

0 comentarii / 1372 vizualizări / 10 decembrie 2010

Statul nu este responsabil pentru soarta fiecarui cetatean, a declarat Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, la Covasna. Unde s-a intalnit cu liderii politici maghiari. Afirmatia sa a fost facuta in limba romana. Si a explicat-o, in sensul ca statul paternalist este un stat de tip comunist si ca Romania nu este o asemenea societate. Din nou seful statului rastoarna logica cu capul in jos. Foloseste un argument corect pentru a face un rationament gresit. Si procedeaza astfel in mod intentionat.
Voi face o extrapolare, pentru a se intelege mai bine de ce il acuz de iresponsabilitate pe Presedintele Romaniei, atunci cand el afirma ca statul nu este responsabil pentru soarta cetatenilor sai. In ultima vreme, atat domnul Traian Basescu, cat si reprezentantii Guvernului explica numarul din ce in ce mai mare de impozite si taxe si cresterea celor existente, afirmand ca, in acest fel, se largeste baza de impozitare. Teoria largirii bazei de impozitare este de dreapta. O utilizeaza atat partidele liberale, cat si cele crestin-democrate. Largirea bazei de impozitare inseamna stimularea cresterii economice si stimularea maririi exponentiale a numarului de intreprinderi mici si mijlocii, avand ca efect multiplicarea numarului de contribuabili. In felul acesta, la buget intra mai multi bani, chiar in conditiile in care taxele si impozitele sunt duse catre minimum. In baza principiului ca, luand mai putin de la mai multi, poti obtine, in final, o cifra mai mare. Asadar, atunci cand guvernantii vorbesc astazi despre largirea bazei de impozitare, ei enunta un principiu sanatos dar, atunci cand incearca sa aplice acest principiu, il aplica pe dos, pervertindu-l si obtinand, in final, un efect invers.
Exact aceeasi logica perversa este utilizata de Presedintele Romaniei si atunci cand vorbeste despre rostul statului. Intr-adevar, statul paternalist este un stat de tip comunist. Care detine o putere absoluta asupra cetatenilor sai si care trebuie, cel putin teoretic, sa poarte si o responsabilitate absoluta. Statele comuniste au esuat pentru ca nu au reusit, in schimbul puterii absolute, sa le poarte de grija cetatenilor. Statele capitaliste, indiferent de ce tip sunt, atunci cand functioneaza bine, reusesc sa asigure o viata decenta populatiei si, uneori, chiar bunastarea si prosperitatea. De aici decurge stabilitatea sistemului capitalist. In Statele Unite, de pilda, daca vreun presedinte ar indrazni sa spuna ca America nu este responsabila pentru viata fiecarui cetatean, el ar fi literalmente linsat. Dimpotriva. Statele Unite afirma in mod oficial, prin vocea tuturor responsabililor, ca raspund pentru viata fiecarui american. Oriunde s-ar afla el. Chiar si in Patagonia. Si la fel procedeaza si celelalte guverne din lumea democratica.
Cum indrazneste domnul Traian Basescu sa afirme contrariul? De ce? Pur si simplu nu poate gandi ca un democrat? Sau, intelegand regulile democratice, le perverteste in mod deliberat? (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)http://www.sroscas.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998