CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un urias semn de intrebare: de ce nu dezminte Iohannis numirea la sefia NATO?

18 comentarii / 4500 vizualizări / 7 februarie 2022

Presa internațională a relansat sub formă de ciorbă reîncălzită un zvon mai vechi, conform căruia președintele României e în cărți pentru postul de secretar general al NATO, care va deveni vacant în toamnă. Au fost valuri destul de mari, interne și externe, pe marginea acestei știri, la noi s-a vorbit pe larg despre ce ar însemna prezidențiale anticipate etc. Dar mai nimeni nu a remarcat consecințele de imagine internațională pentru România ale unei asemenea eventualități și, mai ales, nu s-a remarcat muțenia nefirească a lui Iohannis.

Zilele trecute, Deutsche Welle a informat, pe baza unor surse din NATO, că pe lista scurtă a succesorilor actualului secretar general Jens Stoltenberg s-ar afla fostul premier britanic Theresa May, fostul comisar european Federica Mogherini, premierul olandez Mark Rutte, cel estonian, Kaja Kallas și președintele Klaus Iohannis. O știre similară a difuzat și agenția DPA, ca și Reuters ori AP.
La finele lui septembrie, Stoltenberg va părăsi postul, pe care îl deține din 2014 și va trebui să i se desemneze un succesor.
E aproape cert că după demisia lui, un timp NATO va fi condus de adjunctul Mircea Geoană, pînă cînd reprezentanții celor 30 de state membre vor desemna prin consens un alt șef.

Comentatorii interni ai scenariului au marșat, în general, pe marea reușită a lui Iohannis, dacă povestea va deveni realitate, ba chiar pe onoarea neasemuită pe care ar avea-o România într-o asemenea eventualitate.

În fapt, noi am spune contrariul: acceptînd un asemenea post, Iohannis ar da o cumplită lovitură de imagine țării noastre, în lume.
Și tocmai de aceea, e dezamăgitor că pînă la această oră el nu a dezmințit hotărît orice intenție de a ocupa respectivul post.

Să o luăm metodic.

Klaus Iohannis ar fi primul șef de stat din istoria NATO care ar ocupa acest post, lista foștilor șefi fiind dominată de miniștri de externe, ai apărării ori chiar ambasadori. Mulți avînd titulatura de foși la ceasul numirii. Cele mai înalte figuri au fost trei prim-miniștri, începînd cu belgianul Paul-Henri Spaak, danezul Anders Fogh Rasmussen și Stoltenberg însuși. Doar că Spaak și Stoltenberg nu mai erau în funcție la data numirii la cîrma NATO, doar Rasmussen alegînd în 2009 să plece din postul de premier pentru organizația nord-atlantică.
Și a ieșit scandal mare la acea vreme în Danemarca, pentru că, înainte cu un an, în mai 2008, el dezmințise ritos zvonurile că ar ținti șefia NATO: „Nu vizez posturi internaționale. Nu am de gând să renunț la slujba mea de prim-ministru al Danemarcei” a spus el, pentru The Economist. În 2009, după opt ani de mandat, s-a răzgîndit și a plecat la Bruxelles. Dar, chiar și el e de reținut că dezmințise prompt zvonurile, atunci cînd apăruseră.

Pentru că a da o funcție de maximă responsabilitate în țară pentru una externă dă prost la orice popor, lăsînd impresia de abandonare meschină.

După ce a livrat în actualul mandat al P.E. unicul fost președinte de stat care a acceptat să fie ulterior europarlamentar, recte Traian Băsescu, acum ”onorăm” șefia NATO cu primul președinte european.
Unul aflat nici măcar la jumătatea mandatului.
Ce mesaj ar transmite România mapamondului prin ipotetica plecare a lui Iohannis la NATO?
Unul foarte neplăcut. Un bărbat de stat e ales de milioane de români, mulți dintre ei stînd în frig la cozi prin diaspora, cu un scor zdrobitor, ca să scoată țara din marasm, să o apere de ”ciuma roșie”, să promoveze ”România educată”, să lichideze corupția șamd, dar la prima ofertă externă spune poporului ”Dragilor, v-am pupat pe portofel, mă duc într-un loc mai șmecher!”.

Pentru fotoliul călduț, Iohannis ar băga România în alegeri prezidențiale anticipate exact într-un mandat în care exista posibilitatea unei guvernări eficiente prin absența oricăror alegeri pînă în 2024, adică ceva ce nu s-a mai întîmplat de 20 de ani.

Mesajul său ar fi de abandonare a întregului popor, nu doar a a celor care l-au votat. De ”tranzacționare” a țării ca la bursă: vinzi niște acțiuni ca să cumperi altele, mai lucioase.
Ar stabili și ”paritatea” România-Occident: un președinte de țară în exercițiul funcției egal cu un înalt funcționar într-un organism euro-atlantic.
Un organism în care numărul doi, Mircea Geoană, nu mai avea nicio funcție cînd a fost numit.
Cum nu mai aveau nici alți lideri plini ai NATO.

Puțini vor fi observat că cei doi politicieni activi de pe lista scurtă au reacționat deja. Mark Rutte, premierul olandez a dezmințit, sec, că ar fi interesat: ”Nu plec. Am în acest moment cea mai grozavă funcție”. Iar premierul estonian a declarat public celui mai mare site media din țara sa: ”Numele meu pe acea listă e, probabil, o greșeală”.

Celelate două nume, Mogerhini și May, sunt ”libere de contract” în acest moment, deci își pot permite candidaturile.
Klaus Iohannis, cu cea mai înaltă poziție dintre toți cei vehiculați, e singurul care tace mîlc pe subiect, deși de maximă importanță. Așa cum a tăcut și în vara anului trecut, cînd numele său a fost vehiculat pentru prima oară.

Explicația, probabil, e foarte simplă: monarhul din fruntea României, cel mult prea dispărut, visează cu ochii deschiși la ziua cînd va da țării un șut în fund și se va cocoța într-o funcție mult mai vizibilă mondial, chiar dacă una mai degrabă onorifică. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

18 Comentarii

  1. „Dulapul”, Mutul, Ficusul, Retardul e foarte bun pentru un NATO in descompunere… Ideal! Sa-l ia dar contracost. Pentru ca statul nostru il pregateste inca din liceu, de cind l-a recrutat. Sau simulati ca nu stiati? Ca la transferul unui batrin fotbalist devenit inutil…

  2. Stiind ca NATO va lua bataie de la rusi sunt mari sanse sa se doreasca la conducere unul cat mai sarman la minte.

  3. E un fake!
    ganditi va, ca asta ar trebui sa se dueleze cu Putin, cu sefu’ de la China, etc. Pai ce facem, el tre’ sa mearga saptamanal la Sibiu, sa ude trandafirii si sa faca zacusta.
    E un talamb, care i a pacalit pe cativa generali de la noi. Aia voiau o maimuta cu moaca buna care vorbeste germana cu Merkel, ca ei sa si poata vedea de afaceri si privilegii.
    Nu trece nici de primul test, ala cu priveste l in ochi pe Lavrov. Se stramba mosu’ o data la el si face asta icter – Doamne ai indurare :)
    Tot bla-bla -ul asta pe tema, este tot pentru noi – romanii, sa ne mai imbrobodeasca o data – ar fi a 3 – a oara. Sper totusi, ca macar o parte din fraierii care l au votat prima data ( ca aia care l au votat de 2x – nu se poate face nimic pt. ei) sa-si vina in fire si sa nu mai traiasca in iluzie.
    Cu alte cuvinte vrea sa scape de rusinea demiterii.
    Nu va avea parte de nici un strop de clementa!

  4. […] „Klaus Iohannis, cu cea mai înaltă poziție dintre toți cei vehiculați, e singurul care tace mîlc pe subiect, deși de maximă importanță. Așa cum a tăcut și în vara anului trecut, cînd numele său a fost vehiculat pentru prima oară… De ce nu dezminte Iohannis numirea la șefia NATO?” se întreabă jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob într-un articol publicat pe Inpolitics.ro. […]

  5. Niște băieții au servit prin gura lui Gușă mesajul cu dosarele lui kwj!
    Alți baieti( care s-au îmbogățit cât pentru trei generatii) au întors mingea cu numirea la NATO!
    Acum sa vedem unde cade mingea ăstora, ultimii? Afara? În teren? Dacă mingea va cadea în teren, va un voleu asa care sa încheie partida? Sau doar un retur de linie ca să prelungească agonia?
    Ctp-ul sa se abțină de la comentarii!

  6. Scuze pt băieții! Mea culpa!

  7. Mesajul ca Iohannis e pe lista scurta are menirea de a-i consolida presedintelui credibilitatea interna, aflata în cădere libera. Omul a fost si pe lista scurta pentru Consiliul European din acelasi motiv. Dupa serviciile facute popularilor europeni și unor complexe militar-industriale de aiurea, Iohannis merita încă trei ani liniștiți la Cotroceni. Iar instituțiile internationale, cele interne și ,,noul PSD” se vor îngriji de asta. NATO n-are nevoie de campanie prezidențială și circ politic în Romania. Probabil ca va avea nevoie de Mircea Geoana în 2024.

    • În caz de suspendare, ne pun la punct americanii, Băsescu nu trebuie demis.

  8. INSEAMNZ CA NATO A MURIT …IOHANNIS ESTE UN ESUAT..PE CALE DE CONSECINTA CINE A DUS LA ESEC O TARA, II VA FI FOARTE USOR SA DUCA LA ESEC O ADUNATURA DE BOSTANGII CARE FAC TRAFIC DE ARMAMENT SI DISTRUG TARI…DACA GERONTOFILUL MACRON SE VREA SEF DE ARMATA EUROPEANA…PUTIN AR FI PROST SA NU SCOATA NATO DIN ISTORIE PRIN BUDA…IOHANNIS CAUTA FUNCTII CA SA NU IL AJUNGA MANA LUNGA A PUSCARIEI…DAR PRIN CARMEN A LUI TOT ACOLO …CAT O SA FUGITI DE MOARTE, NEBUNILOR? SICRIUL NU ARE BUZUNARE…

  9. Numirea lui Mutannis la NATO va avea un efect imediat asupra Rusiei și Chinei: o să moară Putin și Xi. De râs!

  10. Dacă NATO ajunge sa aibă ca șef acest CAP DE LEMN-iohannis:
    -multumim lui Dumnezeu ca ne scapa de traficantul asta penal de case și copii;
    -se vor lamuri și occidentalii ce lepra penala au avut romanii presedinte;
    -chiar dacă este pus de momâie acolo pe mulți va scoate din sărite.
    PS1 Atenție bruxellezi la case!
    PS2 Cum ramane cu Georgeta, rămâne la Sibiu pe „mana” spp-lui sau renunță la catedra și însoțește momâia la Bruxelles?

    • Rămâne cu sepepistul,are 46 la picior.

  11. La bordelul politic al occidentalilor ue, panarama de kovesi a ajuns mare șefa, de ce nu ar pune șef la haznaua otan o alta panarama?

  12. functia este de secretara. Sefii adevarati ai NATO sunt din umbra, ii cautam prin america, prin europa.. dar nu Biden sau Macron, astia sunt si ei niste sefi se secretare.
    Semnalul ar fi catastrofal pentru Romania, sa aiba secretarul si secretarul adjunct. Sefii adevarati ai NATO ne baga in razboi prin mana catastrofelor iohanis si geoana zis si prostanacul sau mihaela dragostea mea.

  13. Domnule Iacob. Gorbaciov a distrus URSS, Pactul de la Varsovia si CAER, iar joianis va distruge NATO.
    Eu sper, cu toata fiinta mea sa fie facut secret. gen. al celei mai criminale organizatii din cite au existat pe Pamint .

  14. […] de bază după care vrem să funcționăm”. Foarte important subiectul plecării la NATO.Punctam în februarie, într-o analiză, o situație nedorită: președintele refuza să sufle o vorbă despre extrem de vehiculată teză […]

  15. […] important subiectul plecării la NATO. Punctam în februarie, într-o analiză, o situație nedorită: președintele refuza să sufle o vorbă despre extrem de vehiculată teză […]

  16. […] important subiectul plecării la NATO.Punctam în februarie, într-o analiză, o situație nedorită: președintele refuza să sufle o vorbă despre extrem de vehiculată teză […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998