CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un vicepremier euroatlantic si misterul limbii ruse

16 comentarii / 6971 vizualizări / 7 noiembrie 2019

În anii 50, Ion Iliescu a plecat să studieze în URSS, cu sprijinul Anei Pauker. Azi ar fi putut spune că a fost arestat de ea și deportat la o universitate moscovită, unde a studiat dintr-o celulă. Dincolo de asta, însă, trebuie remarcat că Iliescu a studiat la o facultate tehnică într-un domeniu, energia, unde rușii nu stăteau foarte rău. Asta nu l-a scutit mai tîrziu de sloganul dreptei ”Cine a stat cinci ani la ruși/Nu poate gîndi ca Bush”.

Marea întrebare a momentului ar fi: oare noul vicepremier Raluca Turcan ce a căutat la ruși, în anii 90, adică într-o vreme în care, spre deosebire de epoca Anei Pauker, nu se mai înghesuia nimeni acolo?

Conform CV-ului oficial al politicianei, ea a urmat între 1996-1999 două facultăți în paralel, una la București, ASE, și una la Moscova, Institutul Pușkin.
Diferența e că Turcan nu a studiat ceva în limba rusă, precum Ion Iliescu, ci a studiat chiar limba rusă, Institutul Pușkin fiind dedicat exclusiv instruirii unor cursanți străini, pe bani, în tainele limbii ruse. Mai exact, ea a studiat limba rusă comercială, necesară celor interesați de business în fosta patrie a comunismului.

E momentul unui scurt remember.

Una dintre primele victime ale revoluției a fost, în România, limba rusă. Omniprezentă în învățămînt înainte de 1989, ea a fost lichidată brutal imediat după căderea comunismului. Cu ură, am putea spune. Era momentul exploziei englezei, francezei, spaniolei, italianei ori germanei.
Profesorii – foarte mulți – de limbă rusă au fost nevoiți să se reprofileze, axîndu-se pe limba secundară studiată în facultăți, ori au trecut la predarea limbii române. În încercarea de a se proteja de lichidare totală, ei au mers pînă la înființarea, în august 1990, a Asociaţiei profesorilor de limba şi literatura rusă din România (APLLRR).
Inutil: conform datelor oficiale, acum cinci, în România, rusa mai era studiată doar de către 500 de elevi și de copiii etnicilor ruși de la noi.

În primii ani după revoluție, ne mai amintim, explodase fenomenul plecărilor tinerilor – mai ales cu cei interesați de politică – la tot felul de burse în Vest.
În acel vălămășag, cînd toții ochii erau ațintiți spre occident, iar Rusia intra, după 1991, într-o criză profundă care avea să se întindă pe mulți ani, ochii unei tinere moldovence extrem de ambițioase erau ațintiți, invers, spre Răsărit.

E de bun simț să raționăm că, dacă Raluca Turcan s-a specializat în rusa comercială a făcut-o în vederea unor afaceri în spațiul fost sovietic. Afaceri în care să fie implicată fie și ca translator.
Asta, într-o perioadă în care relațiile comerciale cu Rusia se prăbușiseră, și ele, dramatic și cam la fel sunt și azi.
Imediat după absolvirea facultății și a cursurilor de rusă, în 1999, Turcan e angajată la compania Tofan Grup, a unuia dintre magnații vremii, Gelu Tofan, supranumit ”regele cauciucurilor”.
Acolo, îl cunoaște pe Theodor Stolojan, care lucra în calitate de consultant, căruia îi devine asistentă și care o promovează ulterior în marea politică.

Interesant de remarcat, conform informațiilor epocii, Theodor Stolojan fusese adus la Tofan pentru perfectarea celei mai mari afaceri de după căderea regimului comunist.
Mai exact, în 1999, un consorțiu format din Tofan, Sorin Vîntu și Dan Voiculescu și reprezentat de Stolojan se oferise să cumpere de la statul român un pachet masiv din acțiunile Petrom, cea mai mare companie românească, dar ministrul de atunci al Industriilor, Radu Berceanu, se opusese tranzacției, poate și pentru că, așa cum spunea Adrian Năstase, ”Cine controlează Petrom controlează economia, controlează şi politica.“

Despre afaceriști sus-pomeniți s-a vehiculat nu o dată ideea, ba chiar acuzația, că ar fi fost extrem de deschiși către Rusia.
Theodor Stolojan, pe de altă parte, a activat timp de șase ani – pînă la angajarea la Tofan drept președinte al societății Tofan Corporate Finance SA – ca reprezentant al Băncii Mondiale pe spațiul ex-sovietic, respectiv Moldova, Ucraina, Uzbekistan și Kîrgîstan.

Raluca Turcan a relatat cîndva, într-un interviu, reluat și în aceste zile de presă, că a ajuns să studieze rusa comercială la Moscova printr-o bursă oferită de guvernul român.

Ar fi interesant de aflat dacă și de ce oferea guvernul Văcăroiu, aflat la butoane în 1996, burse de studiere a limbii ruse la Moscova într-o perioadă în care distanța dintre România și Rusia crește avăzînd cu ochii și toată lumea trăgea pentru NATO și UE?
Dacă informația cu bursa nu e reală, oare cine o fi plătit școlarizarea doamnei?
Și încă o întrebare legitimă: a fost, oare, actualul vicepremier – originar din Botoșani, la fel ca și Gelu Tofan – antrenat din timp pentru afaceri pe spațiul ex-sovietic și dacă da, de către cine și în ce scop? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

16 Comentarii

 1. S-ar putea gasI o explicatiE.

 2. Ce-ar fi zis Iohannis, trepanatii #rezist, CTP si propaganda,in general, despre Viorica daca ar fi studiat la Institutul Pușkin, din Moscova ?!! Pana la urma, Ciuma rosie a venit de la Videle sau de la Moscova?

  Dar ce ar fi zis Iohannis daca tatal Vioricai ar fi fost securist, ca la Sica? Sau securistii nu sunt Ciuma rosie?

 3. „Prostul iese din porumb si se caca in drum”, spune un proverb bolovanos de la tara. Cam asa si cu studioasa, care a iesit de la rusi si are scaun la guvern.

  • Buna zicala:)))))

 4. Hai bre BTI-ule, de ce nu vrei sa accepti ca doamna Turcan e o studioasa si jumatate? Femeia a mai studiat prin Austria si prin Statele Unite, iar capitalul intelectual, nu inaltimea si operatiile estetice, a recomandat-o drept consiliera de nadejde a tovarasului Stolojan. N-ai ce sa faci, femeia stie carte si punct. Ca nu se vede asta, e deja o alta discutie.

  • Mda ca sa ajunga sub „primier” a studiat multe alte paturi ale mafiotilor falsi „libirali”.

 5. Acest articol ar trebui scris cu litere mari si pus la loc vizibil sa-l citeasca (daca stiu) si cei carora li se umplea gura de r…cand spuneau ca ciuma rosie ne duce la rusi, spre deosebire de ciuma galbena care ne duce la Bruxelles.

  • La Bruxelles este instalata , cu complicitatea lui Turcan Raluca , a lui Basescu Traian si Klaus Iohannis noua URSS, adica ciuma rosie care va distruge civilizatia occidentala visul oricarui criminal stalinist.Este abominabil cand vezi ca cetatenii Europei occidentale sunt indiferenti ca in Romania un criminal nazist , KLAUS IOHANNIS se agata de presedentia Romanieie, tara membra a Uniunii Europene.

 6. Raluca lui Turcan este o mizerie de tarfa a comunistilor dusa la Moscova pentru a i se slefui o biografie lustruitta cu kalasnikovul. Studiile la Moscova aveau rostul sa o transforme pe paduchioasa taranca Raluca intr-o noua Pauker. Indoctrinata de stalinistii sovietici.. Raluca se intoarce in tara si aterizeaza direct in apropierea siponului sovietic Basescu Traian, dar si-n patul unui baiat de oras, astfel incat sa i se piarda jegosul trecul de tarfa politica stalinist/ marlaneasca., urata, rea pana la animalizare la suflet, Raluca(OARE CE NUME AVEA INAITE DE AINTRA IN PATUL LUI TURCAN ? ) va readuce cinsdinalele stalisnite in tara si aceasta pentru a ascunde praduirea tarii de catre noul ei stapan , nazistul /stalinsit Klaus Iohannis, cel care si cu ajutorul tarfei stalisnite Raluca aa juns sa–si faca campanie electorala in 2014 cu banii asasinilor in lege sovietici.

  • In viata mea de peste 80 de ani nu am insultat o femeie, dar Raluca lui Basescu si Iohannis nu este femeie , ci o femela imorala si criminal stalinist/nazista.

  • Pandurule, ia-o mai usurel!Pe d-na Raluca o chema Tatarcan inainte de casatorie , si e de loc din Botosani.Cat despre patul lui Turcan, nu cred ca a stat prea mult (sau vreodata) pe acolo…

 7. buna intrebare!!

 8. Stimati comentatori, Rusia de acum este orice, numai stalinista nu!Este un regim autocratic, cu ambitii imperiale, in care predomina economia de stat si oligarhii!Pe vremea cand d-na Turcan facea studii la Moscova, oligarhii erau la putere insa, acum, Putin a „echilibrat” puternic balanta in favoarea firmelor de stat.Daca noi am avea creier si nu malai in cap , ar trebui sa renuntam la retorica anti-ruseasca imbecila si sa incercam sa normalizam, cat de cat, relatiile diplomatice si comerciale.Poate ati uitat ca Germania, Franta, Italia, si chiar SUA faca aafaceri de zeci de miliarde de dolari cu Rusia, in timp ce noi latram ca prostii prin gard.In acest context, nu vad o problema ca d-na Raluca a studit la Moscova.Problema e ca , la cat o duce mintea, oricum nu a inteles nimic din ce a vazut oe acolo…

 9. In cadrul conferin?ei ( care s-a ?inut in limba rusa! ) nu s-a amintit in niciun fel despre Legea cu privire la statutul Gagauziei, din 1994, lege care punea un accent deosebit pe consolidarea culturii ?i limbii gagauze.

 10. Perfect credibile comentariile dar să nu uităm că România are mulți cetățeni onești și alegerea https://www.cotidianul.ro/ce-nu-a-spus-raluca-turcan-sau-de-la-minciuna-la-competenta/ de a fi numite personaje cu suspiciuni ori probleme, unele dovedite adevarate, ei bine, acestea nu pot fi coincidențe, iar nici rezultatul numitelor voturi …

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998