CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un vot istoric, care arunca in aer USL

0 comentarii / 1638 vizualizări / 31 mai 2011

Legea votată azi în Camera Deputaților prin care edilii vor fi aleși într-un singur tur va avea consecințe incalculabile asupra scenei politice, putînd vorbi, fără teama de a exagera, de o veritabilă revoluție. Marele perdant este PNL, dar, unda de șoc va merge, în mod cert, și mai departe.

În urma votului într-un singur tur, PDL e primul partid pe lista avantajaților, ca formațiune care are mulți aleși locali, resurse materiale consistente, activ de partid bine organizat șamd. Operațiunea ”punga cu hrană” va căpăta, de acum, un rol încă și mai mare, putînd decide în multe localități cîștigătorii. În plus, PDL scapă de un tur, al doilea, în care opoziția se putea grupa contra sa, ca partid de guvernămînt.

PSD e și el avantajat, grație numărului important de aleși locali și al unui activ de partid încă viu, capabil de mobilizare.
PNL, în schimb, este făcut KO; el va fi nevoit să susțină, în noile condiții, candidații PSD, mai bine plasați din start. Pînă acum, participînd, în interiorul USL, fiecare cu proprii candidați în alegeri, în turul doi se asigura finalistului susținerea celorlalte formațiuni din USL, clasate mai jos. Acum, negocierea nu mai poate exista, și nici testul turului unu, care să decidă cine e, realmente, preferatul alegătorilor. Luînd ca bază sondajele de opinie, care avantajează tradițional edilii în funcție, PNL se va vedea nevoit să renunțe la o mare parte dintre proprii candidați în favoarea celor ai PSD.

Adevărata dramă se va contura abia după locale, însă, atunci cînd o paritate, constatată, de 3 sau 4 la 1 între PSD și PNL la numărul de aleși locali va repune pe tapet paritatea de 1-1 pentru alegerile parlamentare. În condițiile în care și acum sunt voci social-democrate nemulțumite de egalitatea pe liste, PNL va trebui să accepte o paritate net inferioară sau să rupă USL și să meargă pe cont propriu.
Este, dacă vreți, o foarte probabilă împlinire a profețiilor din ultimele luni ale lui Sebastian Lăzăroiu, dar nu doar ale lui, potrivit cărora USL nu va rezista pînă la alegerile parlamentare.

În egală măsură, însă, votul de azi împlinește o amenințare de acum un an și mai bine, a lui Hrebenciuc la adresa liberalilor: ”Dacă luăm o anumită decizie de modificare a legii electorale, PNL poate să dispară din parlament, este în această situație. O schimbare a legii într-un anumit sens, îl face să dispară”.

Chiar dacă nu va dispărea complet, PNL va avea o pondere mult redusă în raport cu cea actuală. Alți mari perdanți sunt partidele de buzunar, gen PRM, PNȚCD, PNG șamd, care – deși în afara parlamentului, se regăsesc azi, totuși, în multe consilii locale -, nu mai au nicio șansă la votul într-un tur.

O altă lovitură pe care o pregătește PDL este introducerea votului uninominal pentru consilierii generali ai Capitalei, ceea ce, iarăși, va avantaja cele două partide mari, cu resurse și activști, adică PDL și PSD, dar nu și PNL sau partidele mai mici.

În fine, dacă se recurge și la ultima lovitură, adică uninominalul într-un singur tur la alegerile parlamentare, operațiunea de ”curățare”a scenei politice de partid în favoarea a numai 2-3 formațiuni, își va fi aflat încununarea deplină.
Deocamdată, în zilele care , e interesant de urmărit ce reacții vor apărea în interiorul PNL, după ce mai-marii partidului vor înțelege pe deplin ce înseamnă să fii făcut sandviș între două partide mari. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998