Unde dai și unde…Cum l-au făcut Sprînceană și Romașcanu celebru în Argentina pe Ciolacu
0 comentarii / 2905 vizualizări / 7 aprilie 2025
Scriam zilele trecute despre povestea reală din spatele acțiunii ”emisarilor” lui Ciolacu la Mara A Lago, care s-au dus de fapt la o strîngere de fonduri pentru republicani la care Trump nici nu a fost prezent, așa că nu au ”emisariat” nimic pentru România. Și mai scriam că marele perdant a fost președintele Argentinei, Javier Milei, care sperase într-o fotografie cu președintele SUA necesară îmbunării FMI să ajute țara sa, dar care s-a întors în patrie fără nimic. Povestea a făcut însă valuri mari în Argentina, și cu ocazia asta, presa latino-americană a aflat că există un premier numit Marcel Ciolacu.
”Eșecul era consumat. Milei a fost nevoit să se mulțumească cu publicarea unui colaj de fotografii în care participanții îi cereau selfie-uri. A rămas cu degetele mari amorțite. „Ca un rockstar”, a scris pe Twitter Luis Caputo, martor al petrecerii în plină turbulență financiară” transmite presa din America de Sud.
”Aceste fotografii au declanșat valuri neașteptate în țări îndepărtate, precum România. Jurnaliști din această țară au descoperit că printre fanii care pozau cu Milei se afla lobbyistul milionar român Dragoș Sprinceană, cu legături bine unse în cercurile trumpiste. Au bănuit că era un emisar al premierului social-democrat Marcel Ciolacu, care vineri a confirmat că este adevărat. Îi ceruse să meargă la Mar-a-Lago pentru a deschide un canal cu Trump. Președintele Statelor Unite susține în România un candidat de extremă dreapta care a fost exclus din procesul electoral de către justiție. Nu se cunoaște rezultatul demersului, dar cel puțin Ciolacu nu a fost nevoit să părăsească Bucureștiul. „Metodele tradiționale ale diplomației nu sunt suficiente”, a declarat el, după ce a jurat că emisarul nu a cheltuit bani publici.
Milei s-a întors în țară cu cel mai scump trofeu de acrilic din istorie (doar deplasarea avionului prezidențial până la Palm Beach costă cel puțin 500.000 de dolari, conform estimărilor pieței aeronautice). Fotografia care nu a avut loc a stârnit o întrebare incomodă: este negocierea cu FMI atât de complicată încât președintele trebuia să zboare de urgență în Statele Unite pentru a-i cere ajutor lui Trump? Și imediat după: ce înseamnă că întâlnirea nu a avut loc?” mai scriu ziariștii argentinieni. (Traducere și adaptare B.T.I.)