CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Unde sunt investitiile? Nastase ”inteapa” America si lauda Rusia

0 comentarii / 1544 vizualizări / 11 februarie 2013

Fostul premier Adrian Năstase ”înțeapă” SUA, într-o postare pe blog, susținînd că americanii au fost interesați doar de parteneriatul militar cu România și de furnizarea de sfaturi privind democrația, nu și de investiții economice, care sunt în acest moment la același nivel din 2005. În schimb, avertizează el, țara noastră trebuie să fie mult mai atentă la Rusia, de a cărei dezvoltare și stabilitate ar depine soarta noastră.

”De ce schimburile comerciale între România şi SUA sunt nesemnificative, nivelul lor din 2012 fiind egal cu cel din 2005 (atunci când a fost lansată Axa Bucureşti-Washington). Deci o stagnare politică şi economică marcată doar de colaborarea militară bilaterală şi de „învăţăturile” referitoare la „statul de drept” transmise din partea ambasadorului american” se întreabă Năstase. ”Din păcate parteneriatul pare să funcţioneze doar la nivelul colaborării militare. Este vorba de o greşeala a României care a văzut în SUA, în primul rând, un garant de securitate militară, nu şi un partener economic. A fost şi o greşeala a SUA care au văzut in România doar un aliat militar, nu si o zona de investiţii(…)România a demonstrat că este un bun partener al SUA. Un partener serios, consecvent, care sprijină America nu pentru că ar fi singura supraputere mondială, ci pentru ceea ce simbolizează. Este important însă ca parteneriatul sa fie dezvoltat şi la nivel economic. Ar fi important ca nivelul investiţiilor directe ale SUA in România să crească. Ar fi important pentru români din raţiuni evidente” mai afirmă fostul premier.

Pe de altă parte, el atrage atenția că ”Rusia a fost ignorată sau chiar a fost privită cu ostilitate de „actorii” din jur. Rusia, ca mare putere, dacă îşi joacă bine cărţile, este avantajată de unele evoluţii ce au fost salutate cu entuziasm în Occident, şi aici mă refer la declaraţiile pro-americane ale unor lideri din zonă(…) Vrem ca Rusia să fie izolată, frustrată şi bântuită în continuare de fantoma nostalgiei comunismului sau vrem o Rusie cu care să se comunice strâns, angrenată în construcţia unei lumi democratice? Nu vreau să fiu, în nici un caz, avocatul Rusiei. Dar, România are motive serioase să fie preocupată de evoluţia viitoare a Rusiei, pentru că stabilitatea şi dezvoltarea democratică a Rusiei este de maxim interes pentru dezvoltarea economică a zonei Mării Negre şi implicit şi a României.
În fond, cel mai supărător lucru pe care îl face preşedintele Băsescu este că se comportă ca şi cum România ar fi una din republicile foste sovietice şi că ea ar trebui să-şi capete o identitate printr-un discurs bombastic anti-rusesc. Rezultatul paradoxal este că lumea de la Bucureşti ajunge să creadă că în Rusia există un fel de stalinism, iar lumea de la Moscova crede că la Bucureştiul e condus de un fel de Ceauşescu mai mic. În acest timp, în Occident sunt mulţi cei care au impresia că România este un fel de Georgie pe undeva prin Caucaz sau Asia Centrală” conchide Adrian Năstase. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998