CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ungureanu ”gireaza” scenariul Inpolitics: premier si dupa alegeri

0 comentarii / 1854 vizualizări / 6 martie 2012

Mihai Răzvan Ungureanu a făcut aseară, în cadrul unui interviu la TVR, o afirmație extrem de interesantă, care merită analizată cu toată atenția, e vorba de dorința exprimată de a rămîne premier și după alegerile din această toamnă.
O declarație care confirmă în mod strălucit viabilitatea unui scenariu avansat în premieră de Inpolitics, luna trecută, conform căruia Băsescu ar putea forța o coabitare a USL cu actualul premier.

„Nu-mi pun problema ca trebuie sa termin treaba in noiembrie. Daca in urma alegerilor din noiembrie vine alt premier, sper sa-i las lucruri clare. Daca m-as gandi ca plec in noiembrie, ar trebui sa peticesc, nu sa construiesc. Am venit sa construiesc, nu sa peticesc. Iau in calcul ca cei care castiga alegerile sa-mi propuna preluarea functiei de premier”, a afirmat Ungureanu la TVR.

Există multe motive pentru care Ungureanu nu ar fi avut de ce să facă o asemenea afirmație.

În primul rînd, nicio secundă nu s-a vorbit pînă acum că desemnarea lui Ungureanu premier ar fi parte a unei strategii pe termen lung; dimpotrivă, așa cum s-a spus oficial, el a fost desemnat premier nu pentru că predecesorul său ar fi fost incompetent, ci doar pentru că prestația vechiului guvern a creat probleme de imagine PDL.
Ca atare, dacă PDL are depăși respectivele probleme și ar ajunge în poziția de a forma din nou guvernul după alegeri, nu ar mai exista, logic, rațiuni pentru păstrarea lui MRU. Misiunea lui s-ar chema că a fost îndeplinită.

În plus, nervozitatea în PDL este, în această perioadă, la cote maxime după debarcarea greilor din guvern, iar vorbele lui MRU nu ar avea, din acest punct de vedere, decît rolul capei roșii fluturate în fața taurului.

În al doilea rînd, Ungureanu nu are definit acum niciun traseu politic, doar unele aluzii legate de o posibilă înregimentare, or, dreptul de a desemna un premier revine partidului care cîștigă alegerile. Prin prisma asta, declarația lui e echivalentul zicalei ”vrabia mălai visează” și cam atît. Alta ar fi situația dacă afirmația sa ar anunța o schimbare la nivelul conducerii PDL, în perioada care urmează, și propulsarea lui MRU la șefia partidului. Dar asta e doar o speculație, deocamdată, plus că ultima sa propoziție din citatul de mai sus sugerează altceva.

Nu în ultimul rînd, sondajele arată că prima șansă de a forma guvernul viitor o are USL, ceea ce, cu atît mai mult ridică semne de întrebare vizavi de lejeritatea cu care MRU se visează premier și după alegeri.
Una peste alta, singura variantă care ar justifica lansarea unei asemenea teze de către premier în acest moment este cea creionată de Inpolitics pe 26 februarie, potrivit căreia în toamnă am putea asista la un troc spectaculos: Băsescu va acorda fără probleme guvernarea USL, cu singura condiție ca MRU să fie menținut ca premier, să zicem, tehnocrat. În numele unor interese ori cerințe posibil externe.

În aparență, propunerea ar fi aberantă, dar istoria ultimilor 22 de ani a dovedit că numirile de premieri au fost de multe ori spectaculoase și neașteptate în raport cu contextul politic al momentului (anonimul tenhocrat Văcăroiu pus șef peste guvernul puternicului FDSN, independentul Ciorbea băgat pe gît CDR de către Constantinescu, Isărescu forțat să lase BNR pentru a salva PNȚCD, Boc, numit peste noapte după misteriosul forfait al lui Stolojan etc).

În fapt, afirmația din interviul dat TVR de către Ungureanu pare să aibă, mai degrabă, menirea de a pregăti opinia publică pentru un asemenea scenariu care, suntem convinși, va fi alimentat și de alte surse politice în perioada care urmează. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998