CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Uninominalul pur – o bomba cu ceas

0 comentarii / 2230 vizualizări / 8 mai 2012

Votul de azi, din Senat, în favoarea introducerii uninominalului pur, adică dintr-un singur tur și pe baza celor mai multe voturi luate, poate conduce la o reparație necesară a aberantului sistem electoral din 2008, dar, în egală măsură, va avea efecetele unei bombe cu ceas.

Conform noului sistem de vot, care trebuie să fie aprobat și de Camera Deputaților, candidații care obțin locul 1 în colegiu, indiferent de numărul de voturi, cîștigă fotoliul parlamentar. Pragul electoral de 5% rămîne valabil, și poate elimina candidații care cîștigă locul unu, dar al căror partid se plasează sub respectivul prag la nivel național.

Partea bună a noii legi e că elimină aberațiile de la ultimele alegeri, cînd s-a aplicat sistemul redistribuirii, ceea ce a dus la eliminarea unor candidați de pe locul unu și la intrarea în parlament a altora de pe locurile doi și chiar trei.
Partea, sau părțile, rele sunt destule și ridică, din nou, problema incapacității României, în 22 de ani de democrație, de a identifica un sistem de vot cît mai corespunzător, pentru că perfect nu există nicăieri.

În primul rînd, uninominalul pur va ascuți pînă la paroxism bătăliile politice în colegii, pentru că nu va mai exista soluție de avarie, iar asta va însemna în mare măsură sporirea mitei electorale, fenomen oricum îngrijorător. Va fi stimulată, din acest punct de vedere, promovarea unor candidați cu posibilități materiale, în dauna unor specialiști absolut necesari bunei funcționări a legislativului, dar fără suficienți bani ori notorietate. E destul să amintim că, la precedentele alegeri, fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a fost învins de un interlop anchetat de DNA care a aruncat, însă, cu bani în toate direcțiile din colegiu. Un caz care se va multiplica, în mod cert.
O altă aprigă bătălie se va da pentru colegiile ”de aur” ale fiecărui partid, adică acolo unde există o susținere electorală suficientă pentru a asigura unui candidat victoria sigură, și asta pentru că un politician ambițios, lider de partid, candidat de premier ori de președinte nu își poate permite în ruptul capului un eșec la parlamentare, pentru că asta i-ar putea pune capăt ambițiilor.
Or, se știe că prezidențiabilul PNL, Crin Antonescu, a ieșit pe locul doi la ultimele alegeri, fostul premier și lider de partid în exercițiu la alegeri, Tăriceanu, a fost la un pas de a pierde fotoliul, iar alți miniștri și figuri grele din partide au intrat, de asemenea, în parlament de pe locuri codașe.
Uninominalul pur nu bucură PDL, partid ale cărui figuri emblematice sunt în severă scădere de încredere, dar nici Partidul Poporului, ori UNPR. Primul dintre cele din urmă ar putea lua un scor bun la nivel național, peste pragul electoral, dar nu are figuri suficient de pregnante pentru a cîștiga primele locuri în colegii, al doilea, exact pe dos. E eliminat complet și riscul apariției unui nou partid, al lui Mihai Răzvan Ungureanu, pentru că eventualele figuri „reformiste” pe care le-ar recupera din PDL nu au nici atît șanse să își cîștige colegiile.

UDMR are, de asemenea, o situație disperată, pentru că formațiunea etnicilor maghiar poate spera la locuri fruntașe doar în 3-4 județe, în timp ce vechea formulă aduce o zestre importantă de voturi și din alte județe unde etnicii maghiari sunt prezenți, ceea ce se traducea în mandate suplimentare la redistribuire. Cu adevărat dramatic e, însă, faptul că în Harghita și Covasna, fiefurile tradționale ale UDMR, un scor foarte bun (peste 20%) îl are în acest moment partidul rival al lui Laszlo Tokes, ceea ce poate lăsa formațiunea lui Kelemen Hunor, efectiv, în afara parlamentului. Asta, dacă nu se confirmă declarația lui Gușă privind o înțelegere secretă între cele două grupări.
PNL și PSD, în schimb, sunt masiv avantajate de acest sistem de vot, putînd lua, grație lui, un scor mult mai mare chiar decît se prefigurează în sondaje la această oră.

În fine, să remarcăm un alt paradox trist, acela că proiectul adoptat azi a fost promovat de Crin Antonescu și Victor Ponta cu șapte luni și va fi adoptat, probabil, doar cu 5-6 luni înaintea campaniei electorale. Asta, în condițiile în care parlamentarii USL au sesizat Curtea Constituțională, cînd cu celebra comasare a alegerilor, inclusiv în legătură cu nepermisa modificare a legilor electorale cu mai puțin de un an înaintea alegerilor, ceea ce contravine recomandărilor Comisiei de la Veneția.
Scuza este, probabil, incapacitatea jenantă a PDL de a promova în timp util o legislație corespunzătoare. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998