CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9743 RON UP | 1 USD = 4.7112 RON UP | 1 GBP = 5.7209 RON UP

Unitati perverse de masura

4 comentarii / 9726 vizualizări / 23 mai 2014

Cu ochii la Victor Ponta si ispravile sale guveramentale si neguvernamentale si la opozitia dezbinata care face miscari nastrusnice, romanii aproape nu realizeaza uriasa tragicomedie care se consuma la granita de rasarit. In Ucraina. Acolo unde, tot duminica, are loc, pe fondul razboiului civil, un razboi politic al oligarhilor. Unul dintre oligarhi va deveni noul presedinte al statului ucrainean. Si va defila, impreuna cu poporul vecin, catre Uniunea Europeana. Unde va ajunge cine stie cand. Scopul acestui editorial este nu doar acela de a atrage atentia asupra unui eveniment care este mai important decat europarlamentarele din Romania, ci de a analiza modul in care unitati de masura utilizate de asa-numita civilizatie occidentala se aplica in mod diferit. Pervers chiar, daca ne gandim la ceea ce se intampla in Ucraina.

Dintre cei 19 candidati prezidentiali – 13 independenti si 6 sustinuti de partide politice –, multi sunt oligarhi. Dar numai unii au sanse de reusita. Si toti la un loc au un numitor comun. Sau chiar mai multi.

Cel mai cunoscut opiniei publice internationale dintre candidatii la presedintia Ucrainei este, de la distanta, Iulia Timosenko. Pentru ca a fost prim-ministru la Kiev. Pentru ca a pierdut alegerile prezidentiale in favoarea lui Ianukovici, care a si pedepsit-o, dresadu-i mai multe procese si o grea condamnare penala. Iulia Timosenko este si ea un om politic controversat si un oligarh la fel de controversat, a carei avere s-a constituit in domeniul energetic. A simtit la timp ca bate un vant NATO si UE si a virat-o la timp spre Vest. Asa se face ca a fost aparata de oficialii europeni si americani, care au facut mari eforturi pentru a obtine eliberarea ei. Este insa cotata doar cu 8 la suta.

Un alt oligarh miliardar, tot partizan UE, tot declarat anti-rus, este un om de afaceri din Donbas si se numeste Rinat Ahmetov. Are atat de multi angajati, incat se spune ca sute de mii de familii depind de el si dispune de un fel de armata personala. Cu ajutorul careia asigura „linistea” in Mariupol. Garda sa pretoriana patruleaza acolo pe strazi. Si el a jucat politic la mai multe capete, sprijinindu-l, pana in ultimul moment, pe Viktor Ianukovisi si apoi parasindu-l rapid. Astazi, organizeaza mese rotunde impreuna cu reprezentantii OSCE, unde predica democratia. Nici el nu are sanse prea mari.

Cel mai bine cotat dintre candidati este un alt oligarh, Petro Porosenko, miliardar in varsta de 48 de ani, un fel de rege al ciocolatei. El dispune in sondaje de 30 la suta intentie de vot si se pregateste sa fie ales, duminica, presedinte de cei 36 de milioane de cetateni care au dreptul de a se pronunta. Fondator al Partidului Regiunilor, formatiune care l-a sustinut pe Ianukovici pana cand acesta s-a catapultat la Moscova, Porosenko a fost ministru de Extrene in guvernul Iuliei Timosenko si apoi ministrul Economiei in guvernul Ianukovici. Dupa care s-a dat de trei ori peste cap, a simtit dincotro bate vantul, a sprijinit Euromaidanul, a devenit partizan UE si s-a strambat al separatistii rusi.

Singurul prorus, dar cu sanse extrem de mici, este, nu o sa va vina sa credeti, tot un oligarh. Provenit din sectorul bancar. Se cheama Serghei Tighipko. Care de unde vine? Culmea, si el tot din partidul lui Ianukovici.

Prin urmare, in batalia pentru democratizarea Ucrainei si pentru mersul triumfator al acestui stat de la Rasarit catre Uniunea Europeana si, mai tarziu, catre NATO, in cursa sunt inscrise, exclusiv, un fel de clone. Toti candidatii au un trecut legat, intr-un fel sau altul, nu numai de Inaukovici, ci si de Moscova. Si nu ma refer aici la Moscova Imperiala. Si, mai cu seama, toti sunt oameni extrem de bogati, care nu au facut altceva decat sa combine afacerile cu politica, beneficiind din plin de statutul lor de inalti functionari publici.

La capatul acestei curse electorale care se termina duminica, observatorii din lumea intreaga, mobilizati de Uniunea Europeana, de Statele Unite si OSCE, vor izbucni in aplauze. Si vor saluta modul democratic in care va avea loc scrutinul. Si, mai ales, corectitudinea acestuia. Si il vor aplauda pe castigator. Care va fi un oligarh. Pana ieri, alaltaieri, mana dreapta a lui Ianukovici. Iata cum, in cazul Ucrainei, Occidentul aplica cu totul si cu totul alte unitati de masura si alte barometre ale starii democratice decat in alte zone UE.

Pentru ca interesul poarta fesul. Razboiul geopolitic este de asa natura, incat ii obliga pe cei mai multi sa inchida ochii. Sau macar un ochi. Smechereste. Intr-un final insa, sunt tare sceptic in ceea ce priveste viitorul acestui stat construit artificial, numit Ucraina. Care a primit de la rusi cate ceva, cum ar fi Crimeea, de la polonezi altceva, de la romani niste teritorii si, daca nu ma insel, chiar de la maghiari. Nu se vor termina aplauzele in urma acestor alegeri, si vom vedea Ucraina dezmembrata. Mai dezmembrata decat este azi. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. According to the law’s provisions, the cossmmiion will have the power to investigate individuals without prior notification and would not require a criminal conviction in order to launch an investigation. Offering insight as an evolutionary biologist, I promise to be analytical, scathing, and downright snarky. Jill Sjoblom will offer Restorative Yoga classes at the Eccles Community Art Center, 2580 Jefferson Avenue, Ogden on Wednesdays noon to 1 p.m. Amnesty International addresseda0Diloua0in a letter, urging the human rights minister to reconsider his remarks and restating the current status of international laws pertaining to human rights. in a statement late on Friday.

  2. Hello! This really is kind of off topic even so try taikng some assistance coming from a recognized website. Is it challenging to create your individual blog? I’m not consequently techincal however i could number items out there quite rapidly. I will be thinking about building my own, personal however i am doubtful how to start. Are you experiencing any kind of factors as well as suggestions? Thanks a lot

  3. I don’t think Obama has a deep seated haertd for white people, so I wouldn’t have put it that way, but he if definitely a peddler of Cultural Marxism that treats as normal and encourages black identity and other minority identity but treats any white identity as the greatest of all sins. Someone needs to stand up to this mess. And for the record there is such as thing as white culture, it’s called the West or Christendom. And I assume you are living in it and enjoying its fruits.I also think the terms Nazi and fascist, and references to Hitler are absurdly overused and almost never accurate or warranted, but the left is much guiltier of this than the right. In fact, the left invented it. See the above Cultural Marxism. And when it is used by the right except recently in relation to Obama, it is often used to demonize those further to the right.But if I have a problem with Beck or anyone else using the mindless Nazi slur then I will criticize that specifically. (I have many times criticized the incredibly silly Islamofascism.) I would be embarrassed to stoop to the “Beck is a loony” thought stopper because it is beneath intelligent and rational conversation.Part of the problem is that the term is not just used to describe people who subscribe to conspiracy theories for example, but to describe anyone whose politics are not tightly centrist. It is often used essentially to indicate “far right” or “far left.” So Ron Paul and Dennis Kucinich are “moon bats” and Frum is the paragon of rationality. So in 50 years when we have drifted ever farther to the left, today’s centrist will be tomorrow’s “loon.” I’m not playing that game.

  4. so, deci care vasazica asa: am piotsrt 300000 de oameni, le-am luat banii, iar acum urlu cat ma tin plamanii ca basescu ma baga la inchisoare. culmea e ca sunt crezut. daca m-au crezut 300000 de fraieri ca pot sa doarma linistiti, este evident ca gasesc pe altii care sa ma creada si acum. mai ales ca multora, acum, nici nu le iau banii, ci le dau. asa, sunt un banc cu radio erevan pe dos…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998