CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UNPR, cu sigla PRM – berbecele transilvan al PDL

0 comentarii / 1998 vizualizări / 21 martie 2010

Partidul lui Gabriel Oprea, sau mai corect păpușarii din spatele său, își devoalează, încet, dar sigur, intențiile și direcția de atac: recuperarea electoratului transilvan în beneficiul unor forțe politice, precum PDL, care nu au reușit să facă acest lucru niciodată.

În urmă cu mai multe săptămîni, Inpolitics atrăgea atenția asupra faptului că numele viitorului partid al demisionarilor din PSD și PNL are toate șansele să fie unul care, prescurtat în forma UNPR, să trimită cu gîndul, subliminal, la fostul PUNR. Scriam atunci că acest lucru nu poate fi întîmplător, iar simbolul grafic al noii formațiuni, vulturul cu crucea în cioc, dezvăluit azi de un blog, este calchiat, la rîndul său, după simbolul celuilalt mare partid naționalist post-decembrist, adică PRM.

Sigla UNPR, via pesurse.ro

Sigla PRM

UNPR va avea, în mod clar, misiunea istorică de a atrage voturi de pe partea stîngă, adică de la PSD, dar, la fel de important, din Transilvania. Acest teritoriu a fost ”împărățit” după revoluție, reamintim, de trei partide: UDMR, PRM și PUNR, restul formațiunilor culegînd doar ce rămînea de la masa acestora. PNL și PNTCD au fost, mai degrabă, partide ale orășenilor intelectuali și nu formațiuni de mase, PSD a domnit peste Moldova și Muntenia, iar PD-ul lui Petre Roman, deși a încercat cu disperare să pentereze Transilvania prin conflicte perpetue cu UDMR ori prin declarații de-a dreptul hazlii ale liderului său (”sunt os de ardelean, prin soție”), nu a reușit niciodată. În mare măsură, de vină s-ar putea să fi fost eticheta răutăcioasă de partid evreiesc pe care adversarii o lipiseră pe fruntea formațiunii, în anii 90, cert este că nici în mandatul Băsescu PDL nu a reușit, cu adevărat, să devină o forță în Transilvania, deși unele organizații, precum Clujul, sunt remarcabile.

De altfel, nimeni nu pare să fi reușit, în ultimii ani, cu adevărat, să cucerească dragostea ardelenilor, deși PUNR și-a dat duhul demult, iar PRM nici măcar în parlament nu mai este. În noua conjunctură politică, PDL nu are, nici atît, șanse să cucerească românii transilvăneni, atît timp cît este aliat cu UDMR la guvernare. O dovadă e și faptul că, la Forumul Civic de la Toplița, organizat de românii din Harghita, Covasna și Mureș, PDL a fost singurul partid românesc care nu a fost reprezentat, iar pedelistul Cristian Preda l-a acuzat, chiar, pe Victor Ponta de ”peremizare”.

În consecință, se încearcă o formulă nou: un alt partid, cu mulți galonați în conducere, lucru apreciat, dintotdeauna, de ardeleni, cu un nume amintind, cum spuneam, de PUNR și cu o siglă peremistă. În plus, se pare că există intenții serioase de absorbție a PRM în UNPR, dar fără Vadim Tudor, considerat o forță care nu poate fi îmblînzită. Se știe că, recent, PRM a exclus o serie de membri marcanți din partid, acuzați de Vadim că puneau la cale răsturnarea sa la congresul din vară și ”predarea partidului mafiei lui Traian Băsescu”. De altfel, pînă se calmează lucrurile, Tribunul a decis nici să nu mai aibă loc vreun for de conducere în partid. Pînă atunci, Vadim încearcă să se apere, cum poate, de atacul UNPR. Purtătorul de cuvînt al PRM, Marius Marinescu, a declarat, azi, Inpolitics, că PRM a făcut demersuri urgente, în ultimele zile, pentru înscrierea la OSIM a simbolului grafic al partidului, vulturul cu cruce în cioc, pe care îl vînează UNPR. ”Avem informații că se încearcă plagierea cu nerușinare a acestui simbol grafic al PRM, împămîntenit de aproape două decenii, de către oamenii lui Băsescu, așa că am decis să ni-l protejăm prin înscrierea sa la OSIM”. Marinescu confirmă, de asemenea, că ”există informații potrivit cărora actuala putere încearcă să atragă PRM în sfera de influență a Cotrocenilor, posibil printr-o fuziune cu UNPR, dar fără domnul președinte Vadim Tudor, care nu ar accepta în veci fraternizarea cu mafia politică. Numai că, PRM fără Vadim Tudor ar fi un non-sens, așa că demersurile UNPR sunt sortite, din start, eșecului. Cînd am fost la Toplița, sîmbătă, la Forumul Civic al românilor ardeleni, pe cei de la alte partide nici nu îi recunoștea lumea pe stradă, pe cînd dl.Vadim Tudor a fost de-a dreptul asaltat”.

Mai trebuie menționat și faptul că partidul lui Gabriel Oprea a beneficiat, în ultimele trei luni, de serviciile sociologului clujean Vasile Dîncu, cel care a făcut, la comandă, o serie de sondaje și de analize vizînd, în mod cert, permeabilitatea electoratului transilvănean la o nouă formațiune politică; nu e exclus ca tot Dîncu să fie și la originea tendințelor UNPR de a acapara sigla și simbolul partidelor naționaliste, pentru a-și sport impactul la public. Desigur, UNPR va trebuie să rezolve o problemă majoră, în viitorul apropiat, anume găsirea unor vectori de imagine ardeleni, în condițiile în care ambii președinți ai partidului, Gabriel Oprea și Marian Sîrbu, sunt din Călărași, județ care, alături de Constanța, e cel mai îndepărtat de Transilvania. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998