CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UNPR si-a facut cota de parlamentari. Urmeaza taifunul alesilor locali….

0 comentarii / 1900 vizualizări / 22 martie 2010

Încă doi parlamentari pesediști au demisionat azi, mărind la 30 numărul aleșilor independenți, iar dezertările nu se opresc aici. Mai grav, însă, grupul lui Oprea pregătește faza a doua a atacului la PSD și PNL, mai precis dezertările de aleși locali.

Oamenii lui Gabriel Oprea sunt, deja, în negocieri avansate cu o serie de președinți de consilii județene și primari de orașe importante de la PNL dar, mai ales, de la PSD, care se speră să fie atrași în perioada care urmează. Dacă în cazul șefilor de consilii județene e suficientă demisia acestora din partid și transferul la UNPR, în cazul primarilor e mai complicat, întrucît legea anti-migrație politică, 393/2004, completată ulterior, le aduce pierderea funcției în cazul demisiei din partid. În consecință, singura soluție pentru a putea pleca la noul partid fără a rămîne fără primării este varianta excluderii din partid. Potrivit unor surse din grupul independenților, în săptămînile următoare și pe întreaga durată a verii se va declanșa o serie de atacuri ale unor primari pesediști la adresa noii conduceri alese la congres, scopul fiind doar enervarea acesteia pentru a se lua decizia excluderii. O strategie care, spre exemplu, nu a prins la PNL, unde primarul Gheorghe Ștefan Pinalti s-a chinuit mult și bine să fie exclus din partid, pentru a se lipi cu totul de PDL, dar liberalii s-au ținut tari și nu i-au dat ”dezlegarea”, care a venit abia la localele din 2008. Pe de altă parte, a ignora, fie și voit, acte repetate de rebeliune din partea unui număr important de aleși locali riscă să fie o strategie păguboasă de imagine pentru PSD, creind impresia de disoluție internă și lipsă de autoritate.

Cel mai probabil, pretextul ideal pentru declanșarea criticilor din teritoriu la adresa conducerii PSD va fi momentul alegerilor interne din filialele partidului, recent anunțat de către Victor Ponta, scopul fiind debarcarea tuturor oamenilor apropiați lui Mircea Geoană și înlocuirea lor cu fidelii noilor lideri. ”Ce a pățit PSD după 2004 e nimic în comparație cu ce pierderi va avea acum” a declarat azi, Inpolitics, sub protecția anonimatului, un fost pesedist, lider al grupului independenților. Pentru cei care au uitat, reamintim că, în iunie 2004, PSD era campion național la numărul de primari, ulterior fiind, însă, victima unor dezertări masive, care au schimbat raportul de forțe în favoarea alianței DA, numai în 2005, spre exemplu, social-democrații pierzînd 110 primari. Faptul că se pregătește un val masiv de dezertări locale a ajuns, deja, la urechile conducerii PSD, care a intrat în panică: săptămîna trecută, Liviu Dragnea a convocat o reuniune a Ligii aleșilor locali ai partidului, care va avea loc vineri, la Bușteni, și unde Victor Ponta va încerca să îi convingă pe edili să țină aproape de partid.(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998