CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UPDATE Afacerea Realitatea TV – Lagardere, o cacealma de proportii

0 comentarii / 2111 vizualizări / 18 mai 2011

Noul patron al Realitatea TV, Elan Schwartzenberg, a declarat zilele trecute pentru Jurnalul național că s-ar afla în tratative cu renumitul concern francez Lagardere pentru vînzarea postului, informații în măsură să inflameze serios anumite cercuri politico-mediatice autohtone. Oarecum inutil, am spune noi, pentru că povestea nu e altceva decît o cacealma.

Surse bine informate din interiorul trustului Lagardere Active Radio International, care deține, la noi, Europa FM și 21, au declarat, pentru Inpolitics, că nu există nici cea mai mică intenție a concernului de a cumpăra Realitatea TV de la Elan, deci nu a existat nici vreo negociere. ”Sămînța” pe care s-a bazat afaceristul pentru a dezvolta ditamai stejarul în presă a fost o simplă întrebare pe care i-a pus-o, recent, într-o discuție privată, un reprezentant al Lagadere în România -, legată de intențiile de viitor ale lui Elan cu postul. Atît și nimic mai mult. Cel mai probabil, cacealmaua lui Elan vizează stîrnirea interesului altor potențiali investitori pentru Realitatea TV. Concernul Lagardere, reamintim, a obținut acum cîțiva ani două licențe TV pentru posturi autohtone, ulterior renunțînd la investiție, pe fondul unei regîndiri a strategiei media la nivel internațional. Deși nu a renunțat complet la ideea dezvoltării pe piața televiziunii din România, Lagardere o va face, cel mai probabil, conform acelorași surse, prin preluarea unor acțiuni ale unor companii străine care operează televiziuni la noi.

Declarația lui Elan a stîrnit, însă, nervozitate maximă la nivelul conducerii trustului, după ce presa franceză de ieri și de azi a preluat informația la pachet cu cea potrivit căreia Schwartzenberg a cumpărat postul, anterior, de la copiii unui afacerist român aflat după gratii pentru șantaj și amenințări cu moartea (vezi facsimil), astfel că se ia în calcul și varianta unei dezmințiri oficiale, în următoarele zile.

Pentru opoziția din România, vestea că preluarea RTV de către Lagardere e doar un fîs e, în mod categoric, o veste bună: se știe că posturile de radio pe care le deține concernul francez la noi sunt apropiate de putere, indiferent care ar fi ea, pentru a susține alte afaceri, precum cele cu armament ori avioane. Acum cîțiva ani, într-un interviu, Rodica Culcer, fostă angajată a Europa FM, relata cum reprezentantul Lagardere în România, Ovidiu Zegheru, le trasa sarcini explicite subalternilor: „Postul acesta trebuie sa fie cu Puterea, pentru că eu trebuie să vînd avioane și tancuri!”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE Dovada că am avut dreptate

Într-un comunicat de presă trimis AFP la cîteva ore după postarea Inpolitics, grupul francez Lagardere dezminte orice negociere cu Elan Schwartzenberg pentru cumpărarea postului de ştiri Realitatea TV, informează Jurnalul național.

Contactat de Jurnalul, patronul Realitatea TV, Elan Schwartzenberg a declarat: „Nu cunosc, de la ei au plecat, vedem mai încolo dezvoltările. Eu, în afară de a nu comenta, nu pot spune nimic.”

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998