CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UPDATE – Alerta cotrocenista: Basescu, la un pas sa fie ”deposedat” de doua servicii secrete

0 comentarii / 1901 vizualizări / 10 mai 2012

Relația Băsescu-USL urmează să treacă foarte curînd un test major, care ar putea lămuri dacă ne aflăm la debutul unei noi și frumoase prietenii, mai ceva decît în Casablanca, ori în pragul unui scandal cu lovituri dure de ambele părți. E vorba de șansele majore ale președintelui de a pierde două jucării foarte dragi sufletului său, SPP și STS.

Astfel, pe ordinea de zi a Senatului, în poziții relativ fruntașe, se află plasate două inițiative legislative ale PSD trecute deja tacit prin Camera Deputaților și care i-ar putea provoca mulți nervi președintelui Băsescu.
Inițial, nimeni nu ar fi dat vreo șansă celor două propuneri, în condițiile majorității pe care o avea în parlament fosta putere; acum, situația se schimbă spectaculos.

Concret, e vorba de două inițiative ale greilor pesediști Adrian Năstase și Viorel Hrebenciuc, care vizează modificarea legilor de funcționare a SPP și STS.
Mai precis, în textele celor două legi se va introduce prevederea că directorii serviciilor în cauză sunt numiți de Parlament, la propunerea președintelui și cu avizul CSAT.
Ori, în prezent, respectivii directori sunt numiți de CSAT la propunerea președintelui, adică se află sub controlul exclusiv al Cotrocenilor.

Mai mult de atît, însă, în cele două legi se mai introduce o prevedere, după cea privind prezentarea anuală de către Comisiile de Apărare a unui raport de activitate, în anul precedent, a fiecărui serviciu în parte. Potrivit noii propuneri, în urma respectivului raport plenul celor două Camere poate decide demiterea directorului serviciului.
Inițiatorii modificării au stabilit luna martie a fiecărui an drept perioadă de prezentare a raportului, ceea ce înseamnă că directorii actuali ar putea zbura din funcție în primăvara viitoare, dacă USL rămîne la putere.
Numai că Senatul poate modifica această prevedere, iar martie să devină, spre exemplu, septembrie, ceea ce înseamnă că SPP și STS ar putea avea șefi noi, negociați între Băsescu și noua majoritate parlamentară, înaintea campaniei electorale.
O decizie cu bătaie lungă, știut fiind că în special STS a fost acuzat în ultimii 10-15 ani de implicare profundă și nedemocratică în campania electorală și în procesul propriu zis de votare. În plus, fiind servicii cu anvergură mai mică decît SRI și SIE și cu șefi a căror numire ocolea Parlamentul, STS și SPP au fost două instrumente exclusiv în mîna președintelui țării, alt prilej de acuzații și speculații, cărora acum li s-ar putea pune capăt. (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE : PSD îi dă o primă scatoalcă lui Băsescu

Deocamdată, USL tocmai i-a administrat o mică scatoalcă președintelui, pe undeva, cam prin aceeași zonă a structurilor militarizate: generalul Gavrilă Pop a fost numit azi la șefia jandarmilor din România. Pentru cei care au uitat, Gavrilă Pop a fost eliberat din funcția de șef al jandarmilor bucureșteni, acum doi ani, din cauza lipsei de intervenție la mitingul polițiștilor de la Palatul Cotroceni, din 24 septembrie, așa-zisa tentativă de lovitură de stat, potrivit Elenei Udrea și presei portocalii, și în timpul căreia s-a lansat nemuritorul slogan ”Ieși afară, javră ordinară!”.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998