CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UPDATE – Aminare: soarta lui Nastase si Vintu, decisa in interval de 24 de ore

0 comentarii / 2129 vizualizări / 10 mai 2012

De mîine, începe o săptămînă la capătul căreia doi super-grei din România, unul al politicii, celălalt al afacerilor, și-ar putea vedea carierele relansate spectaculos și cu consecințe imprevizibile, în acest moment, în mai multe domenii. Sau, dimpotrivă, îngropate definitiv. E vorba de unul dintre cei mai titrați politicieni și de unul dintre cei mai bogați afaceriști de pe plaiurile mioritice: Adrian Năstase și Sorin Vîntu.

Mîine, la Înalta Curte de Casație, se judecă un proces de cinci stele, aflat la ultima fază, a cărui decizie ar putea zgudui Româna din temelii. Dacă instanța menține condamnarea de doi ani cu executare pentru Adrian Năstase, vom avea în cîteva zile cel mai înalt demnitar de la Iuliu Maniu încoace care ajunge, efectiv, după gratii. În dosarul ”Trofeul calității”, cum se știe, Năstase a primit sentință cu executare, iar recursul de mîine e ultima cale de atac.
Dacă se va menține condamnarea, ce va urma, e clar pentru toată lumea. Un fost premier în haine vărgate – imagine de neînchipuit – și o grea lovitură pentru USL, în planul imaginii.

Dacă, dimpotrivă, Năstase va fi achitat, e mai puțin clar ce consecințe vor exista. În ce ne privește, considerăm că vom asista la o spectaculoasă renaștere a politicianului, achitat deja și în procesul celebru ”Mătușa Tamara”. Năstase, cel mai vocal politician anti-Băsescu al ultimului deceniu, ar căpăta aproape deplin eticheta de victimă a hărțuielii politice, adică exact ceea ce a și susținut cu tărie pe parcursul proceselor. O hărțuire care l-a lăsat fără șefia Camerei Deputaților, fără cea de președinte executiv al PSD, care a fost aproape de a-l elimina complet din viața politică și socială. În urmă cu cîteva luni, reputatul analist Ion Cristoiu profețea că, dacă scapă de condamnări, ”Năstase e următorul președinte al României”.
Sigur e că politicianul, recunoscut pînă și de Băsescu drept un foarte bun premier, va reveni în prim plan rapid, cu dorința relansării și, poate, a revanșei, în dinți.

Un alt mare adversar al lui Traian Băsescu implicat în procese grele este miliardarul Sorin Vîntu.
Pe 17 mai, la exact o săptămînă după Năstase, SOV află dacă va fi achitat în procesul cu Sebastian Ghiță, în care, de asemenea, a primit condamnare cu executare. O menținere a verdictului ar putea avea consecințe severe asupra viitorului ambițiosului magnat, retras tocmai din aces motiv într-un con de umbră în ultimele luni.
Dacă, însă, verdictul – cel puțin controversat, avînd în vedere subțirimea acuzațiilor lui Ghiță – va fi dat peste cap, vom asista în mod cert la o revenire a lui Vîntu la rampă, pe cai mari și nărăvași.
Nu e întîmplător faptul că, după condamnarea din februarie, Vîntu a declarat că a făcut recurs împotriva deciziei Judecătoriei sectorului 1 şi că la judecarea contestaţiei va reveni cu argumente suplimentare pentru care consideră că nu ar trebui condamnat. „Probabil că nu am fost suficient de convingător la instanţa de fond. Voi încerca să aduc argumente suplimentare la Curtea de Apel Bucureşti pe care le veţi auzi atunci”, a susţinut atunci Vîntu.
Știut fiind că mogulul nu vorbește chiar în …vînt, în multe situații, e de așteptat ca el să aibă ceva ași în mînecă, pe care nu i-a scos la primul termen, interesat, probabil, mai degrabă de identificarea atuurilor adversarului.

Reamintim că el a fost condamnat după ce Ghiță l-a acuzat că l-ar fi șantajat și amenințat cu moartea, acuzații similare aducîndu-i lui Ghiță, la rîndul lui, și Vîntu. Foarte probabil că, în ambele cazuri, a fost vorba de baloane de săpun, dar, deocamdată, justiția s-a ocupat serios doar de primul ”agresor”.
Dacă Vîntu aruncă pe masă, joia viitoare, probe care ar da peste cap acuzațiile lui Ghiță, întregul proces s-ar încheia rapid, iar mogulul ar marca o mare victorie în planul imaginii, mai ales că, la fel ca Năstase, și el a denunțat lucrături oculte ale regimului Băsescu împotriva sa.

Iar dacă scapă de problema condamnării, în condițiile schimbării de putere de la București care a readus în prim plan PSD, un partid în care SOV are destui amici, e de așteptat un reviriment solid al afaceristului, în perioada imediat următoare.

Una peste alta, două cariere grele, doi oameni care se consideră victimele aceluiași om, președintele României, sunt la un pas de agonie ori extaz în decurs de, stranie coincidență, o singură săptămînă. La bursa zvonurilor, se pare că amîndoi au motive de optimism; dacă va fi ori nu așa, vom afla curînd. (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE Aminare: soarta lui Nastase si Vintu, decisa in interval de 24 de ore

Sentința finală în cazul Năstase a fost amînată azi pentru 16 mai, deși judecătorii anunțaseră la ultimul termen că nu vor mai accepta o nouă amînare. În aceste condiții, Năstase își află soarta pe 16 mai, cu o zi înaintea lui Vîntu, care are recursul pe 17 mai.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998