CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UPDATE Antonescu a pierdut deja batalia cu Chiliman

0 comentarii / 1399 vizualizări / 14 ianuarie 2013

Oricît ar părea de ciudat, evenimentele ultimelor zile justifică titlul acestui material: președintele PNL, Crin Antonescu, a intrat vrînd-nevrînd într-o situație care, oricare ar fi rezultatul, îi dă cîștig de cauză edilului de la sectorul 1, Andrei Chiliman. Că a fost jocul lui neinteligent ori că alții l-au împins într-un conflict păgubos, pentru Antonescu nu mai contează, zarurile sunt aruncate, după cum vom demonstra în rîndurile care urmează.

Cu amintirea sarmalei de Crăciun în nări, puțini români interesați de politică nu vor fi remarcat brusca schimbare de ton a lui Antonescu, la început de an, vizavi de gruparea Chiliman. De la anunțurile ritoase privind excluderi după alegeri ori după Sărbători pînă la răzgîndirea de ieri-alaltăieri, problema fiind pasată congresului, e oarece distanță. În loc să asistăm la o mare execuție în direct, a trebuit să ne ”mulțumim” cu excluderea lui Cherecheș, edilul de la Baia Mare și a cvasi-anonimului expedelist Bot.

Ce s-a întîmplat cu Antonescu, cel bîntuit adesea de atitudini dictatoriale și care nu prea cugetă cînd e vorba de retezat capete?

Simplu: vreun sfătuitor de taină cu mai mult de doi neuroni în cap, ceea îl exclude din start pe Jiji, l-a avertizat pe Crin asupra pregătirilor intense care se fac în culisele politicii pentru nașterea unei noi grupări de dreapta.
Pentru că respectivul culoar, atît de important, e praf în acest moment. PDL e prăbușit pentru multă vreme – plus că nu a convins niciodată prea mult că a devenit un real partid de dreapta – în timp ce alipirea PNL la PSD trimite cu gîndul la butada lui Brîncuși, ”iarba nu crește la umbra stejarului”.
Toate studiile din ultima perioadă atestă că menținerea PNL în combinația cu social-democrații va trage partidul spre stînga în percepția publică, mai ales că Antonescu o făcea demult, oricum, prin prestația sa mai degrabă de lider socialist.

În consecință, pe dreapta e un culoar mare și foarte ispititor.
Grupări politice importante, grupări afaceristice la fel de importante plus – se aude că și serviciile secrete – sunt gata să susțină o nouă forță.
Scheletul va fi bătrînul PNȚCD, care are uriașul avantaj, în afara backgroundului istoric, că e membru plin al PPE. La el urmează să se alipească gruparea Chiliman-Moisescu, reprezentanți ai PDL care sunt dezamăgiți de actuala situație, personalități încă neimplicate politic, gruparea lui Mihai Răzan Ungureanu și chiar unii membri ai PSD, care tatonează deja terenul.
Pentru a putea demara construcția noului partid, e obligatoriu ca Andrei Chiliman și Moisescu să fie excluși din PNL, nu doar pentru ca primul să își păstreze mandatul cît, mai ales, pentru statutul de victime ale nedemocratului Antonescu.
Așa se explică și atacurile la provocare ale celor doi din ultimele zile.
Numai că ele s-au izbit de spaima de ultimă oră a lui Antonescu. Acesta a început să înțeleagă că la dreapta PNL va apărea curînd o grupare puternică și periculoasă, fie și pentru că va deveni un loc de refugiu pentru nemulțumiții din partid. Și, în treacăt fie spus, atît timp cît în PNL se vorbește că singurii mari beneficiari ai guvernării sunt, pînă acum, oamenii lui Crin, Rușanu ori Fenechiu, se pare că în filiale, cel puțin, nemulțumirile cresc vertiginos.

Crin e conștient, de acum, că nu poate risca viitoare acuzații că a favorizat nașterea viitorului partid prin politica nesăbuită de excluderi din PNL; în egală măsură, nici înapoi cu totul nu mai poate da. Soluția e să paseze răspunderea excluderii către congresul PNL, programat în februarie.
Cum aripa Chiliman nu are răbdare pînă atunci, e de presupus că atacurile și criticile din partea acesteia se vor înteți în zilele care urmează.
Cît despre Tăriceanu, și acesta face un joc interesant în ultimele zile.
Ceea ce se știe mai puțin e că alipirea sa grupării Chiliman-Moisescu e o eroare, singurul lucru comun e antipatia față de Crin, dar nu într-atît încît să ducă la o fraternizare totală. Foștii lideri de la București nu uită că nici fostul președinte liberal nu a fost scutit de erori grave, la loc de cinste fiind nepotismul și favoritismul, ca și conducerea ”în cerc restrîns” în locul celei statutare.
Știind că riscă să cadă între scaune, adică între Antonescu și grupul de la București, Tăriceanu a început să iasă tot mai tăios la atac, pe cont propriu, pentru a-și contura un profil cît mai clar de anti-antonescian, cartea pe care să o poată juca la negocierile pentru noul partid.
Se anunță zile interesante, iar pînă la congres Antonescu va avea o perioadă grea, mai ales că, orb să fii și să nu îți dai seama că PSD, principalul partid de guvernămînt, va încuraja mai mult sau mai puțin fățiș fracționarea liberalilor. (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE O confirmare că avem dreptate a venit la nici trei ore după postarea materialului, sub forma unui nou atac al lui Chiliman, extrem de tăios:

Chiliman: Antonescu, cel mai antieuropean si antiamerican presedinte de partid
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, considera ca presedintele PNL Crin Antonescu este singurul care face rau, fiind cel mai antieuropean si antiamerican presedinte de partid.
„Singurele manifestari care au facut rau si fac rau partidului sunt actiunile politice ale domnului Crin Antonescu. Declaratiile sale populiste si fals nationale, indreptate impotriva SUA, impotriva UE, au facut si fac rau, nu doar PNL, ci si Romaniei. Angajarea partidului in semnarea unor documente prin care statul de drept este desfiintat fac cu adevarat rau PNL si Romaniei. Sunt lucruri reale si eu cand am avut ceva de spus, am spus”, a declarat Chiliman pentru B1 Tv, conform ziare.com.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998