CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UPDATE C.A al TVR a adoptat raportul de activitate pe 2010

0 comentarii / 1800 vizualizări / 14 aprilie 2011

Soarta președintelui TVR, Alexandru Lăzescu, depinde de numai cîteva voturi care urmează să fie date în ședința de mîine a Consiliului de Administrație al instituției, o eventuală defecțiune deschizînd calea debarcării sale, în perioada imediat următoare.

CA al TVR dezbate mîine raportul de activitate al instituției pe anul 2010 și supune documentul la votul care va permite depunerea acestuia la parlament, conform uzanțelor legale. Situația lui Alexandru Lăzescu, președintele director general, atîrnă de un fir de păr, însă, pentru că un vot negativ la adresa raportului ar duce la refacerea acestuia, ceea ce înseamnă că el nu va mai putea fi depus la parlament pînă vineri, 15 aprilie.

Or, potrivit art.46, alin.6, din legea 41/1994, privind funcționarea TVR, nedepunerea raportului, însoțit de contul de execuție bugetară, pînă la data de 15 aprilie, este sancționată aspru. Mai exact, ”comisiile reunite de Cultură ale Parlamentului pot propune plenului celor doua Camere demiterea președintelui consiliului de administrație, care este răspunzător de întîrziere”.
Atenție, e vorba doar de demiterea președintelui, nu a întregului CA, care se poate face numai prin respingerea de către parlament a raportului de activitate.

Altfel spus, dacă raportul nu primește mîine undă verde în CA, cel care își pierde postul e doar Alexandru Lăzescu, și care ar urma să fie înlocuit de un alt membru al consiliului.

Din informațiile noastre, situația din consiliu este extrem de tensionată în ultimele săptămîni, scandalurile și acuzațiile ținîndu-se lanț și culminînd cu recenta amenințare cu demisia a reprezentantei PDL, Ada Meseșan, pe motiv că nu dorește să devină groparul TVR.

O poziție justificată în bună măsură, dacă ne gîndim că raportul lui Lăzescu menționează o gaură în bugetul TVR, la 31 decembrie 2010, de 161.956.133 lei, adică 40 de milioane de euro. Situația e de-a dreptul catastrofală și fără precedent, mai-marii TVR neștiind, în acest moment, cum se va putea rezolva o asemenea datorie de proporții. În fapt, o bună parte din raportul lui Lăzescu e compusă din justificări peste justificări vizavi de gaura amintită, ca și de prezentarea unor posibile soluții, fie și parțiale, dar extrem de greu de pus în practică, precum mărirea taxei TV, introducerea obligației de plată pentru toți românii, indiferent dacă au sau nu aparate tv, ajutoare de la bugetul de stat șamd.

În ultimele două luni, reamintim, s-au vehiculat informații despre un conflict tot mai acut în TVR, în special între gruparea Lăzescu și gruparea Culcer, în urma căruia liderii PDL ar fi luat în calcul varianta înlocuirii actualului președinte.
Dacă informațiile sunt reale, atunci ședința de mîine este exact ocazia necesară pentru debarcarea lui Lăzescu și înlocuirea lui cu un alt reprezentant al coaliției majoritare.
Dacă Lăzescu scapă de demitere, în schimb, cea care va trebui să își facă probleme este Rodica Culcer, care împlinește vîrsta de pensionare în cîteva săptămîni, iar menținerea ei în TVR depinde strict de președintele instituției. (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE Reglementarea anti-blog din TVR face prima victima

Realizatorul de emisiuni TV Stelian Damov, unul dintre principalii critici ai conducerii TVR pe blogul propriu și pentru care s-a creat, de altfel, noua reglementare privind interzicerea dreptului angajaților de a scrie pe siteuri a demisionat din televiziune, după 17 ani petrecuți aici.

”În ultimele zile m-am simţit mizerabil, pentru că am fost pus în situaţia să îmi încalc principiile. Şi de fiecare dată am spus că pentru principii merită să luptăm. Eu nu pot fi ca ei. Eu nu îmi pot bate joc de Televiziunea mea, aşa cum îşi bat joc ei. Eu respect regulile, nu ca ei. Au ajuns să facă un regulament numai împotriva adevărurilor scrise pe acest blog. În ce hal am ajuns: să nu condamnăm făptaşii, ci pe cei care au îndrăznit să fie martori fără voie. Eu nu aş putea fi şef în TVR şi să îmi dispreţuiesc subalternii sau colegii, să ajung să mă înconjor numai de oamenii pe care i-am adus pe uşa din dos şi i-am făcut pe toţi directori după 2-3 săptămâni.

Deocamdată vreau să ştiţi care sunt motivele demisiei mele. Ştiu că unii se bucură nespus. „Ce bine că am scăpat de Damov!” se vor felicita hienele între ele. Nu, nu aţi scăpat de Damov! Este o promisiune. După aproape 17 ani petrecuţi în Calea Dorbanţilor nr.191 plec cu inima grea, dar cu satisfacţia că încă am coloana vertebrală neafectată de mizerabilii care au funcţii vremelnice în TVR. Mă îndrept cu speranţă către sectorul privat, oarecum împotriva curentului, în vremuri deloc prietenoase cu jurnalismul. Mi-aş dori din tot sufletul să cred că mulţi dintre colegii mei îmi vor ura cu sinceritate succes. Cine ştie ce îmi rezervă viitorul – poate mă voi întorce în TVR, poate nu” scrie el pe blogul personal, același care a dus la demisia sa.

UPDATE 2 Lăzescu scapă: raportul a fost adoptat

Întrunit în ședința de azi, Consiliul de Administrație al TVR a adoptat prin vot raportul de activitate pe 2010, care va fi depus mîine la parlament, pentru aprobare.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998