CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9677 RON DOWN | 1 USD = 4.6059 RON DOWN | 1 GBP = 5.7949 RON DOWN

UPDATE – Cea mai misterioasa demisie din istoria Romaniei

21 comentarii / 9843 vizualizări / 2 aprilie 2022

Ceea ce s-a produs azi, plecarea lui Florin Cîțu din fruntea PNL la doar 6 luni de la alegere, este fără doar și poate cea mai misterioasă demisie din istoria politicii românești și culmea, vorbind de una care era anticipată de multă vreme. Nu demisia în sine e enigmatică, ci modul și, mai ales, momentul în care s-a produs. Nu există precedent la noi pentru așa ceva și, din păcate, s-ar putea ca operațiunea să consfințească o coborîre și mai pronunțată a politicii pe scara democrației, așa cum se tot petrece de cîțiva ani.

Că Florin Cîțu va fi înlocuit undeva în primăvara lui 2022 s-a discutat pe larg încă de la congres; de pe atunci el părea un pion de sacrificiu, menit doar să-l dizloce pe Ludovic Orban, puternic și influent în partid, dar căzut în dizgrația Cotrocenilor. După plecarea lui Orban, succesorul său ar fi lăsat locul altuia, la momentul potrivit.

Din acest punct de vedere nu miră plecarea de azi a lui Cîțu.
Derularea evenimentelor, în schimb, e de-a dreptul năucitoare.

Miercuri dimineața, aflăm de la un singur organ de presă, G4media, de existența unei scrisori prin care cca.40 de lideri de organizații județene îi cer lui Cîțu demisia din fruntea PNL, exact în momentul în care liderul PNL se sumețea din America anunțînd că aranjează un discurs al lui Zelenski în parlament și că o aduce pe șefa Băncii Mondiale, în cursul lunii aprilie.
În orele care urmează știrea se extinde ca focul, fără ca liberalii să se înghesuie la confirmarea sau infirmarea unei informații absolut nucleare, care ar fi trebuit să arunce partidul și guvernul în aer.

Majoritatea greilor liberali se dau loviți în aripă.
Excepția numită Gheorghe Falcă bagă lucrurile și mai rău în ceață, declarînd că nu vede oportunitatea unui congres extraordinar și criticînd faptul că situația nu e discutată în interiorul partidului.
Diverse ”surse” anonime vorbesc presei că Florin Cîțu ”a lăsat partidul de izbeliște” ori că ”face opoziție guvernării în interiorul partidului”.
Deputatul Ben Oni Ardelean, printre puținii grăitori, spune că „PNL are nevoie urgentă de un restart!”.
La fel spune și deputatul Alexandru Muraru.
Joi, pe înserat, deja se vehiculează data congresului extraordinar: 10 aprilie. Foarte din scurt.
Și că succesorul lui Cîțu va fi Nicolae Ciucă.

Vineri, secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, își anunță demisia din funcție.
Revenit din SUA, Cîțu dă de înțeles clar că nu va demisiona și își manifestă public surprinderea:
„Eu voi respecta regulile și am convocat un BEX mâine la ora 12.00 cu prezență fizică. Cât voi rămâne la PNL voi respecta regulile și statutul. Sunt dezamăgit de această situație, greu mi-o explic, cele mai multe nemulțumiri nu au legătură cu PNL”.

În jurul orelor 15,00, presa află dintr-un comunicat al PNL că

”Biroul Executiv, întrunit în ședința din 1 aprilie 2022, a luat la cunoștință de convocarea Consiliului Național în ședință extraordinară, la solicitarea unui număr de 39 de președinți ai Birourilor Politice Județene, în conformitate cu prevederile statutare. Ședința Consiliului Național va avea loc în data de 3 aprilie, ora 12:00, la București, la Palatul Parlamentului. Majoritatea membrilor Biroului Executiv și a președinților Birourilor Politice Județene apreciază că PNL are nevoie de un management politic mai eficient în relația cu organizațiile teritoriale. Scopul organizațiilor județene este optimizarea coordonării și îndeplinirea programului de guvernare asumat de PNL, cu un premier din partea PNL. Necesitatea unei schimbări se impune și datorită contextului geostrategic, existând situații când o decizie administrativă are nevoie de o susținere politică rapidă(s.n.)”.

Situația degenerează vertiginos, pentru că președintele în exercițiu al partidului anunță propria ședință de BEx pentru sîmbătă, la care va anunța marea decizie. Sosit la partid la prînz, declară presei, pe scări, mai înainte de a intra: „Dacă nu se prezintă nimeni la ședință, constat că nu e cvorum”.
După trei sferturi de oră vine șocul: Cîțu iese și își anunță demisia. În sediul partidului bătea vîntul, doar Vîlceanu și Stolojan fiind prezenți.
„Nu am avut șansa să vorbesc cu colegii mei, din păcate nu au vrut să participe la ședință, singura convocată statutar. Păcat că PNL arată astăzi că nu respectă statutul”, a afirmat Cîțu, adăugînd că și-a depus demisia la secretariat.
Vîlceanu anunță și el că va demisiona de la ministerul Investițiilor.

Povestea de iubire dintre Cîțu și PNL s-a încheiat. Într-un mod unic și stupefiant.

Să o luăm metodic.

– Cum a fost posibil ca atîția lideri marcanți ai PNL să se mobilizeze împotriva președintelui abia ales și să elaboreze un document atît de important – cererea de demisie – fără ca cineva din presa întregii țări să afle ceva? S-au înțeles noaptea, ca hoții?

– Cum se face că nu știm nici acum numele semnatarilor și nu e clar nici dacă e vorba strict de lideri de organizații județene ori și de organizații locale, ambele variante fiind prezente în presă?

– Cum se face că scrisoarea nu e a fost făcută publică nici măcar după demisia lui Cîțu, deși marele public avea dreptul să știe exact reproșurile care i s-au adus din interior lui Cîțu?

– De ce a tăcut Nicolae Ciucă pe tot parcursul evenimentelor?

– De ce nimeni dintre marii apropiați ai lui Cîțu, gen Alina Gorghiu, nu a rostit vreo iotă în apărarea sa?

– De ce Dan Vîlceanu, alt mare apropiat al lui Cîțu, pleacă și din guvern, de parcă ar exista un consemn de lichidare a oricărui focar de ”cîțism” din Palatul Victoria și din conducerea PNL? Asta, în timp ce Cîțu nu vrea să plece de la șefia Senatului.

– Cine a instaurat legea tăcerii în partid, astfel că presa abia dacă a reușit să afle cîte ceva despre acest eveniment atît de important?

– De ce nu a existat o evaluare la șase luni în Consiliul Național, să zicem, a activității președintelui mai înainte de a se lua decizia ca el să plece?

– Cum se explică faptul că în spațiul public nu s-au înregistrat tensiuni cu adevărat majore în leadershipul PNL, așa cum s-a întîmplat în toate celelalate cazuri de la noi, mai înaintea debarcării unui președinte? Cîteva declarații de Gică-contra ale lui Cîțu pe varii teme nu au avut potențialul de a călca pe urmele marilor conflicte declanșate, ca să luăm doar un exemplu, de Traian Băsescu pe vremea CDR.

– Mai ales, se ridică întrebarea cum e posibil să execuți un lider ales în urma unui congres în urmă cu doar șase luni, timp insuficient pentru a fi încărcat negativ suficient pentru o debarcare atît de intempestivă?Cît de repede a apărut pe tapet necesitatea ”restartului”?

De fapt, lucrurile stau încă și mai rău: preşedintele PNL Iaşi, Alexandru Muraru, anunță public că Florin Cîţu, a pierdut încă de acum câteva luni susţinerea organizaţiilor locale, menţionînd că atunci când au fost negociate poziţii politice, acestea au fost făcute în mod unilateral de către Florin Cîţu, fără a consulta organizaţiile locale.
Cum e posibil?
Înscăunat glorios și chiar slugarnic la un congres uriaș cu 5.000 de delegați plus președintele Klaus Iohannis adus pe covor roșu, un congres care a sfidat regulile pandemiei și a indignat România, Florin Cîțu a pierdut sprijinul tuturor în doar cîteva săptămîni????

Să continuăm cu întrebările.

– De ce s-a decis organizarea unui congres în doar o săptămîna de la ședința Consiliului Național care îl va convoca? Niciodată nu a existat în România la vreun partid o convocare atît de pripită a forului suprem de partid și nici nu ar fi posibilă, conform statului. Ultimul congres al PNL, reamintim, a fost precedat de 4 luni de bătălie politică și de pregătire, alt record istoric; acum, PNL sare de la o extremă la alta.

Iar statutul PNL prevede:
Art. 118
1. Candidatura la funcția de Președinte al partidului se depune ca urmare a prezentării unui proiect de moțiune.
2. Orice membru al partidului poate candida la această funcție dacă:
a) are o vechime în partid de cel puțin 5 ani;
b) depune, împreună cu grupul de promovare, la termenul prevăzut de prezentul Statut, un proiect de moțiune;
c) constituie un grup de promovare format din 35 de persoane;
d) are susținerea necesară pentru proiectul de moțiune, conform prezentului Statut;
e) proiectul de moțiune este acceptat pentru dezbatere în CON, conform prevederilor prezentului Statut.

În mod normal, toată procedura alegerii președintelui durează 45 de zile, conform statutului. Care mai spune, e drept, că termenele respective pot fi reduse în cadrul congreselor extraordinare.
Totuși, cît de reduse? E o întrebare legitimă cum se va reuși ca în doar șapte zile, candidații – fie ei și doar unul – să elaboreze o moțiune-program politic, care va fi verificată, semnată, susținută de varii organizații județene șamd, astfel ca duminică, la prima oră, totul să fie în regulă?

Evident că e imposibil, astfel că se va încălca grosolan, iar, statutul PNL, cum s-a mai întîmplat.

De aici, o altă întrebare-cheie: de ce graba de a-l instala pe Ciucă în doar o săptămînă, din moment ce PNL ar putea fi condus fără probleme de unul dintre prim-vicepreședinți pînă la pregătirea unui congres ca la carte?

– Și-au pierdut liberalii alura de buni creștini odată ce fac congres în sfînta zi de Florii(catolice), cînd pravila bisericească interzice munca de orice fel?

– Ce consecințe ar avea asupra imaginii partidului o nouă candidatură a lui Cîțu la șefia PNL, la congresul extraordinar, așa cum pretinde Alexandru Muraru că i-ar fi transmis fostul lider?
O candidatură care i-ar permite, de la microfonul congresului, să facă eventuale dezvăluiri și acuzații legate de veritabila lovitură de palat împotriva lui.

– Vor fi puse în joc – așa cum e firesc, conform statului, toate funcțiile de conducere, sau se va găsi un subterfugiu ca să fie înlocuiți doar președintele și secretarul general?

– Cît de riscantă e instalarea lui Ciucă la vîrful PNL în condițiile în care el ar putea fi declarat plagiator la un moment dat, ceea ce ar impune demisia lui fără drept de apel?

Și marile întrebări de final:

1) S-a exercitat asupra lui Florin Cîțu o presiune atît de mare – eventual cu dosare penale – încît de vineri seara pînă sîmbătă dimineața el a fost ”convins” să abadoneze visul de mărire în politică?

2) Există vreun eveniment încă neștiut, dar suficient de grav, de important, care urmeză să se petreacă în România și care ar justifica halucinata derulare a evenimentelor din PNL, finalizate cu instalarea unei conduceri, vorba lui Orban, militarizate, cu un general președinte și un ministru de Interne secretar general?

Să fie cheia misterului foarte interesanta frază din comunicatul BEx: ”Necesitatea unei schimbări se impune și datorită contextului geostrategic, existând situații când o decizie administrativă are nevoie de o susținere politică rapidă”.

Vin evenimente externe teribile peste noi? (Bogdan Tiberiu IACOB)

UPDATE – Noi date: informația despre revolta din PNL a apărut în premieră marți seara, la emisiunea Ancăi Alexandrescu de la Realitatea Plus. Cît despre celebra scrisoare către Cîțu, ea nici nu există, fiind vorba doar de un tabel cu semnături, adică mai rău decît la ședințele de bloc. Ridicolul atinge cote și mai mari…

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

21 Comentarii

 1. Ar mai fi ceva ce putea fi enumerat acolo, în lista de mai sus. Banii din PNRR.
  1 day ago – Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, vineri, că primul miliard de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost deja accesat. „Banii europeni vor contribui la renovarea clădirilor din întreagă țară”, a adăugat șeful Executivului

  • Si, tot ca o derivatie a ideii banilor, acum cu Citu eliminat din politica, se poate deschide drumul negocierilor politice cu USR care cereau pe oricine altcineva ca partener politic. Pentru ca echipa originala PNRR sa revina la butoane.

 2. ‘CEA MAI MISTERIOASA DEMISIE DIN ISTORIA ROMANIEI’
  Ce e misterios?
  Cine l-a adus si cocotat in varf este cel care l-a trimis la gunoi.
  Pana nu va demis nevrednicul din deal nu mai putem vorbi de democratie,fie ea si de suprafata!
  Va fi greu, mai ales ca PSD cu ciolacii lui si-au bagat destele in borcanul cu gem!

 3. Nu este vreun mister, este un plan pus la punct din timp, doar că data a fost decalată. Schimbarea a fost orchestrată chiar de către președinte. Principalul argument a fost evoluția geopolitică. Un alt argument a fost faptul că actuala coaliție trebuie să funcționeze obligatoriu și după anul 2024, iar Câțu, prin atacurile sale iresponsabile, o poate distruge. O soartă asemănătoare urmează să o aibă orice lider politic din alianță care nu a înțeles mesajul… dosarele și vulnerabilitate fiecăruia sunt pregătite. Așa cum spuneam, până la summit-ul de săptămână trecută de la Bruxelles, congresul de mazilirea a lui Câțu era stabilit în vară, pe 12 iunie. Premierul și câțiva europarlamentari, unul dintre ei reușind între timp să recâștige încrederea oarbă pe care o avea președintele în el în anii trecuți, l au convins pe președinte că debarcarea lui Câțu trebuie făcută cât mai repede. Au fost pornite rotițele sistemului și… Gata!

  • Cornele, presewdinte?Care presedinte, daca acest ins a aqdus in politica un primat asemneni lui Catu Florin doar pentru a talhari bugetul tarii pentru el personal si pentru tovarasii lui criminali mondiali americani. Catu Florin trebuie sa spuna imediat dupa demisie unde sunt banii ”imprumutati in numele Romanieie, miliarde de euro, bani de care ”presedintele ” iohannis nu est strain.

 4. Nu este nimic enigmatic. A fost in SUA la raport si i s-a spus ”no”. In RO a fost la Johannis care i-a spus ”nein”. Ce putea sa mai faca? Sa se inchida in sediul PNL? A fost propulsat de cuplul Gorghiu-Isar. Vâlceanu – perfectat in coțcării, era unealta lui. ”Viitorul va fi Ciuca”. Pana cand nu va mai corespunde nici el. Dar greu de crezut la cat este de obedient americanilor si serviciilor.

  • Ioane, oare nu a fost drogatul american Catu si la rusi si rusii i-aU SPUS NET! mAI ARE DE MERS INTR-UN SINGUR LOC, LA jILAVA UNDE LUI cATU I SE VA SPUNE DA, aceasta daca Romania ocupata de un nazist si de americani mai este o democratie.

 5. Punctul 2 explica manevrele care au algoritm in politichia dimboviteana. Daca evenimentul e cu angajare militara belicoasa,atunci ne-am du pe copca!
  Saracutu’, oare are bani de cafea? La final doar o urare :Sacat-ar saminta, Citule!

 6. urmeaza sef la BNR la compensare si uite asa ne vom duce dracului in randul tarilor din lumea a-III-a

 7. Asa se spune, a cazut din lac in put,, avanseaza la Banca dupa cum spune D Sosoaca.. Vedem cine are dreptate.

 8. Bogdan Tiberiu Iacob a sesizat corect apetența lui Iohannis și a structurilor de putere pentru o militarizare a României. Numai așa mai pot face ordine în colonie.
  Dacă George Simion aceptă condițiile impuse de șefii nevăzuți ai coloniei, are toate șansele să ajungă la putere!
  Din punct de vedere politic, PNL este istorie. Se pot întoarce la 1907 când liberalii comandau împușcarea țăranilor români răsculați.

  • Vasilică Militaru, tu ai susţinut la vot partidul „Pro România“, alt nume uzurpator şi partid marionetă a stăpânilor României (tutorit de israelianca Collete Avital, dirijoarea lui Victoraş Ponta)

 9. Câțu nu va ajunge la BNR! De ce? Pt ca înainte de a se pune în discuție asta vor apărea rezultatele anchetei BNR de acum câțiva ani de la ING în care morCâțu și cu bărbatul curvei Isărescu au făcut niște manevre! Voi credeți ca Isărescu pleacă asa ușor de acolo?
  Ala va pleca direct la cimitir din BNR sau în cea mai buna tradiție va preda cheile împărăției unuia dintre sclavii eunuci din jurul lui!
  Oricum pe mine m-a binedispus veste CĂ COliban neabsolventul vrea sa interzică băsinile în Brașov!
  Iar asta bate orice știre despre război, scumpiri și alte nenorociri!
  Da e adevărat!
  La vita e Bella!
  P.s nu se vorbește nimic despre interzicerea băutului de pisat la neomarxisti!

 10. „Bărbatul curvei Isar ” a se citi
  Scuze!

 11. Gata s-a ajuns la capat.Liberalii de azi platesc pentru toate crimele savarsite de a lungul timpilui de liberalii care niciodata nu a fost un partid politic romanesc. Catu Florin est dovada ca ”liberalii” sunt creatii ale calailor tarii.Drogatul si alcoolicul fals student american a DUS PNL EXACT ACOLO UNDE-I ESTE LOCUL, LA GHENA DE GUNOI A ISTORIEI. Aviz celorlalte impostoare adunaturi ce -si zic partide politice.

  • touche , mon brave

 12. catzu s-a dus in ma-sa
  e nunta-n cartier
  dar care e motivul
  ramine un mister
  PS Iacobe ,.esti in pana de inspiratie si vrei sa faci din k….bici care sa pocneasca

 13. […] Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]

 14. Cea mai cea???????Inlocuirea lui Stolo cu banditul de Basescu sau retragerea lui Antonescu!Astea sunt cele mai tari ,nu caCitu!DAR DE CE NE MIRAM CAND SUNTEM UN POPOR DE SCLAVI???????

 15. De unde are acest organ de presa, UM G(ay)4media, asemenea exclusivitati si acces la bani nationali, europeni, americani?

  Un organ de presa care face propaganda pentru cenzura presei si a persoanelor fizice(lol, ironia), restrictii, leghebetisme, vaccinare fortata, pentru Ministerul Adevarului, pentru subiecte anti-romanesti, anti-nationale traduse in engleza (ca sa avem o imagine cat mai urata afara cu minciuni), pentru tot felul de subiecte etnocentrice, pro-imigratie, despre „minoritati”, pro-imigratie si imigranti, pro-refugiati, pentru fabricarea si legendarea „antisemitismului” romanesc, etc

  Vreau sa spun ca acesti baieti si fete se inscriu intr-un sablon, fabrica la comanda propaganda intr-un sablon si au exclusivitati bizare (din partea parchetelor, din partea ambasadelor, din partea partidelor politice, din partea unor functionari nationali si europeni etc) si un acces la bani si finantare fatisa, ei din reclama nu se pot intretine, au putine vizualizari.

  • Daca smecheria, obraznicia, tigania a inceput in politica odata cu Basescu Traian, prostocratia a acaparat politica romaneasca odata cu aducerea in politica bucuresteana a retardatului mintal k.w Iohannis. Basescu Traian este kaputt, mai urmeaza si cat mai repete retardatul nazist Iohannis.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998