CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UPDATE Demisia Rodicai Culcer, ceruta in CA al TVR

0 comentarii / 2002 vizualizări / 25 noiembrie 2010

Ședință de CA cu scîntei, azi, la TVR, din cauza scandalului produs de emisiunea difuzată de postul public în ziua înmormîntării lui Adrian Păunescu, motivul fiind acela că jurnalista Rodica Culcer e la un pas de o sancțiune severă, care i-ar putea complica viitorul.

După cum Inpolitics vă informa în premieră, recent, Comisia de Etică a TVR a anlizat cazul emisiunii ”Ultima ediție”, din ziua înmormîntării lui Adrian Păunescu, în care defunctul poet a fost martelat, efectiv, de eseistul Andrei Cornea, fără a exista și o a doua opinie în cadrul ediției amintite. Ancheta derulată de Comisia de Etică a TVR a stabilit, cu unanimitatea membrilor, că ”În emisiunea ”Ultima ediţie” din 7 noiembrie a fost încălcat articolului 9 din Statutul ziaristului din SRTv: „În prezentarea unor dispute de opinii, ziaristul va asigura prezenţa părţilor implicate””, după cum se arată în raportul înaintat Consiliului de Administrație. Membrii comisiei au fost puși, însă, în imposibilitatea de a stabili vini individuale, în acest caz, din cauza refuzului producătoarei Antonela Ghemu de a se prezenta la audieri în repetate rînduri. Situația a fost complicată și mai tare de Rodica Culcer, directorul departamentului emisiunilor informative și de sport, care a postat un comentariu la un articol apărut pe siteul revistei ”Acum”, în care ea recunoștea, cu seninătate, că emisiunea în cauză a fost special aranjată contra lui Adrian Păunescu, ceea ce a generat un raport suplimentar al Comisiei de Etică.

Ce s-a întîmplat după finalizarea raportului ține, de acum, de culisele instituției. Mai precis, conform informațiilor intrate în posesia noastră, reprezentanți ai puterii în CA au exercitat presiuni asupra președintelui Alexandru Lăzescu să facă în așa fel încît raportul comisiei să nu fie introdus vreodată pe ordinea de zi a CA, numai că, fie din neglijența acestuia, fie intenționat, acest lucru nu s-a întîmplat, iar documentul a fost pus pe ordinea de zi în ședința de astăzi.

Situația a devenit și mai explozivă după ce reprezentanți ai puterii în CA au amenințat că, în contrapartidă, vor pune pe tapet, tot azi, și cazul directorului TVR 2, Răzvan Nicolescu, implicat în celebrul scandal sexual al prostituatelor de lux din Ialomița, dar care a scăpat neatins. Un alt element care complică ședința de azi e absența lui Cătălin Baba, reprezentantul guvernului în CA, fapt care ar putea înclina balanța în favoarea opoziției, mai ales că ancheta din TVR a fost cerută oficial de către PSD. Este posibil, însă, la fel de bine, ca reprezentanta PNL, Lucia Hossu Longin, suspectată de ceva vreme de o cam mare prietenie cu oamenii puterii, să ”defecteze” la vot, iar Culcer să scape basma curată. Vă vom ține la curent cu derularea evenimentelor. (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE Scandalul ia amploare, nervii au explodat în CA

Așa cum am promis, revenim cu amănunte. Ședința CA s-a încheiat, scandalul ia amploare, însă. Concret, pentru a lămuri controversa în jurul emisiunii ”Ultima ediție”, o parte a membrilor conducerii TVR au cerut audierea în CA a Rodicăi Culcer, a moderatorului emisiunii și a producătoarei, cea care a refuzat audierea la comisia de Etică. (Ca o picanterie, unii dintre membrii CA au solicitat ca, odată cu audierea în cazul Păunescu, Culcer să clarifice, odată pentru totdeauna, controversa privind apartenența, sau nu, a ei la fosta DIE).

Supusă la vot, propunerea s-a lovit de un balotaj, 5-5, (doi membri ai CA au absentat de la ședință, iar un al treilea, Traian Bărbulescu, s-a abținut de la vot) moment în care președintele Alexandru Lăzescu a decretat că propunerea pică. După ce i s-a atras atenția că regulamentul prevede repetarea votului, în caz de balotaj, Lăzescu s-a văzut nevoit să repete votul, după care s-a obținut o decizie favorabilă audierii celor trei, cu 6-5, odată cu revenirea lui Bărbulescu la sentimente mai bune. Negru la față, Lăzescu a părăsit sala pentru a da cîteva telefoane, după care a revenit în sală și a anunțat că Rodica Culcer i-a comunicat prin SMS că refuză să compară în fața Consiliului, pe motiv că ar fi o ingerință în activitatea editorială. Consecința a fost că o parte au decis să elaboreze un raport în care vor cere demiterea Rodicăi Culcer și care va fi înaintat și Parlamentului, în zilele următoare.

Un alt scandal de proporții s-a declanșat tot în jurul comisiei de Etică, al cărei mandat a expirat, iar președintele Lăzescu a format, recent, o comisie electorală care să aleagă noii membri, pentru patru ani, și al cărei președinte a fost desemnat Cezar Ioan. În cursul acestei săptămîni, a căzut, însă, lovitura de teatru: cu cinci minute înainte de expirarea perioadei alocate înscrierilor la concurs, Cezar Ioan s-a recuzat din postul de șef al comisiei și s-a înscris la concurs, pentru a deveni membru. Cum Ioan e director al departamentului de Producție Editorială, care înglobează mai toate redacțiile din TVR, o eventuală propulsare a sa la șefia comisiei ar face ca membrii acesteia să îi fie subalterni și pe linie profesională, ceea ce înseamnă, efectiv, emascularea organismului amintit. După ce mai mulți membri ai CA i-au semnalat lui Lăzescu aberația de mai sus, acesta a admis conflictul de ordin moral – dar nu și legal – și a venit cu ideea năstrușnică de a-i invalida mandatul lui Ioan după concurs, pentru calmarea spiritelor. Propunerea a fost respinsă, întrucît este nelegală, alegerile își vor urma mersul de pînă acum, dar finalitatea este că sunt toate șansele ca, în curînd, Comisia de Etică să devină un organism complet decorativ, pentru că a îndrăznit să ceară sancționarea intangibilei Rodica Culcer. În fine, de menționat că, pe parcursul întregii ședințe de CA, o serie de membri ai Consiliului, desemnați de către structurile puterii (PDL, Guvern, Președinție) au excelat prin ieșirea sistematică pe coridor, pentru convorbiri telefonice aprinse, după care reveneau cu lecțiile învățate. Întrebarea este: a ajuns Televiziunea Română să fie condusă direct din Modrogan ori de la Cotroceni?

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998