CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UPDATE Dezastru electoral: romanii, chemati sa voteze si schimbarea Constitutiei in noiembrie 2012

0 comentarii / 1286 vizualizări / 12 decembrie 2011

Președintele Traian Basescu a anunțat, ieri, că pînă la 31 decembrie 2012, statele UE ar trebui să introducă în Constituțiile proprii modificările stabilite la Bruxelles în privința deficitelor bugetare. Un anunț care prefigurează ori o catastrofă electorală, ori o situație de rîsul curcilor.

Motivul acestei concluzii e simplu: după modificarea Constituției, aceasta trebuie validată prin referendum național. Dacă modificările ar fi adoptate în sesiunea următoare, referendumul ar putea fi organizat în vară, dar ar fi aberant să amîni, din motive de economie, alegerile locale pentru toamnă, sfidînd democrația, dar să organizezi separat un alt scrutin, la fel de costisitor, pentru Constituție.

Ar mai fi varianta ca noua Constituție să fie votată în vară, la pachet cu alegerile locale, dar guvernul Boc a anunțat deja oficial că își asumă răspunderea pentru comasarea acestora cu alegerile parlamentare.

Rezultă, logic, că singura variantă care mai rămîne e comasarea celor trei scrutine pentru luna noiembrie, ceea ce va determina un haos politic cvasi-total, cu trei teme de vot și șapte buletine distincte.

Pentru putere, însă, există un avantaj uriaș: pentru promovarea noii Constituții, președintele Traian Băsescu ar primi mînă liberă să intre în campanie, mascat, în perioada septembrie-octombrie, alături de PDL, adică ceea se și urmărește, probabil, prin anunțul modificării.

Singura mică problemă: dacă noua Constituție e votată la pachet cu alegerile parlamentare, viitorul legislativ, să zicem unicameral, nu poate fi ales decît după vechea Constituție, abia din 2016 fiind posibilă noua formulă, efectiv. (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE În această seară, la B1TV, Boc a lămurit problema: revizuirea Constituției ar urma să se facă printr-un referendum organizat în aprilie. Deci, pînă la urmă, tot două rînduri de alegeri ar urma să avem, cu toate costurile de rigoare.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998