CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UPDATE Dezvaluirea INPOLITICS a dus la demisia lui Ungureanu

0 comentarii / 1454 vizualizări / 8 februarie 2012

Informația difuzată ieri în premieră de Inpolitics, potrivit căreia desemnarea lui Mihai Ungureanu drept candidat de premier fără ca acesta să demisioneze de la șefia SIE ar putea constitui o gravă încălcare a legii siguranței naționale a fost confirmată spectaculos, azi, de însuși Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, în direct la Antena 3.

Acesta a declarat că, într-un asemenea caz, se poate vorbi de o procedură identică celei prin care magistrații trebuie întîi să renunțe la calitatea pe care o au și abia apoi să opteze pentru altă demnitate. ”Domnul Ungureanu trebuie să demisioneze imediat” a concluzionat Avocatul Poporului.

Reamintim că Legea 51/1991, a siguranței naționale, prevede la art.26 următoarele: ”salariații organelor de informații și ai celor cu atribuții în domeniul siguranței naționale nu pot face parte din partide sau din alte organizații cu caracter politic ori secret și nu pot fi folosiți în scopuri politice”.

Cum desemnarea ca premier este un scop eminamente politic, iar antamarea de negocieri politice cu partidele, implicarea în selecția unor miniștri și în elaborarea unui program de guvernare, la fel, rezultă că directorul SIE ar fi trebuit să își prezinte demisia din serviciul amintit ÎNAINTE de a accepta măcar nominalizarea de către președinte.

Chestionat azi de jurnaliști în legătură cu acest aspect, Ungureanu a dat un răspuns năucitor, potrivit căruia nici premierul Boc nu a demisionat de la primăria Clujului după nominalizarea ca premier, ci numai după validare, în consecință nici el nu va demisiona. Pînă și legendarul Gîgă ar fi știut că primarii, spre deosebire de reprezentanții serviciilor secrete, au dreptul să facă politică, în cazul lor aplicîndu-se dreptul opțiunii ulterioare.

De asemenea, și legea nr.161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice prevede, la art 99, că șefii SIE, alături de alte categorii, se supun în materie de incompatibilități prevederilor unor legi speciale, în cazul de față legea siguranței naționale, mai sus menționată. (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE În urma dezvăluirilor Inpolitics privind încălcarea legii siguranței naționale, a presiunilor făcute de presă, în frunte cu Antena 3 și a declarațiilor Avocatului Poporului, Mihai Ungureanu a demisionat în această seară de la șefia SIE.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998