CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UPDATE Discursul lui Basescu – strategii de viitor si contradictii

0 comentarii / 2062 vizualizări / 14 mai 2011

Discursul lui Traian Băsescu la congresul PDL a fost unul reușit, orice am spune: concis, relativ scurt, rostit la liber, interpretat ca un actor de clasă, presărat cu lacrimi fierbinți, emoționant, în două cuvinte, jos pălăria. Analizat printre rînduri, el dezvăluie însă, credem noi, și anumite strategii de viitor, chiar sub aparența unor contradicții.

Mai exact, ceva a lipsit din discursul președintelui, deși ar fi fost de așteptat să existe, fie măcar și cunoscînd personajul care l-a rostit. Iar altceva a fost prezent, deși, în mod firesc pentru un șef de stat invitat la un congres de partid, nu și-ar fi avut rostul acolo.

Ceea ce a lipsit a fost cea mai măruntă referire la opoziție, la Ion Iliescu, Năstase, Victor Ponta, Crin Antonescu, la PSD, PNL ori PC. Băsescu l-a înțepat pe Petre Roman pentru o faptă de acum un deceniu, și-a amintit pînă și de fosila Simona Marinescu, dar nu a suflat o vorbă despre ”ciuma roșie”, ”hiena liberală”, ”securiștii conservatori” ori alte formule dragi lui, în genere. Mucles total.

A existat, în schimb, un ”capitol” consistent al scurtului discurs dedicat televiziunilor mogulilor, abia aici fiind pomenit numele unui lider al opoziției, dar nu în contextul care ar fi fost firesc: ”Vă mulţumesc pentru sprijinul pe care mi l-aţi dat într-o luptă care părea pierdută. Să nu vă inducă în eroare nici trustul domnului Vîntu, pe ăsta nou cum îl cheamă…..Ghiță… în fine…, Voiculescu. S-a demonstrat în România că se poate cîștiga și împotriva unor campanii uriașe ale unor trusturi de presă”.

Are cu adevărat Traian Băsescu ceva de împărțit cu presa mogulizată a momentului și cere PDL să ia distanță de ea? Categoric nu, din moment ce, în același discurs, Băsescu chiar ordonă membrilor PDL să meargă la televiziuni de aici înainte, dar să o facă bine pregătiți, nu ca pînă acum: ”Sunteţi partidul care aţi făcut cel mai mult bine României, deşi nu aţi ştiut să o explicaţi. Nu mai mergeţi la televiziuni nepregătiţi. Trebuie să vă înarmaţi cu răbdarea să vă documentaţi, nu să păreţi nişte copii chemaţi acolo să fiţi bătuţi”.

Unde e adevărul, în acest caz?

Realitatea e că ne aflăm, mai mult ca sigur, la debutul unei noi strategii anti-opoziție, una care s-ar putea dovedi eficientă și care a fost enunțată de Elena Udrea, pe blog, încă de acum cîteva zile: ”Lupta noastră se duce cu tele-opoziţia şi abia apoi cu neputincioşii politicieni ai opoziţiei, simpli figuranţi în piesa (era să scriu presa – nici nu cred că ar fi fost greşit) regizată de moguli”.

Nu e o noutate că Băsescu a avut dintotdeauna o veritabilă obsesie față de presa ostilă, dar, acum, lucrurile par să fie ceva mai ”studiate”.
Noua strategie a puterii pare să fie tot mai mult aceea de ignorare a liderilor opoziției, pentru a-i arunca în derizoriu, a minimaliza impactul acestora la public și a-i decădea din rangul de adversari demni de luat în seamă. Atunci cînd, totuși, vor fi pomeniți, va fi în contexte penibile, gen raliurile auto infantile ale lui Ponta, ori mersul la coafor al lui Crin. O strategie exact inversă celei practicate în ultimii ani de adversarii lui Băsescu, cel care l-au așezat pe un piedestal aproape legendar tocmai prin invocarea exagerată a numelui său, oricînd, oriunde, oricum…
Locul liderilor opoziției va fi luat, în discursul politic al puterii, de către presă, avantajul uriaș fiind că aceasta nu candidează în alegeri, deci nu prezintă un pericol direct. (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE Udrea, despre mașinuțele lui Ponta și coaforul lui Crin

Ca o strălucită confirmare a celor scrise mai sus, iată declarația Elenei Udrea, de la microfonul congresului, făcută la cîteva ore după discursul lui Băsescu și după postarea articolului nostru:
„Spunea domnul acesta, care este cu maşinuţa toată ziua, Victor Ponta că aş fi un Traian Băsescu în fustă, ceea ce mă onoreză. Din păcate, el ar vrea să fie un Adrian Năstase, nici măcar nu aş putea să spun despre el că e un Adrian Năstase în pantaloni. Iar despre Crin Antonescu, între timp nu ne-am mai certat pe programarea la coafor pentru că el se trezeşte după prânz, iar eu când am nevoie merg întotdeauna la primă oră a dimineţii”.
Strategia funcționează brici, cum se vede…

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998