CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9672 RON DOWN | 1 USD = 4.5844 RON DOWN | 1 GBP = 5.7927 RON UP

UPDATE – ”Fara penali” doar la PSD. Cazul Alexe sau cum isi bat liberalii joc de romani

7 comentarii / 3417 vizualizări / 28 aprilie 2021

După ce Klaus Iohannis a atins ieri, într-o conferință de presă, scandalosul caz al liberalilor urmăriți penal care rămîn bine mersi în funcții, PNL a găsit azi șmecheria salvatoare. Una care sfidează milioane de alegători care au crezut în sloganul ”Fără penali”, slogan care e valabil însă, pare-se, doar pentru pesediști.

”Ar fi cazul să reacționeze politic și PNL. Dacă nu o va face în următoarele zile voi avea o discuție pe această speță” a spus ieri președintele, întrebat fiind de cazurile Costel Alexe, inculpat și pus sub control judiciar de către DNA, și Mihai Chirică, inculpat de DIICOT.
Președintele Consiliului Județean Iași, respectiv primarul Iașilor, ceea ce creează liberalilor o mare vulnerabilitate locală.
Azi, aflăm că președintele PNL Iași, Costel Alexe, face pasul înapoi: se autosuspendă din funcția de lider penelist, dar rămîne în cea de președinte de CJ.

Dincolo de ridicolul situației – funcția de la partid o bate pe cea administrativă și trebuie protejată de penali – anunțul lui Alexe este un șmen politic de proporții.

Dintr-un motiv foarte simplu: statutul PNL nu prevede, la capitolul autosuspendare, o asemenea măsură,
Din PNL se pot autosuspenda doar acei membri care au primit o funcție incompatibilă cu statutul de membru de partid – cea de șef al ANCOM, ca să luăm un exemplu. Și e vorba de autosuspendare din partid, nu dintr-o funcție anume din partid.

Art.23
1. Membrii PNL se pot autosuspenda din calitatea de membru al partidului în cazul ocupării unei funcții publice incompatibile cu calitatea de membru al unui partid politic conform legii și numai pe durata îndeplinirii acesteia.
2. Membrii PNL se pot autosuspenda din funcția deținută în partid numai în cazul ocupării unei funcții publice incompatibile cu deținerea unor funcții de conducere în partid, pe o perioadă egală cu durata mandatului funcției publice(…)
4. În situația în care persoana autosuspendată face parte dintr-o structură de conducere, nu mai poate reveni în funcția pentru care a fost ales anterior autosuspendării.

Altfel spus, Alexe nu se poate autosuspenda, nefiind vorba de numirea în vreo funcție incompatibilă, nu se poate autosuspenda, oricum, doar din funcția politică, ci doar din calitatea de membru de partid și, în fine, autosuspendarea l-ar lăsa automat fără funcția din partid.

Statutul PNL nu prevede nici măcar suspendarea liberalilor urmăriți penal, ci doar a celor condamnați penal în primă instanță. Și nu în mod obligatoriu, ci doar ca posibilitate (art.26).
Din acest punct de vedere, față de alte formațiuni, statutul PNL are unele dintre cele mai tolerante măsuri împotriva penalilor de tip Alexe ori Chirică, practic, imuni în faza de anchetare penală ori de trimitere în judecată.

Nu e lipsită de adevăr constatarea de zilele a Alinei Gorghiu că în mandatul lui Ludovic Orban statutul a fost periat și îndulcit în materie de penali, iar Costel Alexe nu poate fi sancționat.
Decît printr-o minciună grosolană aruncată românilor, cu complicitatea partidului său.
Probabil pentru că principiul ”Fără penali” se aplică doar adversarilor politici, cu PSD în frunte. (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE – După publicarea acestui articol, a venit și ”autosuspendarea” din funcția de președinte al organizației municipale Iași. Problemă rezolvată integral, Iohannis poate fi satisfăcut.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

  1. La prima vedere ar părea dublu standard. Nu poate fi vorba despre așa ceva atât timp cât infractorii din serviciile secrete trec în rezervă. Și politrucii hoți ai serviciilor secrete au dreptul să se autosuspende la harneală din funcția deținută în partidul securist,

  2. Alegatorii au înțeles ca dincolo de categoria absoluta a penalilor PSD, ,,dreapta” are categorii de genul ,,nu chiar atât de penal”, ,,mai puțin decât penal” si ,,sub-penal”. De meditatii la fizica din care-ti iei case deja nu mai vorbește nimeni. E un business pe care-l practica cu succes toți romanii care au avut ghinion.

  3. Liberalii erau cu penalii în gura asa cum este săraca aia de pe Padina cu penisu elevilor de la școală de militie în gura! Asta e viata! Un partid de curve și de nespalati! Sa ne lamurim, nici psd-ul nu e mai breaz!

    • Un pic așa, măcar pe cant, pesedeaua leșinată era aliniată și supravegheată să guverneze impecabil. Dacă-mi poți da un exemplu de animal pulitic care să fi angajat vaci proaste pe funcții vacantate abuziv, sau de mituiți cu tablă pe fondul rapturilor forestiere de la ministerele lor, zic, așa, asemănător în nuanțe măcar, mă lămuresc și eu.

  4. In discursul sau de autosuspendare, Alexe spune ca din „onoare” face lucrul acesta. Dar onoarea il paraseste cand e vorba despre sefia CJ. Mi-ar placea tare mult sa stiu parerea votantilor ciumei galbene in legatura cu acest aspect.

  5. Vai vai vai…

  6. Ce penali la usr-pnl? unde vedeti penali la pnl-usr,? Ati auzit de penali la usr-pnl? Ce furtul de saci cu voturi este penal?, doar noua useristilor nu ni se pare penal .Ce furtul si santjul este penal, Pentru noi pnlisti nu ni se pare penal.Ce furtul de case este penal , chiar daca a fost obtinut prin acte false? Pentru mine chiriasul de la cotroceni nu mi se pare penal.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998