CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9749 RON UP | 1 USD = 4.7214 RON UP | 1 GBP = 5.7597 RON UP

UPDATE – Maia Sandu, discurs despre integrarea Moldovei în UE și NATO. Iar Geoană aruncă bombe la Chișinău

6 comentarii / 4139 vizualizări / 10 aprilie 2023

Președinta Moldovei, Maia Sandu, a anunțat azi netam-nesam un mesaj către națiune, care va avea loc în această seară, în direct la TV, fără să existe inițial cel mai mic indiciu despre tematică. Dar sigur trebuie să fie ceva important, am îndrăzni să opinăm. La cîteva ore după anunțul discursului, președinția Moldovei a mărit suspansul, anunțînd că Sandu va vorbi scurt și concis despre integrarea Moldovei în structurile europene. Și ca să fie tacîmul complet, nr.2 în NATO, Mircea Geoană, a dat ieri, la Bruxelles, interviuri la mai multe televiziuni moldovenești, în care aruncă mai multe bombe.

Televiziunea Realitatea din Moldova a anunțat înaintea discursului Maiei Sandu că potrivit purtătorului de cuvânt al Președinției, Irina Gotișan, șefa statului va aborda subiectul integrării europene, iar discursul, la orele 19,00, va dura în jur de 10 minute. Deci, cum spuneam, un mesaj scurt, ceea ce induce ideea că va fi și percutant.

Nu știm dacă există vreo legătură între acest mesaj și ședința CSAT de mîine, convocată de Iohannis. Ori cu reuniunea din această săptămînă, la București, a miniștrilor Apărării și Externelor din Ucraina, Moldova și România.

Dar știm că secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, aruncă bombe. Într-o serie de mai multe interviuri acordate în ultimele 24 de ore mai multor televiziuni moldovenești, la Bruxelles (de unde buluceala asta?), liderul NATO anunță că România și Moldova ar putea încheia un acord de apărare – în sensul de sprijin militar- după modelul celui încheiat între Azerbaidjan și Turcia. Țara lui Erdogan sprijinînd, cum se știe, regimul de la Baku în războiul din Nagorno-Karabah din 2020 între Azerbaidjan, sprijinit de Turcia, și autoproclamata Republică Arțah, sprijinită de Armenia.

Mai mult, Geoană aruncă o altă bombă, susținînd că Moldova ar putea intra în NATO chiar și avînd un conflict înghețat pe teritoriul ei, lucru de neconceput în alte vremuri.
„Sunt foarte multe proiecte pe care RM le face cu UE, altele pe care le face cu NATO si eu incurajez liderii de la Chisinau sa foloseasca sinergia intre NATO si UE.” a spus Geoană la PRO TV Moldova. ”Secretarul general adjunct al NATO a spus ca Moldova are toate sansele de a ajunge membra NATO, atunci cand conditiile o vor permite si daca isi va dori acest lucru, chiar si cu un conflict inghetat pe teritoriul sau” mai consemnează PRO TV Moldova.

În alt interviu, pentru Jurnal TV, Geoană spune că NATO are o deschidere maximă pentru Republica Moldova și doar de ea depinde până unde va ajunge această cooperare.

„Spun extrem de clar. Suntem dispuși să mergem atât de mult și de departe, cât dorește Republica Moldova. NATO nu vine să impună nimic, nimănui. Noi nu am mers și nu am făcut lobby ca Finlanda și Suedia să vină către noi. Atunci când liderii Republicii Moldova au exprimat solicitări către NATO, noi am fost și suntem dispuși, în continuare, să ajutăm. NATO este dispusă să meargă atât de mult, cât Republica Moldova este dispusă să meargă în relația cu noi.”

Întrebat dacă România și Republica Moldova ar putea încheia un acord de apărare, după exemplul Turciei și Azerbaijanului, Mircea Geoană a spus că autoritățile de la Chișinău sunt cele care ar putea formula un astfel de demers.

„România este un aliat foarte important și foarte predictibil în interiorul Alianței Nord-Atlantice și sunt convins că acesta este un subiect care dacă va fi formulat în mod oficial de către cei de la Chișinău, acest subiect evident că va putea fi comentat la acel moment. Cred că acest moment pentru Republica Moldova este un moment de trezire strategică. Este foarte clar că a sta în zona gri a Europei, nu este o formulă de a-ți asigura securitatea, ci este, mai degrabă, o invitație la insecuritate.”

Pentru televiziunea Moldova 1, Geoană a spus: ”Republica Moldova este îndreptățită să ceară ajutorul aliaților NATO în condițiile războiului hibrid al Rusiei, susține secretarul general adjunct al organizației Nord-Atlantice, Mircea Geoană. El a declarat pentru Moldova 1 că umbrela NATO este o precondiție pentru prosperitate.
„Dacă nu ai pace și securitate, nu poți construi o economie puternică, o viață mai prosperă, slujbe mai bune sau o bătrânețe mai liniștită pentru cei în vârstă. Deci noi de fapt asigurăm precondițiile pentru dezvoltarea economică și prosperitate, asta este NATO, o organizație foarte puternică, foarte unită și iată tot mai atractivă pentru țările din Europa”, a spus Mircea Geoană.

Rămîne de văzut ce anunț va face Maia Sandu în această seară, dar se anunță a fi ceva fierbinte. Vom reveni. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

UPDATE: Maia Sadu convoacă un mare miting pro-Europa la Chișinău. Un 10 august moldovenesc?

În discursul de la orele 19,00, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat azi convocarea unei mari adunări naționale la Chișinău. ”Este momentul să spunem clar și răspicat ce vor moldovenii”, a spus președintele referindu-se la integrarea europeană a țării.
Adunarea națională va avea loc pe 21 mai, de Sf.Constantin și Elena, în Piața Marii Adunării Naționale din Chișinău.
„Să dăm un răspuns, să spunem ce vor moldovenii, răspicat și clar, să se audă vocea noastră, a celor mulți”, a spus Sandu.
Maia Sandu a mai anunțat că Adunarea națională Moldova europeană îi va reuni pe toți moldovenii care vor pace și integrarea europeană.
„Noi vrem pace, noi vrem ca UE să fie la noi acasa, așa cun ne-am adunat atunci când ne-am proclamat independența.. așa să ne adunăm și acum… Este momentul să ne unim și să devenim parte a familiei europene”, a declarat președintele Republicii Moldova.
Maia Sandu a explicat de ce a decis să convoace o adunare națională.
„Deciziile mari nu se iau doar de politicieni, deciziile mari se iau de oameni în Piața Marii Adunări Naționale… ce facem acum va influența generațiile viitoare… Vă aștept la Adunarea națională Moldova europeană”, a conchis ea.

Ca un șef de stat să convoace mitinguri e extrem de neuzual, în afara campaniilor electorale. În plus, Moldova a fost zguduită în ultimele săptămîni de mitinguri de protest despre care Sandu a susținut că sunt orchestrate de forțe pro-ruse. Un miting prezidențial riscă să creeze cadrul perfect, în aceste condiții, pentru o situație scăpată de sub control și marcată de ciocniri violente între grupările pro și contra integrării europene. Un 10 august, versiune moldovenească. Ori poate exact asta se urmărește?

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. Moldova nu trebuie integrata in UE si NATO. Moldova trebuie integrata in Romania si are la pachet UE si NATO si reintregirea corpului national.
  Geoana si-a dat arama pe fata de NATOist imputit si sclavete balos la straini in loc sa fie roman.

  • Da Moldova d e peste Prut ar putea fi redaa tarii mama, dar fara prostituata politica Maia Sandu.

   • Care-i diferenta dintre proasta si prostituata? Care ramane prima in curul gol?

 2. Singura amenințare reală asupra R.M. nu-i decât aceea de a se vârâ singură în „ciorba altora”, punându-și la dispoziție teritoriul, bani din împrumuturi și, eventual, ceva „populație” aptă de a deveni „carne de tun”. Poate ar trebui să ne amintim zicerea (valabilă și pentru noi) : «apără-mă Doamne de „prieteni”, că de dușmani n-am a mă teme».
  Nu trebuie să fii mare strateg ca să pricepi că situația de front „stă”; se tot vorbește de o „nouă ofensivă” care, ca și până acum, mai mult decât ceva acțiuni de tip „mușcă și fugi”, ucrainenii nu prea au ce arăta, și că, pentru a salva aparențele (măcar o ieșire onorabilă pentru USA), în afară de „dolari”, e nevoie și de ceva „sânge proaspăt” (de preferință non-NATO).
  Discursul lui Geoană conține atât „acoperirea juridică” pentru susținerea NATO a „nevinovatei” R.M. (Maia = noul Zelensky, o miloagă numai bună pentru rolul „săriți, săriți, mă omoară !”), cât și o amenințare fățișă : «este foarte clar că a sta în zona gri a Europei, nu este o formulă de a-ți asigura securitatea, ci este, mai degrabă, o invitație la insecuritate», precum și „eterna promisi-une” cum că, în urma NATO „plouă” cu prosperitate : «noi (…) asigurăm precondițiile pentru dezvoltarea economică și prosperitate, asta este NATO, o organizație foarte puternică, foarte unită și iată tot mai atractivă pentru țările din Europa». (țeapa asta am „furat-o” și noi)
  Rar întâlnești un text cu atât de multe, și atât de sfruntate, minciuni pe cm^2 !…

 3. FEMELA nAIA sANDU IL IMITA PE zELENSKI LA ORDINUL CRIMIALULUI IMPOTRIVA UMANIATTII gEORGE sOROS DAR SI CA URMARE A COMPLICITATII NAZISTULUI IOHANNIS.

  • Unul care N-A ZIS Taci dracului, că eşti prost?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998