CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UPDATE – Marele paradox: dreapta a pierdut, stinga se indreapta spre infringere

0 comentarii / 2035 vizualizări / 25 mai 2014

PSD a repurtat – de acum e sigur – o victorie de prestigiu în alegeri, dar nu are absolut niciun motiv să zîmbească, ba chiar ar trebui să se ia cu mîinile de cap. Pentru că numai un miracol îl poate salva de la eșecul politic, anul acesta. Paradoxal, nu?

De neînțeles, aparent.

Explicația nu e prea complicată, totuși.

Alegerile europene nu sunt prea importante pentru un partid, în principiu, Cu sau fără 2-3 europarlamentari, cam tot un drac.

Ceea ce e important la aceste alegeri e altceva, anume că ele constituie un fel de sondaj de opinie ”pe bune”, într-o perioadă în care nu mai ai încredere în niciun institut.

Or, așa privind lucrurile, situația oglindită de rezultatele alegerilor, așa cum se prefigurează acum, nu dă motive de bucurie PSD din perspectiva adevăratelor alegeri, cele prezidențiale.

Pentru PSD, în consecință, nu sunt importante procentele pe care le-a luat, ci acelea pe care nu le-a luat și nici nu le poate lua. Pentru simplul fapt că nu are de unde.

Există un perdant al acestor alegeri, dar acela nu e dreapta, după cum nu e nici PSD.

Marele perdant e stînga, acea parte a eșichierului care, ani îndelungați, s-a dedulcit la vreo 75% din voturile românilor, cu PSD, PD, PSM, PRM, PDAR, PSDR, PS, PUNR și așa mai departe. Vremurile cînd dreapta puncta anemic doar prin PNL și PNTCD s-au dus.

Pentru a cîștiga alegerile prezidențiale, PSD are nevoie de cca.10 procente peste cele luate la vot, azi.

Să nu uităm că nu se iau în calcul procentele după redistribuire, ci strict cele obținute de facto, pentru că la prezidențiale nu există redistribuire, ci doar calificare în turul doi și apoi însumarea unor procente, funcție de negocieri.

Or, dacă privim lista rezultatelor, singurul partid de stînga de la care PSD ar putea aștepta voturi în toamnă ar fi al lui Dan Diaconescu, pentru că puținele voturi ale PRM nu au cum să meargă către un partid aliat cu UDMR la guvernare.

Și UDMR, că veni vorba, în mod cert va avea candidat propriu, pentru a putea avea bază de negociere ulterior.

Iar în turul doi, e foarte greu de crezut că popularii europeni, în aprigă bătălie cu socialiștii, vor permite UDMR să își dirijeze voturile spre stînga.

În concluzie, PSD a cîștigat alegerile, dar constată, cu acest prilej, că e cam singur înaintea marelui război, iar muniția pe care o are nu îi ajunge neam pentru victorie.

În plus, există un risc major pentru candidatul PSD, anume ca acesta să se confrunte, în primul tur, cu Sorin Oprescu, primarul general putînd rupe alte cîteva procente din zestrea stîngii, pe care nu e sută la sută cert că le va oferi social-democraților în turul doi.

Tocmai de aceea, marele pariu al PSD va fi, de aici încolo, ruperea, într-o formă sau alta, a unei hălci cît mai mari din dreapta, fie prin atragerea în combinație a PDL-ului lui Blaga, în amintirea vechiului FSN, fie prin destabilizarea PNL.

Alegerile s-au dus, marile bătălii de abia de acum încep. Pe viață și pe moarte, de această dată. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

UPDATE Numărarea a peste 90% din voturi confirmă în mod strălucit teza de mai sus, odată cu scăderea alianței de stînga în jurul valorii de 37%. Situația se complică și mai mult pentru stînga, din perspectiva prezidențialelor, însuși ”profetul” Vasile Dîncu anunțînd într-un interviu, nu demult, că la un scor sub 40% PSD va avea marea problemă a găsirii unor aliați.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998