CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON UP | 1 USD = 4.5984 RON UP | 1 GBP = 5.8083 RON UP

UPDATE: Nimic despre SRI

2 comentarii / 4684 vizualizări / 26 noiembrie 2021

Ceva se întîmplă la Palatul Cotroceni. Este al doilea an consecutiv în care Iohannis nu mai avansează sereiști de Ziua Națională. S-a supărat președintele pe Eduard Hellvig? Ori există alte explicații, mai oculte?

De ani de zile, puțin înainte de Ziua Națională sau chiar pe 1 decembrie, președintele Klaus Iohannis ne-a obișnuit cu ploaie de stele revărsată peste structurile de forță, SRI, SIE, SPP, STS, MApN, MAI.

În mod de-a dreptul exagerat și sfidînd bunul simț, după cum au remarcat mulți observatori ai scenei politice. Marius Oprea, bunăoară, avansa acum trei ani cifra de peste 1700 de generali în dotarea patriei noastre, în timp ce SUA are vreo 700 de generali activi.
Numai la STS, Iohannis a creat pînă acum 22 de generali activi, cifră uriașă.

Numai că ceva pare să se fi întîmplat în ultimul an cu SRI.

Nici în avansările de generali și colonei din 27 noiembrie anul trecut, nici în cele de azi, nu se regăsește măcar un singur om al SRI. În rest, sunt prezente toate structurile: SPP, SIE, STS, MApN, MAI. Și nu au fost puțini: 48 anul trecut, 44 anul acesta. În toți anii anteriori, 2019, 208, 2017 șamd Serviciul Român de Informații beneficia de avansări în luna noiembrie-decembrie pe aceeași listă cu ceilalți. E adevărat, în 2019 a fost o singură avansare, cea a actualului nr.2 în serviciu, Răzvan Ionescu, dar măcar a fost.

De ce a dispărut complet, ulterior, SRI de pe lista omagială a președintelui?

Nu sunt prea multe ipoteze.

1) Iohannis marchează o răceală între el și serviciu, din motive încă necunoscute.
2) S-a ajuns la un număr mult prea mare de generali în SRI și e cazul să se facă o pauză.
3) Avansările la SRI au fost complet secretizate, deși ar fi complet împotriva legii. În practică, mai ales în cazul SIE, e posibilă avansarea unor militari fără a li se divulga numele, acestea apărînd în anexe secretizate ale Monitorului Oficial. Dar chiar și în asemenea cazuri, decretele de avansare/decorare apar în MO.

Una peste alta, e interesant de aflat ce se întîmplă în relația Iohannis-SRI. (Bogdan Tiberiu IACOB)

 

UPDATE: La cîteva ore după apariția articolului, vineri, pe înserat, președintele a semnat un decret de avansare în grad de general a șase colonei SRI, nenominalizați. Niciun general nu a fost avansat tura asta. Să-i fi dat noi idei? E interesant faptul că, în premieră, sereiștii au fost separați de restul serviciilor, avansate în grup, și cu întîrziere. Rămîn întrebări…

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. & Sunteți depărere că ăștia vor bea mai mult că și-au luat niște grade, ca să aibă și avansarea lor o justificare în concretizarea de grade, ?

  2. Ipoteza 3… vezi a treia ipoteza (avanseaza in draci, la SRI, de ani de zile, numai ca – mai nou – sunt secretizate)
    O simpla cerere pe 544/2001 poate lamuri numarul avansarilor la grad de general, in SRI.
    Noroc bun, God speed, vant in pupa… noi sa fim sanatosi!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998