CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UPDATE Presedintele Siriei explica de ce nu-l vom vedea in veci pe Hayssam

0 comentarii / 1846 vizualizări / 11 noiembrie 2010

Inpolitics și-a manifestat, ieri, scepticismul vizavi de aducerea în România a lui Hayssam pe baza unui misterios acord semnat ieri la Cotroceni, despre care se știe că este orice, numai acord de extrădare nu. Iată că strălucita confirmare vine la mai puțin de o zi, și încă de la cel mai înalt nivel posibil.

Teoretic, Hayssam ar putea ajunge la un moment dat, într-un viitor îndepărtat, în România, practic, acest lucru nu se va întîmpla în vecii-vecilor. Explicația oficială a acestei chestiuni a furnizat-o în această dimineață președintele Siriei, Bashar Al-Assad, în cadrul unui interviu exclusiv acordat reputatului jurnalist român Ion Cristoiu, care va fi difuzat în această seară, la B1TV. Nu vom strica surpriza care va fi furnizată românilor de explozivul material realizat de Ion Cristoiu, ne vom rezuma doar să spunem că dezvăluirea lui Al-Assad va reprezenta o surpriză de mari proporții, aducînd cu sine o informație care a scăpat pînă acum tuturor teoriilor vehiculate în cazul său. În consecință, așa-zisul acord semnat ieri rămîne, cum am stabilit, o uriașă cacealma, cît despre Traian Băsescu și alți oficiali români, de mîine încolo vor trebui să fie pregătiți cu niște explicații pentru românii trași pe sfoară…(Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE Ieșind de la un restaurant, alături de președintele Siriei, Traian Băsescu a anunțat azi, din mers, că tratatul de extrădare a fost semnat, în cele din urmă, aseară. Un document care nu schimbă, însă, după cum veți vedea, situația fugarului Hayssam.

UPDATE 2: Embargoul din curtoazie profesională anunțat de Inpolitics privind declarațiile președintelui sirian făcute în interviul luat de Ion Cristoiu este anulat de apariția, pe siteul adevărul.ro, a unor afirmații similare ale lui Al-Assad. În consecință, putem confirma că în interviul respectiv, președintele sirian afirmă că Omar Hayssam este condamnat și execută în Siria o pedeapsă pentru fapte contra statului arab, astfel că numai după ispășirea acestei condamnări se va putea vorbi de eventuala sa trimitere în România. Al-Assad nu spune cîți ani are de executat Hayssam și nici pentru ce faptă, dar, avînd în vedere relatările presei de anul trecut potrivit cărora sirianul a fost implicat într-o tentativă de lovitură de stat, e greu de crezut că are o condamnare mai mică de 15-20 de ani.
Surse politice afirmă, de asemenea, că tratatul de extrădate a fost semnat abia aseară și nu la ceremonia oficială de la prînz din cauza rezistenței îndîrjite manifestate de partea siriană. Motivul e simplu: prin semnarea unui tratat de extrădare cu România, în premieră cu un stat european, sirienii ar putea fi solicitați să extrădeze cetățeni arabi urmăriți de occident pentru fapte de terorism și care se refugiază în această țară, lucru pe care Siria nu și-l poate permite, pentru a nu-și pune lumea arabă în cap. Faptul că un asemenea tratat a fost, totuși semnat, pînă la urmă, ridică anumite semne de întrebare legate fie de conținutul său exact, fie de avantajele pe care le-ar fi putut primi, la schimb, partea siriană. Misterul va fi dezlegat curînd, avînd în vedere că tratatul de extrădare va trebui să fie ratificat de către parlament mai înainte de a intra în vigoare, astfel că prevederile lui vor deveni publice.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998