CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UPDATE – Se coace o noua frauda politica: Udrea pentru Cotroceni

0 comentarii / 1547 vizualizări / 19 august 2014

Colegiul Național al Partidului Mișcarea Populară s-a reunit, azi, la Palatul Parlamentului, pentru a decide candidatul PMP la alegerile prezidențiale, după ce, ieri, Cristian Diaconescu a anunțat că va intra în cursa electorală ca independent și că nu va mai rămâne membru al PMP.

Ulterior acestei decizii, președintele PMP, Elena Udrea, a declarat că regretă plecarea lui Cristian Diaconescu din partid, adăugând că acesta a fost doar propus, nu și votat de conducerea formațiunii pentru a intra în cursa electorală pentru Cotroceni.
„Statutul partidului spune că votul pentru candidat se dă în Colegiul Național. Deci eram oricum obligați să avem acest Colegiu și să votăm candidatul PMP pentru Președinția României”, a precizat ea.

Elena Udrea pare ferm decisă, prin această declarație, să lase impresia unei rigori binevenite în ceea ce privește respectarea procedurilor legale și are perfectă dreptate atunci cînd spune că Diaconescu nu era, tehnic vorbind, cîtuși de puțin candidatul PMP la Cotroceni.
Ce nu spune Udrea, în schimb, e că nu Colegiul Național al partidului desemnează candidatul prezidențial.

Iar de aici, se nasc probleme mari.

Pentru că, potrivit statutului PMP, același invocat și de liderul partidului, Colegiul Național, forul care s-a întrunit azi și a desemnat-o pe Udrea, nu are decît puterea de a a propune unul sau mai mulți candidați, la rîndul lor propuși de Consiliul Executiv.
Articolul 77 din statut spune clar:
”Colegiul Naţional desemnează prin vot preferenţial, direct şi secret unul sau mai mulţi candidaţi interni pentru alegerile prezidenţiale, care se comunică membrilor de partid”.
Pe lîngă propunerile făcute de Colegiu, mai pot exista și alte propuneri, după cum stipulează art.78: ”Fiecare Colegiu Judeţean poate face cel mult o propunere adiţională faţă de lista propusă de Consiliul Executiv Naţional, stabilită prin vot preferenţial, direct şi secret”.
Mai departe, potrivit art.79, ”Candidatul Partidului la preşedinţia României se alege de către toţi membrii Partidului din lista de propuneri a Colegiului Naţional, respectiv a Colegiilor Judeţene, prin vot preferenţial, direct şi secret.”

Aici se ascunde, de fapt, bomba: PMP este al doilea partid din România care, potrivit statutului, lansează în cursă un candidat prezidențial ales strict prin votul membrilor de partid și nu desemnat de vreun for al acestuia.

În consecință, după ședința Colegiului Național de azi, Udrea ar trebui să organizeze urgent alegeri în toate filialele partidului, pentru a obține voturile membrilor.
Cum asemenea alegeri nu sunt deloc lesne de organizat, însă, ar însemna ca PMP să piardă cel puțin o lună cu ele, în condițiile în care campania electorală începe odată cu luna octombrie.

Își va mai bate capul Elena Udrea cu un asemenea mizilic, precum respectarea statutului, același pe care tot ea l-a invocat în cazul lui Diaconescu?
Aproape sigur nu, la fel cum nu și-a bătut capul marele PSD, partid care a ales, recent, la Craiova, o formulă aiuritoare, respectiv votarea drept candidat a lui Ponta de către o adunare de partid stranie, nici congres, nici consiliu național, operațiunea neavînd nicio legătură cu prevderile statutului în dmeniu.
Așadar, nimic nou sub soare pentru partidele din România: ca mai mereu, fraudele din politică încep încă înainte să le înceapă mandatul. (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE – Inca doua intoxicari din partea Elenei Udrea

În doar cîteva minute, după terminarea ședinției, Elena Udrea a lansat două noi intoxicări severe către opinia publică, ceea ce ridică semne tot mai mari de întrebare vizavi de prestația sa politică.

Ea a declarat, astfel, că îi va cere președintelui Băsescu, cel care a semnat deja pentru susținerea lui Cristian Diaconescu, să semneze și pentru ea:
„Orice cetăţean poate semna pentru mai mulţi candidaţi. A rămas astăzi că vom purta o discuţie cu preşedintele României, este cel căruia noi dorim să-i convingem electoratul să vină să voteze alături de noi(…)Evident că vom vorbi cu preşedintele şi evident că îi voi cere să mă susţină în această competiţie grea, cea mai grea competiţie pe care o poate avea un om politic”.

În realitate, legea alegerilor prezidențiale nr.370/2004 prevede foarte clar, la art.4, alin.2 :”Candidaturile propuse de partidele si de aliantele politice, precum si candidaturile independente pot fi depuse numai daca sunt sustinute de cel putin 200.000 de alegatori. Un alegator poate sustine un singur candidat”.

În consecință, nu doar Băsescu, ci toți simpatizanții PMP care au semnat deja pentru Cristian Diaconescu nu mai au dreptul legal să semneze și pentru Udrea.

Pe de altă parte, ea a mai declarat că „PMP m-a desemnat, prin vot, în Colegiul Naţional candidatul la alegerile prezidenţiale. E o mare responsabilitate pe care mi-o asum împreună cu întreaga echipă a PMP. Pornesc astăzi la drum, mă opresc în 16 noiembrie la Cotroceni”.
În realitate, ea nu poate ajunge la Cotroceni mai devreme de 21 decembrie, cînd expiră mandatul actualului președinte și are loc predarea ștafetei.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998