CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9749 RON UP | 1 USD = 4.7214 RON UP | 1 GBP = 5.7597 RON UP

UPDATE-Un fake-news cu multe semne de întrebare: propunerea BNR de tăiere a salariilor bugetarilor

7 comentarii / 3930 vizualizări / 14 iulie 2023

Un articol ciudat, publicat azi de un organ de presă de maxim prestigiu, Europa liberă, sub semnătura unei ziariste la fel de prestigioase, Andreea Pora, și rostogolit deja de restul presei, riscă să se califice la titlul de fake-news-ul anului. Mai exact, E.L. ne informează că BNR, prin economistul șef, avertizează guvernanții că menținerea deficitului bugetar sub 6% se poate face doar prin tăierea salariilor bugetarilor cu 20%, în paralel cu reducerea săptămînii de lucru la 4 zile. Premierul Marcel Ciolacu nici nu vrea să audă, mai află, și dă o replică tăioasă BNR. Doar că totul e o minciună. Una imensă și bizară.

Ce scrie azi Europa Liberă:

”Economistul șef al BNR, Valetin Lazea, avertizează că vom ajunge la deficit 6% și vom pierde fondurile UE. El propune tăierea salariilor bugetarilor cu 20%, iar aceștia să primească la schimb o săptămână de lucru de doar patru zile. Premierul Marcel Ciolacu îi dă o replică tăioasă.
Valentin Lazea susține că scăderea deficitului bugetar, care riscă să depășească 6% din PIB, trebuie să înceapă urgent.
Reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor nu sunt suficiente, mai spune economistul șef al BNR.
Chiar dacă ar exista un guvern dispus să-și asume politic înghețarea pensiilor și a salariilor, tot nu ar fi suficient pentru că vin din urmă cheltuieli deja legiferate. Astfel, crede Lazea, exclusiv din reduceri de cheltuieli, nu s-ar putea obţine o ajustare mai mare de 1,5-2%, în următorii patru ani.
„Or, noi trebuie să ajustăm de la 9% din PIB, la 2% din PIB în anul 2024. Avem nevoie de 7 puncte – şi atunci, din cele șapte puncte, din care scădem două puncte reducere de cheltuieli, mai rămân cinci procente din PIB din creşteri de venituri”, susține economistul șef al BNR.
Lazea propune ca soluție săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, ceea ce ar însemna și reducerea cu 20% a salariului acestora.
„Se pot imagina soluţii pentru bugetari – pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu bugetar să fie mai mare decât în mediul privat.
O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat. Iarăşi, o soluţie ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri, cum s-a mai aplicat în trecut şi se mai pot imagina”, spune Valentin Lazea.

Propunerea economistului șef al BNR l-a înfuriat pe premierul Marcel Ciolacu, care i-a trimis o scrisoare deschisă guvernatorului Mugur Isărescu.
„Între declarațiile oficiale în numele BNR și cele personale ale unor specialiști de notorietate, cum e dl. Lazea, nu se poate face diferență și ele produc efecte”, scrie Ciolacu.
Premierul spune că opinia lui Lazea privind reducerea săptămânii de lucru și scăderea salariilor cu 20% a „provocat o reală preocupare în rândul opiniei publice, atentă la orice comunicare venită dinspre Banca Centrală”.”

Articolul este susținut cu linkuri către respectivele declarații.
Doar că de aici încep mirările.

Pentru că declarațiile lui Lazea cu reducerile de 20% ale salariilor și a săptămînii de lucru datează din noiembrie 2020.
Replica lui Marcel Ciolacu datează tot din noiembrie 2020, doar că atunci nu era ”premierul Ciolacu”, așa cum dă E.L., ci doar liderul PSD Marcel Ciolacu.
În fine, un al treilea link trimite către un material semnat de Lazea pe 11 iulie pentru siteul opiniibnr.ro, intitulat ”Obstacolele din calea reformei fiscale” în care nu există nici cea mai vagă referire la tăierile salariilor bugetarilor și a zilelor de lucru.

Contactat de Inpolitics, economistul-șef al BNR și-a manifestat stupefacția, spunînd că nici vorbă de așa ceva: ”Am avut o intervenție acum doi ani și ceva în cadrul căreia am expus o asemenea posibilitate, printre altele. Nu am mai ridicat de atunci asemenea chestiune, nu înțeleg de unde a apărut acum această intoxicare și cui servește” a spus Lazea.

Marea întrebare: e vorba de eroare de documentare sau de un fake-news în deplinătatea cuvîntului, adică de eroare intenționată, în numele unui anumit scop? (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

UPDATE: După o zi, articolul Europei Libere a fost modificat din temelii, începînd de la titlu, în încercarea de dregere a busuiocului. Fără a se menționa vreun update, cum ar fi fost firesc, pentru a nu confuza cititorii care văzuseră și versiunea inițială. Rămîne pe tapet întrebarea dacă a fost o eroare omenească sau altceva!

 

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. De fapt, FMI și Banca Mondială,în spatele cărora se ascund amerlocii, tatonează terenul! Vor pune botul slugile lor de la SRI, PSD,PNL, BNR, sau vor trebui înlocuite, pentru a sărăci la maxim o populație dezorientată, speriată, adusă la exasperare de mass media și clasa politică!

 2. e de groaza:
  va apare necrologu guvernatorului BNR,
  datat 2039 sau asa ceva…..

 3. …organ de presă de maxim prestigiu, Europa liberă, sub semnătura unei ziariste la fel de prestigioase, Andreea Pora, trebuie puse OBLIGATORIU cu ghilimele. Întotdeauna cei de la e.l. au fost niște jalnice slugi amerloce, iar pe panarama de pora în afara de a infuleca cârnați altceva nu știe.
  Domnule BTI faceți mishto de noi?

  • E „mishto” de Europa Libera

  • Bravo.Am uitat de carnati ,ai dreptate e o panarama cumparata initial pe bani mai multi dar acum sufera de foame si pune botul la orice.

 4. […] Autor: Bogdan Tiberiu IacobSursa: inpolitics.ro […]

 5. Pora de la GDS care dadea limbi vartoase lui Basinescu de a facut rani saracul a devenit „specialista”in probleme de finante.Poate fi consultata in problema reducerii datoriei nationale,a deficitului bugetar,reforma pensiilor etc.O jigodie.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998