CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UPDATE – Zece judecatori ai CCR au decis: Renate Weber ramine Avocatul Poporului

7 comentarii / 4968 vizualizări / 29 iunie 2021

Lovitură cumplită pentru regimul Iohannis-Cîțu-Orban: Curtea Constituțională a decis în unanimitate că revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului e neconstituțională și a dispus revenirea acesteia în funcție.

”Curtea a reținut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancțiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare și după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea și să prevadă dreptul la recurs în faţa unei instanțe independente şi imparţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condițiile art.21 din Constituție referitor la liberul acces la justiție.

Or, întemeindu-se pe dispoziții legale care nu asigură garanțiile de independență ale Avocatului Poporului în raport cu alte autorități publice, dispoziții cărora Parlamentul le-a atribuit o altă interpretare decât cea care rezultă din conținutul lor normativ, Hotărârea Parlamentului României nr.36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului încalcă dispoziţiile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) și (5) care consacră principiul statului de drept și principiul legalităţii şi al supremaţiei Legii fundamentale, precum și dispozițiile art.9 alin.(2) din Legea nr.35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.

Curtea a constatat că, întrucât actul de revocare este neconstituțional, acesta încetează să mai producă efecte juridice. Prin urmare, în temeiul art.147 alin.(4) din Constituție, care consacră caracterul general obligatoriu și efectele pentru viitor ale deciziilor Curții Constituționale, Curtea menționează că, de la data publicării deciziei sale în Monitorul Oficial al României, doamna Renate Weber își reia calitatea de Avocat al Poporului, urmând a-și exercita mandatul constituțional pentru care a fost numită. Decizia este definitivă şi general obligatorie.” se arată în comunicatul CCR.

Nelegalitatea procedurii de demitere a Avocatului Poporului e susținută de voturile a zece judecători ai CCR.
O să întrebați cum e posibil, Curtea avînd doar nouă membri?
Simplu: aceeași poziție a avut-o în 2012 și judecătoarea Iulia Motoc, atunci cînd, într-o speță identică, regimul PNL+PSD a demis Avocatul Poporului, iar opoziția a făcut o sesizare de neconstituționalitate, respinsă de CCR ca inadmisibilă.

”Având în vedere importanţa instituţiei Avocatului Poporului într-un stat de drept, instituţie menită să apere drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, considerăm că sesizarea trebuia admisă. În mod evident revocarea Avocatului Poporului, prin Hotărârea Parlamentului nr. 32 din 3 iulie 2012, afectează valori şi principii constituţionale în sensul reţinut de Curte prin Decizia nr. 727 din 9 iulie 2012. Dacă revocarea Avocatului Poporului nu ar afecta principii şi valori constituţionale fundamentale sensul dispozitivului din Decizia nr. 727 din 9 iulie 2012 ar fi lipsit de conţinut.
Considerăm că Avocatul Poporului şi-a exercitat cu bună – credinţă atribuţiile reglementate de Constituţie şi a respectat dispoziţiile Legii nr. 35/1997. Sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului nr. 32 din 3 iulie 2012 pentru revocarea domnului Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului trebuia admisă şi considerată întemeiată.” scria judecătoarea Motoc în opinia separată.

Așadar, zece judecători ai CCR au declarat procedura de demitere a Avocatului Poporului ca neconstituțională. Jumătate dintre politicienii care au considerat la fel pe atunci, cei din PDL, se regăsesc azi în PNL-ul plesnit zdravăn peste bot de CCR. Interesant de urmărit dacă în eventuale comentarii, pedeliștii de ieri, liberalii de azi, își vor fi schimbat, acum, pozițiile. (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE:
Judecătorul CEDO, Iulia Motoc, susține decizia CCR

La cîteva ore după postarea articolului, judecătorul român de la CEDO, Iulia Motoc, a declarat că susține decizia CCR, prin care s-a decis că revocarea Avocatului Poporului a fost neconstituțională.
Iulia Motoc amintește, conform Mediafax, că a fost, în 2012, singurul judecător al Curții Constituționale care a avut o opinie contrară într-o speță similară.
„Când o opinie cândva minoritară devine cea majoritară. Am fost singurul judecător al CCR care în 2012 am formulat o opinie invocând principiul stabilității acestei instituții fundamentale pentru Statul de drept. În 2012 au fost circumstanțe dificile pentru Curtea Constituțională și îmi amintesc că decizia a fost adoptată spre dimineața, după un șir lung de decizii foarte dificile”, a scris pe Facebook, Iulia Motoc.

 

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Si ce daca? Ciuma galbena si uniunea scufundati Romania sunt cei mai mari juristi ai m..ei. Ei stiu cel mai bine ca nu stiu nimic, ca sunt niste idioti, tinuti acolo de alt idiot. Ce se intampla la radio sau tv, dupa decizia CCR?

 2. Singura necunoscuta ramane in cat timp coalitia va schimba legea ca sa devina constitutionala si cat timp va mai dura procedura de demitere a slugii lui Tariceanu

  • Prostovane, mai bine ai recunoaște că SRI te plătește la postare, oricât de imbecile ar fi comentariile tale de curvă idioată.

 3. Să se consemneze că imbecilul Securității nu scapă nici măcar o singură ocazie de a ne devoala poziția oficială a propagandei securiste pentru proști ca el.

 4. 2012, ce vremuri! Aproape 8 milioane de insi votau impotriva lui Base, iar CCR garanta ca pe listele de votare sunt înscriși 18 milioane de alegători cu drept de vot. Micul Titulescu si-o lua de la Barroso, iar si mai micul Crin Antonescu de la subsecretarul de stat Philip Gordon. Oricum, frontul comun al CCR impotriva actualilor ,,apărători ai statului de drept” trebuie ca provoacă mici frisoane și in Piata Victoriei, și pe la Cotroceni. Frontul asta comun n-ar fi apărut în mandatul lui Băsescu. Sa trăiți bine!

  • În 2012 a fost o conjuctură. Câțiva membri ai CCR au fost agățați de Securitate, iar interesul era un pic mai geopolitic. Anunțarea retragerii trupelor din Irak, făcută de Kasparov Tăriceanu, i-a acordat lui Băsescu dreptul la câteva crime abominabile.

   Astăzi guvernul SRI și majoritatea parlamentară a SRI produc niște glume ciobănești care nu prind nici măcar la oile din țarcul lor.

 5. Pentru marile planuri ale celor aflați acum la putere sunt cam multe instituții care îi încurcă…
  Nu ar fi mai bine sa se dea o OUG pt desființarea CCR și a Parlamentului!?
  Cu banii economisiți ce proiecte mărețe s- ar putea face…Sau Consiliul Legislativ!? …
  Noroc cu USR că există….așa ne dăm și seama ce și cum prin bătătură…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998