CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Uriasa gafa a lui Victor Ponta

0 comentarii / 1359 vizualizări / 19 decembrie 2012

Premierul Victor Ponta mi-a reprosat, in mod public, faptul ca am prezentat acordul pe care l-a semnat in ceas de noapte cu Traian Basescu, inscris asupra caruia m-am pronuntat numindu-l fie “pact al diavolului”, fie “infamul document”. Nu are dreptate. In primul rand a gresit atunci cand a considerat ca a avut loc o intalnire informala, pentru ca nu exista intalnire informala finalizata printr-un acord care, pana la urma, ii afecteaza, intr-un sens sau altul, pe toti cetatenii. In al doilea rand, pentru ca nu poate fi minimalizata importanta acestuia. El va produce importante efecte politice. Iar Ponta a minimalizat inscrisul, atunci cand s-a aflat de existenta lui. Si, in al treilea rand, fiindca Ponta recunoaste, sub semnatura, ca USL ar fi atentat la principii si institutii fundamentale ale statului.
Cum este posibil ca primul-ministru, care este si copresedinte USL, sa se angajeze in ceea ce priveste orientarea strategica a Romaniei in raport cu NATO, UE si parteneriatul cu SUA ca si cand, pana acum, USL ar fi negat aceste valori? Sau independenta Justitiei si respectarea statului de drept? Sau restabilirea “functionalitatii institutiilor afectate”, ca si cand Guvernul Ponta 1 si USL ar fi savarsit un atentat impotriva acestora? Sau sa se angajeze la transparenta in ceea ce priveste numirea sefilor marilor parchete, ca si cand, pana acum, procedura nu ar fi fost transparenta?
Dupa aceasta succinta exprimare a unei opinii pertinente de analist politic, dar pe care pot sa o formulez si in calitate de partener USL al domnului Ponta, imi permit, in cele ce urmeaza, sa fiu ceva mai precis. Urmeaza, deci, o analiza pe puncte.
1. Prin Pact, contrar Constitutiei, Presedintele si Guvernul sunt definiti ca doua laturi ale Executivului. In consecinta, mediatorul face parte dintre cei intre care mediaza.
3. Pactul limiteaza libertatea de expresie, interzicand si promitand ca va sanctiona criticile la adresa anumitor institutii, in special cele privind Justitia. Acesta este un angajament care priveste parlamentarii si partidele.
4. Angajandu-se sa sustina institutiile publice – in special in domeniul Justitiei – in actuala lor alcatuire, Pactul implica faptul ca Guvernul nu va propune reorganizarea lor prin lege sau/si prin modificarea Constitutiei, dupa caz.
5. In domeniul politicii externe, apararii si securitatii nationale, Presedintele obtine toata puterea. Intrucat tratatele se incheie intre state, inseamna ca negocierea tratatelor este de competenta presedintiei si are loc cu participarea sa directa sau sub controlul sau. In ciuda prevederii Constitutiei, care afirma ca “Presedintele semneaza tratatele negociate de Guvern”.
6. Pentru prima oara se accepta explicit ca Presedintele are dreptul sa refuze semnatura in cazul sefilor marilor parchete. Pana acum s-a sustinut ca semnatura prezidentiala vizeaza doar oficializarea si opozabilitatea actului, cu exceptia cazurilor in care legea ar fi prevazut explicit altfel.
Daca domnul Victor Ponta crede ca am dreptate, eu pot pune capat acestei controverse. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998