CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Urmeaza Guvernul Boc 5?

0 comentarii / 1295 vizualizări / 23 august 2010

Clasa politica, dar si societatea civila, asteapta cu sufletul la gura luna septembrie. De ce? Pentru ca Traian Basescu a anuntat, candva, ca in septembrie va face bilantul guvernarii. Ei si? A fost suficienta o vorba aruncata, de-a Presedintelui, pentru ca lumea sa se inflameze. Va fi un nou guvern? Probabil este doar o petarda prezidentiala. Dar daca petarda se transforma in realitate? Cum va decurge batalia, daca ea va avea, totusi, loc?
Treaba opozitiei, intotdeauna, este sa incerce sa ajunga la putere. De cate ori poate, ea va da jos Guvernul. Treaba societatii civile este sa-si exprime, de cate ori este cazul si acolo unde este cazul, nemultumirea. Si sa pretinda mai mult de la cei care conduc. Iar daca este dezamagita, sa sprijine orice tentativa democratica de schimbare. Iar treaba sindicatelor, daca nu ar fi cam vopsite, este sa profite de orice conjunctura politica pentru a obtine ceva mai mult pentru cei pe care ii reprezinta. In Romania, conditiile sunt coapte pentru o schimbare de guvern. Pentru ca tandemul Basescu – Boc a esuat. Iar credibilitatea acestuia, practic, nu mai exista. Echilibrul societatii, stabilitatea politica si refacerea economiei sunt conditionate de o schimbare majora. De aceea, perdeaua de fum lansata de Presedintele Traian Basescu, care mai degraba incerca sa sugereze o remaniere severa decat o schimbare de guvern, s-ar putea sa declanseze, in toamna acestui an, un proces de necontrolat pentru el sau, in orice caz, mult mai greu de controlat.
Evident, cea mai confortabila pozitie o are PSD. Victor Ponta nu greseste deloc atunci cand asteapta calm sa culeaga roadele proastei guvernari. Cu cat trece mai mult timp, cu cat efectele ale din nou proastei guvernari asupra vietii oamenilor sunt mai devastatoare, PSD va strange mai mult electorat. Este posibil ca, intr-adevar, la viitoarele alegeri, sa obtina peste 50 la suta. Atunci vom avea un guvern cu adevarat stabil. Nu exista, insa, nicio garantie ca va fi si un guvern foarte bun comparabil, daca ne referim la socialisti, cu Guvernul Nastase.
Pe de alta parte, teoretic, exista sansa ca PSD sa ajunga la putere chiar acum. Impreuna cu UDMR. Sau impreuna cu liberalii. Sau si cu unii si cu altii. De ce? Pentru ca noul partid – stat PD-L se cutremura. Placile tectonice se misca si sunt din ce in ce mai greu de controlat de la centru. Parlamentarii, unii dintre ei, pleaca. Si nu lipsesc prea multe voturi pentru reusita unei motiuni de cenzura.
Este momentul ca Traian Basescu sa intervina in stilul cunoscut. Declansand, simultan, operatiunea de consolidare a parlamentarilor PD-L, prin cumparare – asa cum a semnalat, si s-a si confirmat, Adrian Nastase – sau prin santaj. DNA este in fierbere. Care va fi, insa, scorul? Ramane de vazut daca strategia clasica a lui Traian Basescu va reusi si de aceasta data.
Daca nu, daca situatia va fi scapata de sub control, daca o motiune de cenzura va reusi, Basescu mai are o posibilitate: sa-i sfideze pe toti, asa cum a mai facut, si sa avem parte de un Guvern Boc 5. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998