CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

USL a depasit primul hop post-electoral. Dar mai sunt citeva…

0 comentarii / 1261 vizualizări / 17 decembrie 2012

În România post-decembristă desemnările de premieri au adus de multe ori surprize majore, iar după ultimele alegeri se aștepta, mai mult ca oricînd, o mare surpriză, coaptă de către palatul Cotroceni. Ea a venit, finalmente, în sensul că marea surpriză a fost tocmai absența oricărei surprize. Un conformism de-a dreptul suspect al președintelui, în contra tuturor declarațiilor anterioare. USL a trecut de primul hop. Dar nu și de ultimul.

În 1989, desemnarea tînărului și necunoscutului Petre Roman drept premier a fost o primă mare surpriză, una plăcută la acea vreme. În 1992, Ion Iliescu anunța numele lui Nicolae Văcăroiu, altă surpriză, pentru că acesta era un politruc al economiei comuniste fără măcar legitimație de partid. În 1996, desemnarea primarului Ciorbea a fost altă surpriză, iar în 1999 aducerea lui Isărescu, într-o vacanță de la BNR, altă manevră neaștrptată și neortodoxă. În 2004 venea bomba rocadei dintre Stolojan și Băsescu, primul fiind obligat, la scurt timp, să renunțe și la candidatura de premier în favoarea outsiderului Tăriceanu. În 2008, am avut premierul ”Tarom”, în persoana clujeanului Boc, după bomba forfaitului – din nou – al lui Stolojan. În 2009 am avut circul desemnărilor de premieri pe bandă rulantă – Croitoru, Negoiță, iar Boc, iar azi se aștepta o lovitură din partea lui Băsescu.
Nu a fost așa. Președintele a semnat ca primarul desemnarea lui Ponta, iar presa scrie deja că nu e creștinesc să înghiți un porc în postul Crăciunului.

Suspectă cumințenia șefului statului.
Poate că Băsescu e pur și simplu obosit și speriat de presiunile exercitate asupra lui, de faptul că a rămas cam singur împotriva tuturor.

E posibil, însă, ca el să știe că pentru USL nu s-au terminat hopurile. Și să aștepte, răbădător, să îi vină iar vînt în pînze.
Nicio altă majoritate nu a fost atît de mare, la guvernare, precum cea a USL. Niciuna, cu o excepție: FSN-ul din 1990, care a sfîrșit, tocmai din acest motiv, prin a se scinda după mai puțin de doi ani.

USL are deja un prim scandal intern pe tema cooptării ori ba a UDMR la guvernare.
Dacă ungurii sunt luați de către Ponta, care îi vrea, liberalii amenință cu spargerea alianței. Caz în care PSD ar putea, totuși, obține majoritatea de guvernare, dar una foarte fragilă.

Dacă UDMR e lăsată pe afară, USL va avea dureri mari de cap în planul imaginii externe, mai ales că ungurii ar putea îndulci mult relația cu popularii europeni, marii adversari ai lui Ponta.

De asemenea, trebuie depășit hopul împărțelii ciolanului guvernamental, unde deja se înregistrează meciuri teribile nu doar în sînul USL, ci și al partidelor care o compun.

Nu în ultimul rînd, mai este vetoul pe care președintele l-ar putea exprima în cazul unor miniștri penali, și se vehiculează deja destule asemenea nume.
Rămîne de văzut în perioada ce vine cum va depăși USL toate aceste hopuri. Deocamdată, singura certitudine e că zestrea guvernamentală e foarte necăjită, iar stomacul USL foarte mare și foarte hămesit. De aici, o droaie de probleme care nu au cum să nu șubrezească alianța în următoarele luni, cu rezultate nu foarte greu de estimat în acest moment. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998