CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

USL da sah. Posibil mat

0 comentarii / 1367 vizualizări / 12 iunie 2011

Iata ca proiectului lui Traian Basescu, al celor opt voievodate, i se opune proiectul opozitiei, al Uniunii Social Liberale. Cu opt regiuni. Primul centralizeaza de cinci ori mai mult puterea. Al doilea proiect o descentralizeaza. Primul ignora vointa cetatenilor si colectivitatilor. Cel de-al doilea aseaza interesele omului in epicentrul reformei. In fine, proiectul Presedintelui Traian Basescu presupune o constructie realizata de sus in jos si precipitat, din nevoi pur electorale. In timp ce proiectul USL se construieste de jos in sus, intr-un timp rezonabil si fara implicatii legate de lupta pentru putere.
Este una dintre rarele ocazii in care opozitia a reusit nu numai sa raspunda prompt, convingator si eficient, ci si sa lanseze, la randul ei, o mare provocare la adresa Presedintelui Traian Basescu. Odata prezentat proiectul USL de reforma administrativa, Presedintele Romaniei, cat este el de jucator, nu mai are decat doua posibilitati. Fie ignora, pur si simplu, proiectul opozitiei, demonstrand ca intentia anuntata de el de a negocia si de a gasi o solutie comuna este pura demagogie, fie accepta proiectul opozitiei. Si, in aceste conditii, renunta la cele opt voievodate preelectorale. Ceea ce ar reprezenta o infrangere politica si mai mare. Intre cele doua proiecte nu prea exista asemanari. Puncte comune. Sau, daca vreti, un numitor comun. Ele sunt diametral opuse.
Proiectul scos din palarie de Traian Basescu presupune fie organizarea a 342 de referendumuri, fie incalcarea flagranta a insasi legii referendumului. De ce? Pentru ca, prin legea referendumului, se stabileste fara echivoc faptul ca niciun fel de schimbare de natura administrativ-teritoriala nu se poate face fara organizarea, in prealabil, a unui referendum. Mai mult decat atat. Vointa exprimata de populatie este decisiva. Proiectul lui Traian Basescu prevede retrogradarea a 300 de localitati, care ar urma sa devnina din orase, comune si din comune, sate. Deci 300 de referendumuri odata. In plus, schimbarea configuratiei judetelor, transformarea acestora in voievodate presupune, cum este si firesc, inca 41 de referendumuri. Daca la un singur referendum, dintre cele 342, raspunsul este negativ, intreg proiectul sufera transformari dramatice.(Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998