CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

USL la mana CCR

4 comentarii / 6959 vizualizări / 20 iunie 2013

Intreg proiectul politic pe care USL se pregateste sa-l puna in opera, binomul Constitutie-regionalizare, sta in suspensia Curtii Constitutionale a Romaniei. Si a dirijorului din umbra al majoritatii celor noua magistrati. Ca un veritabil prestidigitator, Traian Basescu repozitioneaza piesele pe tabla de sah politic. Si asteapta.

Oricat de straniu ar parea, timpul lucreaza in favoarea lui Traian Basescu. In acest moment USL dispune de 70 la suta din voturile din Parlament si asa se va intampla cat timp PSD si PNL merg pe acelasi drum. Iar credibilitatea Guvernului este extrem de ridicata. Cum se intampla de obicei in interiorul primului an de guvernare. Procesul de erodare va incepe abia in iarna si va deveni mai pronuntat la mijlocul anului viitor. Dar credibilitatea USL si, implicit, a Guvernului poate fi afectata in mod semnificativ sau chiar dramatic daca cele doua proiecte politice, revizuirea Constitutiei si regionalizarea, vor fi compromise.

De fapt regionalizarea nu se poate face fara a avea o Constitutie revizuita, care sa defineasca subdiviziunile organizarii administrativ-teritoriale, prezavazand si regiunile. Dar cum poate lovi Traian Basescu in revizuire? Cum poate bloca acest proces? Si daca nu-l blocheaza, cum l-ar putea afecta atat de mult incat la, capatul efortului, USL sa descopere ca nu s-a ales cu nimic? Cu exceptia unor bile negre.

In primul rand trebuia pusa in miscare, si a fost pusa, masinaria de propaganda a Cotroceniului. Talibanii lui Basescu din presa, dar si din mediul politic s-au dezlantuit pe toate canalele mediatice, incercand sa ridiculizeze cele mai importante prevederi ale Constitutiei revizuite. Sau, si mai grav, sa demonstreze ca exista acolo prevederi anti-democratice, anti-europene menite sa compromita justitia. Nu este insa de ajuns. Obiectivul maxim vizat de Traian Basescu este ca aceasta Constitutie revizuita sa fie nu numai atacata din toate directiile, dar si adusa in situatia in care nu va putea fi trecuta prin referendum. Cum?

Cel mai la indemana instrument pentru Cotroceni este invalidarea, de catre Curtea Constitutionala, a legii referendumului. Daca referendumul ramane la pragul de 50 la suta din totalul cetatenilor inscrisi pe listele electorale, atunci este exclus ca numarul celor care se vor prezenta sa fie suficient de mare pentru validarea Constitutiei revizuite. Nici macar in eventualitate in care, asa cum ma astept – fireste daca nu intervine si aici o manarie – Institutul National de Statistica va comunica, in data de 4 iulie, ca numarul total al romanilor este de 19 milioane, dintre care cei cu drept de vot sunt 16 milioane, o prezenta de peste 50 la suta la urne cu ocazia referendumului nu va fi posibila. Desigur, in aceasta situatie, Basescu, la randul lui, va face o miscare necesara, de sacrificiu, pentru ca nici referendumul solicitat de el nu va trece. In contrapartida, cel mai important proiect legat de numele lui Crin Antonescu, Constitutia, va fi trantit si cel mai important proiect, cu exceptia bunei guvernari, asumat de Guvern prin Liviu Dragnea, regionalizarea, va fi de asemenea compromis.

Daca insa legea referendumului nu va fi invalidata, revizuirea va fi atacata, punct cu punct, la CCR, iar referendumul prezidential va amana votul pentru revizuire pana in momentul in care Guvernul si respectiv USL vor incepe sa se erodeze. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Intrebarea ce ma framanta momntean este: Cum vor impaca referendumul cu „… programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, een spiritul tradiţiilor poporului rome2n, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate een cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne” ( LEGEA nr.99 din 26 mai 1998 pentru proclamarea Zilei Imnului Naţional al Rome2niei)? Sau si pe asta au de gand s-o desfiinteze (de n-au facut-o deja) prin ordonanta de urgenta?Scuze ca nu-s mestera nici la „ghilimele” (n-am doctorat) si nici cu legislatia la zi nu sunt (fiind de-o buna bucata de vreme in USA)DESTEAPTA-TE ROMANE! Poate nu le-o fi tocmai pe plac: „Acum ori niciodată să dăm dovezi la lumeCă-n aste me2ni mai curge un se2nge de roman,Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un numeTriumfător een lupte, un nume de Traian! Ca fie ca vor, fie ca nu… „La ocazii festive se interpretează strofele 1, 2, 4 şi 11.”

  2. se spune ca democratia atenutica este un fenomen social care are capacitatea de a se autocurata pe dinauntru, prin chiar mecanismele de functionare. Democratia romaneasca, daca acest lucru este adevarat, poate ori sa-si limpezeasca apele din interiorul ei (institutii, popor, etc), ori va disparea sub calcaiul care se va dovedi cel mai veninos si mai perfid. Nu ma imbat cu apa rece, STIU ca ea va invinge, imi pare insa nespus de rau de victimele colaterale care sunt mult prea multe. Iar tie Sorina iti multumesc (si eu impreuna cu multi altii) ca esti asa cum esti si iti doresc sa ramai asa, sa nu disperi si sa nu renunti. Ai dreptate si asta este cel mai important pentru un om care se dedica democratiei si cinstei, care democratie din pacate nu este intotdeauna adevarata si nici mereu cinstita.Dar are capacitatea, ma repet, de a se autocurata.

  3. Somehow I think when they get to 24 teams, that’s it, expansion will end. The MLS wants to maniatin some kind of a relationship with FIFA in order to get the World Cup again in 2026. Since the league supports teams both in the US and Canada, FIFA is okay with a maxium of 24 clubs. I believe they don’t want to be put in a position as being labeled a rouge league by world standards.. After expansion their be an effort to build-up the second division with hopes promotion/relgation by sometime in 2030 s. Also they want to work towards a more international schedule and build the academy system. Additional expansion will be the least on their minds once they get to 24 clubs.

  4. St.louis has to be in mls but so sad no ownership wants in, teorefhre someway some how, mls needs to brain wash those mlb, nba and nfl owners about joining mls, if not do what nycfc did.For those who want only 20 teams, grow up. Mls wil stop at 26 or 28 teams. 30 once mls gets promotion.But i repeat, mls can easily handle 26 to 28 teams.Maybe nasl can do 20 to 24, but they need to do west and east conferences no matter what but the interesting thing part is, if nasl goes for 20 teams or more, will they keep the single table format and split schedule. If they do, mls has to fix theirs as well.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998