USL pregateste propriul proiect de regionalizare: 12 judete in loc de 8
0 comentarii / 2130 vizualizări / 8 iunie 2011
Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu va prezenta conducerii USL, în zilele următoare, un proiect de regionalizare a țării diferit de cel al guvernului Boc și care presupune o împărțire teritorială în 12 județe, în loc de 8.
Surupăceanu avertizează, într-o analiză postată pe siteul propriu pe marginea proiectului de lege al guvernului, asupra faptului că acesta a neglijat grav diferențele economice dintre județe plasate în aceeași regiune, ceea ce ar putea avea consecine serioase asupra dezvoltării ulterioare. El propune, în replică, o împărțire care să țină cont de PIB-urile județelelor comasate, pentru armonizarea acestora și care să elimine, totodată, Ținutul Secuiesc.
”Harta României, aşa cum o percep eu: cu 12 regiuni între care să nu existe falii economice intolerabile (în varianta Guvernului, între Muntenia şi Oltenia există o diferenţă de 31 miliarde lei, adică aproape 8 miliarde euro!), pentru ca tuturor viitoarelor regiuni să li se permită o dezvoltare echilibrată şi armonioasă” scrie deputatul. ”Calculele mele arată că acest lucru este posibil, fără să servim pe tavă Ţinutul Secuiesc la pachet, aşa cum face guvernul Boc plătindu-şi mojic datoriile către UDMR. De aceea, după toate jignirile aduse pe această temă românilor şi după toate încălcările flagrante ale Constituţiei ţării din ultimii ani, cred că se impune ca viitoarea reorganizare administrativ-teritorială a României să fie făcută în aşa fel încât Ţinutul Secuiesc să dispară, iar cele trei judeţe care, ipotetic, îl compun să se despartă în trei entităţi administrativ-teritoriale diferite.
În ultimă instanţă, e mai bine să învăţăm din greşelile altora. Spre exemplu, regionalizarea Italiei făcută cu mult timp în urmă şi fără să se ţină cont de Produsul Intern Brut aferent fiecărei regiuni a dus, în timp, la apariţia unui mare decalaj între nord şi sud, care ulterior s-a accentuat oferind oportunitatea apariţiei unor tendinţe secesioniste din partea celor din nord. Or, personal, nu cred că România trebuie să treacă prin aşa ceva, iar acesta este încă un motiv pentru care sunt de părere că în procesul de reorganizare administrativ-teritorială ne putem folosi de experienţele altor ţări din Europa, între care Italia stă la loc de frunte ca un exemplu negativ, pe care România nu vrem să îl urmeze, aşa cum pare să-şi dorească guvernul Boc. Aceasta e harta în care cred şi pe care o voi propune săptămâna viitoare spre dezbatere în USL. O variantă, cred eu, echilibrată şi corectă, fără pretenţii secesioniste şi fără monopol partidic” conchide Surupăceanu. (B.T.I.)
Comenteaza